Spis treści
To twarogowe ciasto pokochał niemal cały świat. Sernik, bo to właśnie o nim mowa, doczekał się nawet własnego święta, które jego najwięksi wielbiciele obchodzą 30 lipca. Dlaczego ten deser cieszy się tak dużą popularnością? Nie bez znaczenia jest w tej kwestii na pewno jego różnorodność. Co kraj, to inny, wyśmienity przepis. Cukiernia Sowa postanowiła zatem w tym artykule zaprezentować 5 najsłynniejszych wariantów tego deseru. Zobacz, jakimi odmianami popularnego twarogowego ciasta zajadają się nasi sąsiedzi i nie tylko!
Wiesz, że serniki były znane już w starożytności? Były wtedy popularnym poczęstunkiem dla zwycięzców olimpiady. Od tego czasu na całym świecie powstało ponad 1000 receptur na przygotowanie ciast na bazie twarogu. Dzięki temu każdy miłośnik słodkości może wybrać swój ulubiony wariant, a deser cieszy się ogromną popularnością. Również w Cukierni Sowa znajdziesz różne rodzaje tego przysmaku. Do kawy z przyjaciółmi proponujemy wypieki z:
W ofercie znajdą też coś dla siebie miłośnicy smakołyków bez dodatków – czeka na nich puszysty sernik Feliksa posypany cukrem pudrem. Przy kawie możesz oddać się lekturze i poznać kilka ciekawostek, które zaprezentowaliśmy we wpisie na Międzynarodowy Dzień Sernika. Teraz jednak odkryj 5 sernikowych wariacji z całego świata!
Wariant nowojorski wyróżnia się niezwykle aksamitną konsystencją. Swój kremowy smak i biały kolor zawdzięcza masie twarogowej na bazie serka typu philadelphia. To przepyszne ciasto przygotowuje się na spodzie z pokruszonych ciastek połączonych z masłem i piecze się je w kąpieli wodnej. Sernik z nowojorskich cukierni raczej nie ma dodatków takich jak bakalie czy owoce. Często podaje się go jednak z sosem truskawkowym.
Wiedeńska receptura pozwala na przygotowanie puszystego, a przy tym wilgotnego ciasta. W przepisie znaleźć można dużą ilość jajek i tłusty twaróg, a także rodzynki, bądź kandyzowaną skórkę. Co ważne i charakterystyczne dla tej odmiany to brak spodu. Wiedeński specjał smakuje obłędnie i świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. To prawdziwy klasyk wśród serników, który kupisz w wielu cukierniach!
Ciasto na bazie twarogu, które konsystencją przypomina suflet? To właśnie lekki i puszysty sernik japoński! Jak przygotowuje się ten wyjątkowy deser z kraju kwitnącej wiśni? Do ubitych białek dodaje się rozpuszczone masło z mlekiem i kremowym serkiem. Warto wspomnieć również o tym, że w Japonii korzysta się z przepisu, który wskazuje na pieczenie w kąpieli wodnej. Oto cała tajemnica delikatnej konsystencji, którą można przyrównać do pianki!
Zaraz obok wersji nowojorskiej, wiedeńskiej i japońskiej w rankingu najsłynniejszych rodzajów słodkości na bazie twarogu nie mogło zabraknąć wariantu prosto od naszych zachodnich sąsiadów. Sernik królewski, pochodzi z Niemiec. Poznasz go po czekoladowym spodzie i kruszonce o tym samym smaku. To właśnie między nimi zapieka się serową masę. Brzmi naprawdę przepysznie, a receptura z pewnością jest warta wypróbowania!
Za tradycyjny, twarogowy polski specjał uznaje się sernik krakowski. Z reguły ciasto to przygotowuje się z dwukrotnie mielonego twarogu o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości serwatki. Piecze się je na kruchym spodzie, najczęściej z dodatkiem rodzynek i w prostokątnej formie. Górę deseru zdobi charakterystyczny wzór kratki ułożony z ciasta, polany lukrem cytrynowym. Tej odmiany zdecydowanie nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu!
Marzy Ci się przygotowanie pysznego ciasta na bazie twarogu? Nie musisz decydować się na wariant na zimno! Wystarczy, że poznasz kilka praktycznych wskazówek. Porady naszych ekspertów pomogą Ci przygotować deser o pożądanej konsystencji i smaku. Cukiernia Sowa poleca również własne specjały. Do kawy idealna będzie nasza nowość – sernik z truskawkami. To kruche ciasto z warstwą nadzienia truskawkowego i masą serową. Idealne na świętowanie nie tylko Dnia Sernika, ale też uroczystości w gronie rodziny i przyjaciół!