Adwent to przepełniony cudowną atmosferą okres przygotowań do Bożego Narodzenia. W tym ekscytującym czasie nie brakuje też świątecznych aromatów, które towarzyszą przyrządzaniu pierników i wielu innych przysmaków umilających nam zimowe dni. Specjalnie dla miłośników słodkości Cukiernia Sowa opracowała praktyczne zestawienie gwiazdkowych wypieków. Poznaj nasze pyszne makowce i inne ciasta i już teraz zdecyduj, które z nich pojawią się na Twoim bożonarodzeniowym poczęstunku! Postawisz na klasyczne wypieki czy skusisz się na nowości?
Spis treści
Cudowny zapach świątecznych przypraw roznoszący się po całym domu to jeden ze znaków nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Nie każdy ma jednak czas, by samodzielnie przygotowywać gwiazdkowe słodkości. Na szczęście Cukiernia Sowa ma w swojej ofercie mnóstwo ciast umilających rodzinne spotkania, takich jak piernik czy makowiec. Za klasyczne akcenty smakowe nieodłącznie kojarzące się z Gwiazdką odpowiadają w ich przypadku przyprawy korzenne i mak – składniki, bez których nie wyobrażamy sobie bożonarodzeniowych przysmaków. Poznaj nasze propozycje już teraz i przygotuj się na święta z Cukiernią Sowa! Może znajdziesz wśród nich swój nowy ulubiony wypiek świąteczny?
Przyprawy korzenne wykorzystywane są przede wszystkim przy przygotowywaniu pierniczków, dojrzewającego ciasta piernik czy też grzanego wina idealnego na chłodne, zimowe wieczory. W skład gotowych mieszanek, które z łatwością można znaleźć w sklepach, wchodzą m.in. cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, pieprz i anyż. To właśnie dzięki nim przyprawa ma intensywny smak, jest niesamowicie aromatyczna i ma rozgrzewające właściwości. W Cukierni Sowa znajdziesz kilka propozycji o korzennym posmaku, a w tym:
ciasto o smaku piernika przekładane powidłami śliwkowymi i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone,
sernik na marchewkowym spodzie oblany polewą korzenną i kruszonką karmelową,
krajankę, której bazą jest piernik przełożony masą o smaku marcepanowym, wykończoną czekoladą deserową.
Cynamon to chyba najpopularniejsza z korzennych przypraw dodawana nie tylko do pierników i makowca. Ma intensywny zapach i smak, który doskonale podkreśla słodycz także innych świątecznych deserów. Wśród ciast z Cukierni Sowa znalazł się przepyszny cynamonowy tort na miodowych biszkoptach przełożonych budyniowym kremem czekoladowym z dodatkiem prażonych jabłek. Z galanterii czekoladowej polecamy z kolei truflę cynamonową, która zachwyci Cię aksamitnym wnętrzem. Cynamon idealnie nadaje się też do zimowego napoju rozgrzewającego na bazie czarnej herbaty, np. z dodatkiem goździków i plasterków pomarańczy. Z łatwością przygotujesz go samodzielnie i zaserwujesz do słodkiego poczęstunku podczas rodzinnego spotkania!
Świąteczne potrawy i desery z makiem od pokoleń goszczą na stołach wigilijnych. Drobne ziarenka z orzechowym akcentem symbolizują bowiem pomyślność i dostatek w Nowym Roku. Wiele osób kojarzy je tylko z makowcem, ale w różnych zakątkach Polski składnik ten pojawia się w wielu daniach i słodkościach: we wschodniej części kraju w kutii, w Wielkopolsce w smakowitych kluskach, a na Podlasiu i Podkarpaciu w apetycznych makówkach. W Cukierni Sowa zaś występuje m.in. w:
makowcu japońskim – wersja bez spodu z bakaliami i świeżymi jabłkami pokryta polewą kakaową,
tarcie makowej na kruchym cieście, którą udekorowaliśmy chrupiącymi orzechami,
seromaku, czyli pysznym biszkoptowym cieście z masą serową i makową, oblanym słodkim lukrem.
Chcesz zaskoczyć gości pysznym makowcem, ale nie masz czasu na pieczenie? Powierz nam przygotowanie ciast i tortów, którymi poczęstujesz rodzinę i przyjaciół na Wigilii lub świątecznym spotkaniu! Zamów wybrane słodkości już dziś i odbierz w punkcie Cukierni Sowa najbliżej siebie. Pamiętaj również, że nasza świąteczna oferta to więcej produktów niż wyżej wspomniane propozycje. W katalogu znajdziesz mnóstwo słodkich pomysłów na upominki dla najbliższych, a w tym aksamitne praliny, zimową czekoladę o smaku piernika i świąteczny zestaw prezentowy!