Dieta wegańska to przede wszystkim rezygnacja z produktów odzwierzęcych. Zastanawiasz się, jak można przyrządzić desery bez masła, mleka i jajek? Odpowiedź brzmi: całkiem prosto! Jak się okazuje, wypieki w stylu wege mogą być zdrowe i jednocześnie smakować wyśmienicie. Poznaj sekrety słodkości w diecie wegańskiej. Czym zastąpić tłuszcze zwierzęce i inne podstawowe produkty w pieczeniu ciast i ciasteczek? Sprawdź!
O weganizmie mówi się, że to zaawansowana postać wegetarianizmu. Jak wspomniano wyżej, podstawą tej diety jest nie tylko odstawienie mięsa, ale i wszystkich produktów pochodzących od zwierząt, a więc:
Przechodząc na weganizm, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji składników odżywczych. Jest to wyzwanie, ponieważ nabiał czy jaja to źródło cennego białka oraz wielu witamin. Jeżeli zamierzasz tworzyć swój jadłospis w oparciu o warzywa, produkty zbożowe i nasiona, zadbaj, aby pochodziły ze sprawdzonego źródła. Pamiętaj o tym, że nawet dieta bezmięsna może zaszkodzić, gdy posiłki będą wysokoprzetworzone.
Warto wprowadzać produkty wegańskie stopniowo. To najlepszy sposób na przyzwyczajenie organizmu do zmian oraz wypracowanie zdrowych nawyków. Możesz zacząć na przykład od deserów! W dalszej części artykułu podamy Ci kilka wskazówek.
Spośród wszystkich składników, wydaje się, że to jajka najtrudniej zastąpić w wypiekach. Pełnią bowiem ważne funkcje: wiążą masę w kruchych ciastkach czy spulchniają w biszkoptach i babkach. Z kolei posmarowanie białkiem przed pieczeniem zapewnia ciastom chrupką i złocistą skórkę. Czym więc zastąpić jajka?
Do najlepszych alternatyw w przepisach wege należą:
W sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest również specjalny proszek zastępujący jajka. Jeśli chodzi natomiast o charakterystyczny żółty kolor, który nadają żółtka, z tym doskonale poradzi sobie odrobina kurkumy.
Również maślany aromat kruchego ciasta wydaje się nie do podrobienia, podobnie jak smak mlecznych bułeczek. Jak w takiej sytuacji mają poradzić sobie weganie? Sprawdzą się tu m.in. alternatywy mleka krowiego, czyli napoje migdałowe, sojowe, ryżowe. Ewentualnie możesz wykorzystać zwykłą wodę, która nada odpowiedniej wilgotności masie.
Jeżeli chodzi o tłuszcze, masło najlepiej zastąpią oleje o neutralnym smaku: słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy. Wybierając te o wyrazistym, orzechowym posmaku, uzyskasz natomiast niebanalne połączenia. Alternatywą mogą być tu także margaryny. Pamiętaj jednak, że w nadmiarze mogą one podnosić poziom złego cholesterolu, a poza tym część z nich zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego.
Marzy Ci się wegańskie ciasto z kremem zupełnie jak z cukierni? Nic prostszego! Możesz je zrobić w domu! Do wyboru masz dużą różnorodność kremów na bazie:
Desery wege mogą być zdrowe i smaczne. Dobrze przygotowanych w ten sposób ciast od tych tradycyjnych nie odróżni nawet prawdziwy smakosz! Nie masz smykałki do pieczenia, a marzy Ci się spróbowanie profesjonalnych wegańskich wypieków? Sprawdź, jakie propozycje ma do zaoferowania Cukiernia Sowa! W naszej ofercie znajdziesz najlepsze ciasta w Bydgoszczy przygotowane z myślą o miłośnikach klasycznych, jak i całkowicie roślinnych przepisów.