Tradycyjne wyroby i kultowe smaki. Poznaj pieczywo z całego świata

Tradycyjne wyroby i kultowe smaki. Poznaj pieczywo z całego świata

 

Jak to możliwe, że coś, co składa się z tak niewielu składników, może smakować w różnych częściach świata tak odmiennie? Chleb, bułki, podpłomyki – pieczywo występuje pod wieloma postaciami i może różnić się sposobem i czasem przyrządzania oraz formą. Zabierz się z nami w podróż po wypiekach z różnych zakątków świata. Sprawdź, jak piecze się meksykańskie tortille, dlaczego włoskie ciabatty są tak puszyste i po czym poznać dobry polski chleb.


 

Jakie pieczywo jada się w różnych zakątkach globu?

Tradycja pieczenia z mąki i wody znana jest z najstarszych dziejów człowieka. Na przestrzeni różnych kultur i okresów pieczywo zawsze było traktowane w sposób szczególny, niekiedy mając wręcz symboliczne znaczenie.

Niezależnie od pochodzenia pieczywo z różnych krajów łączą podobne składniki. Tym najważniejszym jest oczywiście mąka. Z tej najbardziej oczyszczonej wypieka się pszenne bułki i jasne chleby. Im wyższy typ i większa zawartość tzw. popiołu, tym wypieki są cięższe, ale i zdrowsze.

Podczas gdy w jednych tradycjach kulinarnych dominują płaskie placki, w innych popularne są wyrośnięte i pulchne bochenki. Aby uzyskać taki efekt, niezbędny jest proces fermentacji. Ten znany był już w starożytnym Egipcie, skąd rozpowszechnił się na inne kontynenty.

Jak zatem wygląda sposób wypiekania pieczywa w różnych stronach świata? Przyjrzyjmy się temu razem.

Francja: kraina bagietek i croissantów

Francuzi szczególnie upodobali sobie jasne, pszenne pieczywo, którego symbolem stała się bagietka. Ta długa bułka stworzona została dla żołnierzy napoleońskich – z racji swojego kształtu łatwo ją było przenosić podczas długich marszów.

Kolejnym popularnym wypiekiem znad Sekwany jest croissant, czyli rogalik z warstwowego, maślanego ciasta. Charakterystyczny kształt półksiężyca nie jest przypadkowy – miał upamiętniać zwycięstwo nad wojskami tureckimi.

Ciabatta i focaccia z Włoch

Kultura pieczenia chleba w Italii wynika z tradycji niemarnowania żywności. Pieczywo można znaleźć tam w przeróżnej postaci – chlebków, bułek czy paluszków, a w końcu i pizzy. Pierwowzorem tej ostatniej jest focaccia, czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem ziół, pomidorów lub oliwek. Wśród włoskich wypieków słynna jest również ciabatta – chlebek o wysokiej porowatości. To lekko wilgotne pieczywo nie wymaga długiego wyrabiania, lecz ważna jest tu wprawna ręka piekarza.

Co ciekawe, Włosi dodają pieczywo do każdego dania, niezależnie czy jest to śniadanie, obiad, czy kolacja. Kawałek chleba może służyć do zanurzania w sosach, dipach czy do wyczyszczenia talerza z aromatycznych resztek.

pieczywo-z-calego-swiata

Z dalekich Indii: chapati i naan

W kuchni azjatyckiej – podobnie jak we włoskiej – pieczywo stanowi dodatek do dań głównych. Szczególne znane są tradycyjne indyjskie chlebki, które nieco różnią się między sobą sposobem przygotowania. Chapati to najprostszy rodzaj pieczywa. Przypomina nasze rodzime podpłomyki. Do przygotowania wystarczy mieszanka mąki razowej, wody i oleju. Takie chlebki wypieka się w specjalnym piecu lub na patelni. Warto wymienić również pieczywo naan, które wymaga dodatku drożdży oraz jogurtu.

Wszechstronna tortilla z Meksyku

Tortilla dla Meksyku jest tym samym, co bagietka dla Francji. Płaskie placki przypominające naleśniki początkowo wypiekane były z mąki kukurydzianej. Dziś coraz częściej wykorzystuje się mąkę pszenną. Tortilla stanowi doskonały dodatek do dań głównych, np. chilli con carne, oraz przekąsek. Wypełniając placek warzywami oraz mięsem można łatwo przygotować smaczne potrawy „na wynos”.

Polska duma regionu: chleb kujawski

Tradycja pieczenia chleba w Polsce jest długa i bogata. Praktycznie każdy region może poszczycić się swoją odmianą pieczywa. W bogatej ofercie Cukierni Sowa szczególnie polecamy chleb kujawski – popularny wśród naszych klientów wypiek z mąki pszennej. Do przygotowania wykorzystujemy prawdziwy zakwas żytni oraz drożdże. Dzięki długiemu garowaniu chleb nabiera charakterystycznego, lekko orzechowego smaku przypominającego wiejskie pieczywo czy włoskie ciabatty.

Spróbuj wybornego pieczywa z Cukierni Sowa!

Lubisz delektować się pysznym pieczywem na co dzień? Zapraszamy do Cukierni Sowa w Bydgoszczy nie tylko po pyszne ciasta, ale i świeże i chrupiące chleby. Codziennie oferujemy naszym Klientom najwyższej jakości pieczywo, którego receptury inspirowane są tradycyjnymi przepisami. Punkty sprzedaży Cukierni Sowa czekają w całej Polsce!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia