Spis treści
Sernik od lat nosi miano najpopularniejszego ciasta w Polsce. To obowiązkowy wypiek podczas każdego święta, a także urodzin, imienin czy innych okoliczności. Często piecze się go nawet bez okazji, by zaspokoić apetyt na słodki podwieczorek. Jednak czy wiesz już wszystko o serniku? Poznaj historię sernika i sprawdź, jak przyrządza się go za granicą. Dowiedz się również, jak wybrać idealny ser.
Sernik to prawdopodobnie najpopularniejsze ciasto na świecie. Przepis na ten smaczny wypiek jest prosty, a potrzebne składniki często są pod ręką. Jednak czy rzeczywiście tak łatwo jest przygotować wyśmienity sernik? Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i bez wysokiej jakości produktów trudno jest uzyskać idealny smak i dobrą konsystencję wypieku.
Z drugiej strony odmian sernika jest tak wiele, że każdy może znaleźć przepis na miarę swoich możliwości i dostępności dobrych produktów. W ostateczności, pozostaje wizyta w dobrej cukierni w mieście.
Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą z czasów starożytnych. Pisał o nim grecki filozof Agimus. W historycznych notatkach tego uczonego można przeczytać, że sernik był rarytasem – częstowano nim głównie zwycięzców olimpiady. Smakołyk w tej epoce był znany nie tylko Grekom, ale również Rzymianom.
Jakie były dalsze losy sernika? Popularność ciasta z sera rosła w Europie wraz z ekspansją Rzymian, a z czasem niemal każdy europejski region wypracował swoją wersję wypieku. Poszczególne odmiany różniły się przede wszystkim typem sera – mogły to być na przykład: ricotta, feta czy popularny biały twaróg.
W Polsce sernik rozpowszechnił się dzięki Janowi III Sobieskiemu po jego powrocie z Wiednia. Wtedy poznaliśmy tzw. sernik wiedeński. Nieco później powstała jego polska wersja rodem z Krakowa, wyróżniająca się charakterystyczną polewą na wzór kratki.
Chociaż jakość wszystkich produktów ma wpływ na smak i strukturę sernika, nie trzeba nikogo przekonywać, że to właśnie ser stanowi jego najważniejszy składnik. To właśnie on decyduje o tym, czy ciasto będzie aksamitne oraz słodkie, ale lekko kwaśne.
Różne odmiany serników bazują na różnych rodzajach sera. Na przykład popularny sernik nowojorski wymaga dodania serka typu philadelphia. W Polsce coraz częściej eksperymentuje się z różnymi rodzajami tego składnika, a nawet z zamiennikami takimi jak tofu. Trzeba jednak jasno podkreślić, że nie ma tradycyjnego polskiego sernika bez prawdziwego twarogu.
No właśnie, ale jak wybrać ten właściwy? Są dwie podstawowe zasady: wysoka zawartość tłuszczu i niska zawartość serwatki. Na sernik najlepiej wybierać więc twaróg tłusty, ewentualnie półtłusty, a przed użyciem warto wycisnąć z niego nadmiar serwatki. W marketach bez trudu można znaleźć dziś gotowe masy sernikowe. Nic jednak nie zastąpi prawdziwego, naturalnego wiejskiego twarogu prosto od gospodarza.
Wiesz już, jak piecze się serniki w Stanach Zjednoczonych oraz w Polsce. A jak jest w innych krajach na świecie?
W Japonii sernik przygotowywany jest w kąpieli wodnej. W efekcie powstaje wypiek o niezwykle lekkiej konsystencji, nieco przypominającej suflet. W Hiszpanii furorę robi tzw. sernik baskijski, który wyglądem przypomina… spalony placek. Mówi się, że to zupełne zaprzeczenie wersji nowojorskiej, chociaż w smaku jest równie kremowy, jak ten z USA. Także Niemcy doczekali się swojej odmiany tego ciasta, którym jest tzw. sernik królewski. Jego cechy charakterystyczne to czekoladowy spód i kruszonka. To tylko niektóre najbardziej znane na świecie wariacje na temat serowego wypieku. Warto bowiem wiedzieć, że na całym świecie istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser.
Sernik jest tak uwielbianym i popularnym na całym świecie ciastem, że doczekał się nawet swojego święta! Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzi się 30 lipca. Nie zapomnij więc, aby tego dnia przygotować ten smaczny wypiek lub zamówić go u profesjonalnego cukiernika. Bez względu na to, czy mieszkasz w Bytomiu, Katowicach czy Bielsko-Białej najlepsze ciasta znajdziesz w Cukierni Sowa. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą rozpływających się w ustach słodkości oraz tortów na zamówienie.