75 lat temu pod marką Sowa powstał pierwszy malutki lokal w Bydgoszczy. Od tego czasu trendy w cukiernictwie przeszły niemałą drogę. Zobacz jak jeden produkt może być rozumiany na wiele sposobów. Trzy niezwykle klasyczne wyroby - ptyś, szarlotka i tort węgierski w zupełnie innych, nowoczesnych odsłonach.

 

PTYŚ

To co rzuca się najbardziej w oczy to zmiana formy - tradycyjny ptyś składa się z dwóch części parzonego ciasta przełożonych kremem na bazie śmietanki. Nasz nowy - jest całkowicie zamknięty. Dodatek ciasta kruchego w formie daszku na cieście, delikatnego serka mascarpone oraz prawdziwej wanilii dodaje mu nowego charakteru.

Zobacz

Szarlotka

W tym przypadku zachowaliśmy tradycyjną recepturę, ale postawiliśmy na mocno nowoczesny, prosty kształt. Ciasto kruche, prażone na maśle jabłka, cynamon i beza - ten miks cieszy oczy i kubki smakowe.

Zobacz

Torcik węgierski

W wersji klasycznej - jest to deser na bazie czekoladowego kremu maślanego, biszkoptu, kakao i dużej ilości wiśni w alkoholu. W nowej wersji zdecydowanie go odchudziliśmy, krem maślany zastąpił delikatny mus czekoladowy na bazie śmietany, wiśnie w alkoholu ustąpiły miejsca gotowanym wiśniom. Delikatne wiórki z czekolady deserowej zastąpiły gęstą czekoladową polewę.

Zobacz

Który z wypieków wygląda najbardziej smakowicie? A może Twoje przywiązanie do tradycji jest silniejsze i wolisz desery w ich dawniejszym wydaniu? Każda Twoja decyzja będzie najlepsza, bo koniec końców deser musi sprawiać przyjemność <3

 
Dzisiaj jest sobota 26 kwietnia. Imieniny obchodzą: Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena, Artemon