Znany na całym świecie deser, który w Polsce uchodzi za wypiek narodowy. O czym mowa? Oczywiście o serniku! Ten wypiek na bazie twarogu ma długą historię i jeszcze dłuższą listę odmian. Z pianką, na zimno, z owocami - istnieje tyle wersji, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Przygotowanie idealnego sernika jest sztuką, lecz z odpowiednimi wskazówkami uda Ci się upiec ten królewski deser. Poznaj przepis, który zawsze się uda!
Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą już ze starożytności. Ponoć częstowano nim zwycięzców pierwszych igrzysk olimpijskich w antycznej Grecji. Później Rzymianie zaadaptowali przepis na to ciasto. W skład pierwszych serników, zwanych w zależności od rodzaju libum lub placenta, wchodziły przede wszystkim ser, jajka, mąka oraz miód. W krajach anglosaskich, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, dokąd przepis dotarł w średniowieczu, wypiek ten występuje pod nazwą cheesecake i obejmuje dużą grupę serowych deserów. Mówi się, że do Polski sernik przybył prosto z Wiednia wraz z królem Janem III Sobieskim. Tu szybko rozsmakowali się w nim klienci lokalnych cukierni i wkrótce zaczęły powstawać kolejne, tym razem polskie odmiany wyśmienitego deseru.
Rozpowszechnienie ciasta serowego na cały świat doprowadziło do pojawienia się wielu przepisów na sernik. Rozmaitość ta wynikała z dostępności składników, upodobań lokalnych smakoszy czy miejscowych tradycji cukiernictwa. Do najbardziej znanych rodzajów serników należą:
Wiele z tych słynnych wypieków znajdziesz w naszych lokalach. Po najlepsze serowe ciasta z Bydgoszczy, Wrocławia lub Trójmiasta zajrzyj do Cukierni Sowa.
To oczywiście składniki odgrywają zasadniczą rolę w przygotowaniu idealnego sernika. Najważniejszym jest twaróg, który decyduje o konsystencji oraz smaku wypieku. Tradycyjnie wykorzystuje się biały ser mielony dwukrotnie. Wysoka zawartość tłuszczu gwarantuje, że ciasto będzie zwarte i kremowe. Wybierając twaróg sernikowy, zwróć uwagę na jego skład - wysoka zawartość wody oraz jogurtowa konsystencja to znak, że nie nadaje się do tradycyjnego sernika. Kolejnym ważnym elementem są jajka. Upewnij się, że pochodzą od sprawdzonego dostawcy - w Cukierni Sowa nie korzysta się w ogóle z jajek pochodzących od kur z chowu klatkowego - i są świeże, zwłaszcza w przypadku sernika bez pieczenia. W zależności od przepisu, do ciasta dodaje się osobno żółtka oraz ubite białka lub całe jaja. Do przygotowania sernika będą Ci potrzebne również:
Przepis wybrany? Składniki przygotowane? Doskonale! Poznaj teraz przydatne wskazówki, dzięki którym Twój sernik wyjdzie idealnie.
Smakowitych serników nie może zabraknąć na stole podczas imprez rodzinnych lub firmowych. Różnorodność przepisów i sposobów podania pozwala na dopasowanie ciasta do indywidualnego gustu i okazji. Dzięki naszym radom wiesz już, jak przygotować ten wymagający wypiek. Mistrzowskie serniki znajdziesz natomiast w lokalach Cukierni Sowa w Bydgoszczy, Poznaniu oraz wielu innych miastach w Polsce.