Ten pszenno-żytni chleb dedykowany jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Jest źródłem witamin i minerałów ważnych w diecie osób aktywnych: magnezu, fosforu, manganu, selenu, a także witaminy B1, E. Zawiera proso, słonecznik, siemię lniane oraz dodatek żeń-szenia.
Wartość odżywcza w 100 g |
RWS* |
|
Błonnik |
8,5 g |
34 % |
Magnez |
71,5 mg |
19 % |
Fosfor |
184 mg |
26 % |
Mangan |
1,21 mg |
61 % |
Tiamina (Witamina B1) |
0,26 mg |
24 % |
Witamina E |
3,6 mg |
|
*-Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
Ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Pieczywo żytnie na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek.
Pieczywo mieszane żytnio-pszenne na zakwasie żytnim z dodatkiem ziaren siemienia lnianego, kaszy jaglanej, sezamu i słonecznika.
Nasz flagowy produkt już od 10 lat dostępny na półkach Cukierni Sowa. Jest to chleb mieszany, pszenny na żytnim zakwasie. Posiada wyjątkowo chrupką skórkę i miękki środek o średniej porowatości. Wilgotny miękisz zachowuje na długo swoje właściwości smakowe dzięki dodatkowi maślanki oraz puree ziemniaczanego.
Klasyczny chleb mieszany na żytnim zakwasie z przewagą mąki pszennej (65%) w składzie. Posypany mieszanką ziaren (siemię lniane, płatki owsiane, pestki dyni, ziarno słonecznika) jest przyjemnie chrupiący. Posiada cienką skórkę i średnią porowatość.
Chleb w 100% żytni. Wzrost ciasta spowodowany jest naturalną fermentacją zakwasu żytniego. W procesie wyrastania fermentacja jest spokojniejsza i dłuższa niż w innych rodzająch naszego pieczywa, gdyż do produkcji chleba żytniego nie używamy drożdży. Chleb pieczemy w formie, jest on wilgotny o niewielkiej porowatości.
Chleb składający się w 52% z mąki orkiszowej, wzrastający na zakwasie orkiszowo-żytnim. Orkisz to bardzo bogate w drogocenne składniki ziarno, w porównaniu z innymi zbożami najwartościowszy i najzdrowszy, dlatego warto sięgnąć po tę odżywczą bombę. Dodatek siemienia lnianego i moczonych ziaren słonecznika podkręca dodatkowo smak tego chleba.
Klasyczne pszenne ciasto z subtelnym dodatkiem żytniego zakwasu. Jednak nie można powiedzieć, że jest to typowy chleb. Charakter nadają mu dodatki - suszone pomidory, zioła prowansalskie, czarne i zielone oliwki.
Chleb mieszany, bardziej pszenny niż żytni. Co go wyróżnia? Jako jedyny z naszych chlebów wyrasta i jest pieczony na blachach - jeden koło drugiego. Wilgotności jego miękiszowi dodaje maślanka, skórka jest chrupiąca z charakterystyczną kratką.
Chleb razowy (51%) z moczonym słonecznikiem na zakwasie żytnim. Charakterystyczną cechą mąki razowej jest fakt, że ziarna nie są oczyszczane, tak, jak ma to miejsce przy produkcji białej mąki z pełnego przemiału i mieli je się w całości. Przemiał jest jednorazowy, w rezultacie dając dość grubą mąka o nieregularnej konsystencji, ciemniejszym odcieniu, a nierzadko wyraźnych cząstkach łusek lub otrębów.