Marka Sowa to nie tylko słodkości. Coraz większa popularność firmowych kawiarni zainspirowała nas w 2009 roku do kolejnej, przełomowej idei: świeża, aromatyczna kawa, palona metodą tradycyjną we własnej palarni. Tak powstała Sowa Caffè, o której poniżej opowiada Piotr Dominiczak, nasz główny Coffee Roast Master.

 

Nasza mieszanka - 100% arabica

 

Praca nad tą kawą dostraczyła nam wiele radości. Jest to mieszanka doskonałej jakości arabik, pochądzących z Ameryki Południowej i Środkowej. Uzyskany w procesie palenia ziaren smak i aromat jest idealnym dopełnieniem naszych wypieków i czekolady.

 

  region pochodzenia: Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa

 

  profil sensoryczny: aromat pieczonego chleba, smak ciastka maślanego z sezamem i skórką orzecha włoskiego, przełamany owocowością jeżyny, czarnej porzeczki i grapefruita, w finiuszu agrest i posmak migdałów

 

  stopień palenia: (city/full city): w pełni otwarta, mało goryczy w stosunku do nut cytrusowych

 

  przeznaczenie: ekspresy ciśnieniowe i przelewowe

 

 

Plantacja

Od lat kupujemy kawę z brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa należącej do Neumann Kaffee Gruppe GmbH zasilając fundację Hanns R. Neumann Stiftung (Neumann Foundation). W ramach HRNS, wspieramy programy zrównoważonego rozwoju społeczności kawowej. Część środków z naszego zakupu kawy zielonej trafia do małych gospodarstw rolnych uprawiających kawę, między innymi do Paula.

Dzisiaj jest sobota 21 grudnia. Imieniny obchodzą: Tomisław, Balbin, Tomasz, Honorat, Festus, Piotr