Banalne ciasta podane w zwykły sposób nie pasują do Twojego wymarzonego pomysłu na przyjęcie weselne? A może chcesz sprawić, że tegoroczne urodziny dziecka będą niezapomniane? Postaw na candy bar – stół pełen słodkości, który ucieszy zarówno kubki smakowe, jak i oko. Stwórz własną aranżację lub zdaj się na doświadczenie profesjonalistów, którzy wyczarują dla Ciebie wspaniałą kompozycję o wybranym temacie głównym.
Ogranicza cię tylko wyobraźnia! Możesz dowolnie komponować swój bufet, zamawiając deserki w ilości podanej w tabeli oraz jej wielokrotności.
Obok tematycznych barków z alkoholami słodkie stoły coraz częściej zastępują tradycyjne formy serwowania na przyjęciach weselnych. Odpowiednio zaprezentowane stają się nieodłączną częścią wystroju imprezy. W przypadku stylu glamour zdecyduj się na złociste eklerki i pralinki czekoladowe. Makaroniki, babeczki i lukrowane ciasteczka z kolei sprawdzą się przy motywie romantycznym. Niech dekoracje towarzyszące słodyczom współgrają ze sobą stylem oraz kolorystyką, w ten sposób unikniesz nieestetycznego chaosu na stole.
Mówiąc o urodzinowym menu, na myśl od razu przychodzi nam tort. Oczywiście sam wypiek sprawdzi się jedynie, gdy zapraszamy gości jedynie na „kawę i ciasto”. Co jednak, jeśli planujemy większe przyjęcie, z pompą, lub organizujemy je w wynajętej sali? Wówczas nie wystarczy poczęstunek kawałkiem tortu. Candy bar na imprezę urodzinową sprawdzi się jako przystawka przed najważniejszym deserem. Dostosuj przysmaki w bufecie do wieku Twoich gości. W przypadku starszych osób zrezygnuj z twardych dropsów i cukierków, a postaw na ptysie i serniczki. Nie zapomnij o odpowiedniej, spersonalizowanej dekoracji stołu, zwłaszcza jeżeli są to okrągłe urodziny.
Kinderbal bez słodyczy? W przypadku najmłodszych takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Słodki stół dla dzieci różni się nieco od tego dla dorosłych. Przede wszystkim możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w przygotowaniu menu oraz aranżacji. Nie bój się, że przesadzisz – dzieciaki nie będą miały nic przeciwko niecodziennej różnorodności kolorów i smaków. Żelki, pianki, cakepopsy, drażetki – im więcej rodzajów, tym lepiej (nie przesadzaj jednak z ilością poszczególnych słodkości). Furorę na przyjęciu zrobi czekoladowa fontanna, która może stanowić główną atrakcję stołu. Jeśli chcesz nieco ograniczyć poziom zasłodzenia, przygotuj również owoce na patyczkach oraz mini ciasta o obniżonej zawartości cukru. Planując candy bar, weź pod uwagę motyw główny kinderbalu – Halloween, superbohaterowie, ulubiona bajka – i przygotuj adekwatne dekoracje.