Klasyczna czarna, kremowe cappuccino czy dodające energii espresso to tylko część gorących napojów, przyrządzanych na bazie opisywanego tutaj składnika. Jednak każda kawa najlepiej smakuje, kiedy zostanie zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren. Walory smakowe zależą nie tylko od gatunku tego produktu, ale też o odpowiedniego sposobu jego przechowywania. Chcesz to robić jak profesjonalista? Przeczytaj poniższy tekst i zwiększ swoją wiedzę w tej kwestii!
Spis treści
Wielu początkujących adeptów baristyki zapomina, że nie tylko zmielone ziarna trzeba trzymać w odpowiednich warunkach. Również te przechowywane w całości są wymagające. Na szczęście wdrażając w życie nasze wskazówki, sprawisz, że Twoja ulubiona Arabica na długo zachowa swoje pozytywne właściwości. Dlaczego warto o to zadbać? Przede wszystkim ze względu na smak końcowego produktu, który będzie znacznie lepszy, jeśli przyrządzisz go ze świeżej kawy, która zachowała swój wyśmienity aromat.
Niewłaściwe przechowywanie ziaren powoduje jednak nie tylko utratę ich pierwotnego, specyficznego aromatu. Prowadzi to również do:
utlenienia i zwietrzenia,
nadmiernej absorpcji wilgoci z powietrza,
szybszego starzenia pod wpływem ciepła,
fotodegradacji po wystawieniu na światło słoneczne,
pochłaniania zapachów z otoczenia, np. kuchennych.
Przechowując ziarna w odpowiednich warunkach, sprawisz, że sporządzony z nich napój będzie smakować i pachnieć wybornie, za każdym razem. Jeśli zauważyłeś zmiany w obu tych kwestiach, może to oznaczać, że czas zmienić miejsce trzymania niemielonej kawy! Kolejnym sygnałem, który dostrzegalny jest przez użytkowników ekspresów ciśnieniowych, jest brak charakterystycznej cremy na espresso. Poza tym zwietrzały produkt pozbawiony jest swojego naturalnego połysku, ze względu na utratę olejków na powierzchni, a także może się odbarwić i być trudnym w mieleniu.
Kiedy już wiesz, dlaczego musisz trzymać ziarna w przeznaczonych do tego pojemnikach, czas dowiedzieć się, jak wybrać ten właściwy. Przede wszystkim opakowanie, w którym będzie przechowywana Arabica, musi być szczelne. Hermetyczne zamknięcie np. z gumową uszczelką to podstawa, jeśli nie chcesz, aby kawa zwietrzała. Istotny jest też materiał wykonania. Najlepszą opcją jest stal nierdzewna – trwała i nieprzepuszczająca światła. Alternatywą będzie ceramika lub opcjonalnie ciemne szkło. Ten ostatni wariant jest praktyczny, ponieważ nie musisz otwierać pojemnika, aby sprawdzić zużycie ziaren.
Każda kawa ma wybitne zdolności do pochłaniania różnych substancji ze swojego otoczenia. Z tego powodu jej właściwe przechowywanie jest kluczowe dla zachowania wybornego smaku i zapachu ziaren oraz napojów na ich bazie. Do czynników, które jej najbardziej zagrażają, należy:
promieniowanie słoneczne,
powietrze, a także znajdujące się w nim zapachy,
wilgoć, wszechobecna zwłaszcza w kuchni.
Warto więc nie tylko zainwestować w dobry pojemnik, ale też znaleźć odpowiednie miejsce do jego przechowywania. Sprawdzi się tutaj zamykana szafka oddalona od źródeł wilgoci i ciepła, czyli kuchenki i czajnika elektrycznego.
Chcesz przyrządzać małą czarną jak profesjonalny barista? Zadbanie o odpowiednie miejsce do trzymania ziaren to dopiero początek. Musisz też wiedzieć, że kawa najlepiej smakuje z tych dopiero co zmielonych i to też nie w sposób przypadkowy. W ekspresach ciśnieniowych zazwyczaj masz możliwość ustawienia młynka, tak aby rozdrabniał ten aromatyczny składnik do optymalnej grubości. Te najdrobniejsze zalecane jest przede wszystkim do espresso, natomiast grube idealnie nadaje się do napoju przyrządzonego po turecku lub w tzw. french pressie.
Nie zawsze masz czas i odpowiednie warunki na przyrządzenie tego wybornego napoju gorącego w domu? Na szczęście nie musisz tego robić – wyśmienita kawa czeka na Ciebie w Cukierni Sowa! Przyrządzana ze świeżo zmielonych ziaren z użyciem najlepszych ekspresów ciśnieniowych nie tylko doda Ci energii, ale też zachwyci Twoje kubki smakowe. Podobnie jak nasze ciasta, które oczarują Cię już od pierwszego kęsa i pasują zwłaszcza do puszystego latte lub cappuccino.
W Cukierniach Sowa znajdziesz także wysokiej jakości kawę bezkofeinową, która jest pozbawiona pobudzającej kofeiny. Dzięki nowoczesnym metodom dekofeinizacji możliwe jest usunięcie nawet 95% kofeiny z ziaren kawy, zachowując przy tym jej aromat. Skorzystaj z naszej oferty i spróbuj kawy bezkofeinowej. Oferujemy szeroki wybór kaw, które zadowolą najbardziej wymagających klientów. Przyjdź do Cukierni Sowa i przekonaj się sam!