To co rzuca się najbardziej w oczy to zmiana formy - tradycyjny ptyś składa się z dwóch części parzonego ciasta przełożonych kremem na bazie śmietanki. Nasz nowy - jest całkowicie zamknięty. Dodatek ciasta kruchego w formie daszku na cieście, delikatnego serka mascarpone oraz prawdziwej wanilii dodaje mu nowego charakteru.
W tym przypadku zachowaliśmy tradycyjną recepturę, ale postawiliśmy na mocno nowoczesny, prosty kształt. Ciasto kruche, prażone na maśle jabłka, cynamon i beza - ten miks cieszy oczy i kubki smakowe.
W wersji klasycznej - jest to deser na bazie czekoladowego kremu maślanego, biszkoptu, kakao i dużej ilości wiśni w alkoholu. W nowej wersji zdecydowanie go odchudziliśmy, krem maślany zastąpił delikatny mus czekoladowy na bazie śmietany, wiśnie w alkoholu ustąpiły miejsca gotowanym wiśniom. Delikatne wiórki z czekolady deserowej zastąpiły gęstą czekoladową polewę.