Coraz częściej torty stanowią artystyczną atrakcję imprezy. Urodziny czy wesele i żadne większe przyjęcie nie może się odbyć bez tego słodkiego deseru. Na stołach królują wymyślne konstrukcje inspirowane barokowymi dziełami sztuki czy nowoczesnymi trendami, a na imprezach dziecięcych - przedstawienia zwierząt lub bohaterów z bajek. Ciekawi Cię, w jaki sposób mistrzowie tworzą artystyczne torty dekoracyjne? Przybliżamy proces ich powstawania. Przeczytaj, jakie dodatki cukiernicy chętnie wykorzystują w swojej pracy.
Polska szkoła cukiernictwa i zdobienia tortów artystycznych opiera się na rodzimej tradycji pieczenia ciast z dodatkiem kremów i puszystych biszkoptów. Kluczową część przygotowywania tortu na zamówienie stanowi konsultacja z Klientem. Ponieważ coraz chętniej stawiamy na personalizację ciast, konieczne jest poznanie oczekiwań czy to państwa młodych, czy osoby obdarowywanej takim słodkim prezentem. Dopiero po wielu próbnych szkicach oraz godzinach spędzonych na szukaniu inspiracji powstaje ostateczna wersja.
Jest wiele technik zdobienia, a ich wykorzystanie zależy od uzgodnionego projektu. Jedni wolą skromne dodatki w formie delikatnych lukrowych kwiatków, inni preferują posypkową fantazję w kolorach tęczy. Te bardziej wyszukane dzieła wymagają od cukiernika nie tylko talentu, ale i dużej cierpliwości - czas ich powstawania wynosi od kilku do kilkudziesięciu godzin!
Efektowne dekoracje z czekolady, złote wstążki czy fantazyjne kształty można wykonać za pomocą narzędzi ułatwiających pracę nad słodkimi rzeźbami.
Kolorowe „nadruki” to jedne z najczęściej stosowanych zdobień. Sięgają po nie także mistrzowie z Cukierni Sowa, tworząc swoje popularne torty dekoracyjne. Jak je uzyskać? Służą do tego arkusze folii, na które wylewa się płynną czekoladę. Po jej zastygnięciu słodką warstwę odkleja się wraz ze wzorem.
Te akcesoria znajdą się w każdej kuchni, a korzystają z nich również cukiernicy. Za ich pomocą można stworzyć efektowne koronki z lukru lub czekolady i ozdobić nimi brzegi tortu. Duże formy o niecodziennych kształtach służą również do wypieku biszkoptów stanowiących bazę całej konstrukcji.
Przydatnym narzędziem w pracowni są również wykrawacze do masy cukrowej, dzięki którym z łatwością można wyczarować przestrzenne ozdoby na torty dekoracyjne. Nieodzowne do pracy z kremami okazują się także:
Do podstawowych rodzajów zdobień należy lukier plastyczny, który daje ogromne możliwości dla cukiernika-artysty. Torty dekoracyjne są w całości pokrywane warstwą masy lub dekorowane pojedynczymi dodatkami. Najzdolniejsi mistrzowie są w stanie wymodelować nie tylko misterne różyczki, ale i zwierzątka, postacie czy realistycznie wyglądające przedmioty. Pamiętając o równowadze między wyglądem a smakiem, cukiernicy starają się, aby jak najwięcej dekoracji było jadalnych. Do dyspozycji oprócz masy cukrowej mają również:
Popyt na torty artystyczne nie ogranicza się dziś do urodzinowych przyjęć, choć jest to niewątpliwie doskonała okazja do zamówienia deseru w takiej formie. Wiele osób decyduje się to zrobić przy okazji szczególnych rocznic, np. 18-stki, ale także takich wydarzeń jak:
Tort na wesele musi być wyjątkowy zarówno pod względem smaku, jak i dekoracji. Co ciekawe, coraz częściej z usług cukierni korzystają także przedsiębiorcy, którzy oczekują ciast zdobionych logo lub firmowymi kolorami.
Oglądając efekty pracy mistrzów cukiernictwa, trudno nie określić ich mianem dzieł sztuki. Nawet jeśli torty dekoracyjne na zamówienie ostatecznie skończą w naszych brzuchach, przed skosztowaniem ich słodkiego wnętrza zdążą nacieszyć oczy. Zaufaj doświadczonym artystom z Cukierni Sowa i na najbliższą okazję zamów u nas wymarzony tort. Zapoznaj się też z ofertą akcesoriów na naszej stronie lub zapytaj o personalizowane projekty.