Polacy uwielbiają domowe ciasta, ale jeżeli chodzi o torty, wolimy zaufać profesjonalistom. Tego wypieku nie może zabraknąć na żadnych urodzinach, nie wspominając o przyjęciu weselnym czy chrzcinach! Chociaż coraz popularniejsze stają się bogato dekorowane torty, wśród ulubionych smaków dominuje klasyka: czekolada i śmietanka. Odkryj z nami fenomen tortów, poznaj ich historię i bieżące trendy z nimi związane.
Spis treści
Pierwsze wypieki w kształcie okręgu powstawały w antycznej Grecji, a następnie Rzymie. Starożytni przypisywali tej figurze geometrycznej ważną symbolikę powiązaną z nieskończonością i cyklami natury. Te pierwsze „torty” nie przypominały pulchnych biszkoptowych wypieków znanych dziś. Wypiekano je raczej z ciasta chlebowego oraz słodzono miodem i bakaliami. Tego rodzaju ciasta zdobiły stoły podczas celebrowania świąt na cześć bogów.
Dopiero w okresie renesansu włoscy cukiernicy zaczęli tworzyć przepisy na wypieki podobne do dzisiejszych tortów. Okrągłe placki przełożone kremem stały się kwintesencją dostatku i powodzenia. Wystarczy wspomnieć, że lubowała się w nich znana z rozrzutności Maria Antonina. Z kolei do Polski modę na torty sprowadziła w XVI wieku królowa Bona Sforza.
W europejskiej historii pieczenia tortów do dziś znane są m.in. takie rarytasy jak Tort Dobosza, szwarcwaldzki czy Sachera.
Polacy szczególnie lubią klasyczne rozwiązania i znane smaki. Jeśli chodzi o torty weselne i urodzinowe, na stołach dominują przede wszystkim tradycyjne jasne biszkopty przełożone kremem lub śmietanką. Całość przełamana jest zazwyczaj owocami lub dżemem malinowym czy truskawkowym.
Jak się jednak okazuje, w rankingach popularności to smak czekolady wyprzedza pozostałe, w tym tak często spotykany śmietankowy. Badania pokazują również, że preferencje w dużej mierze zależą od płci – i tak mężczyźni z reguły wybierają czekoladę, a kobiety śmietankę lub warianty owocowe.
Gusta Polaków są jednak bardziej różnorodne, niż się wydaje. Wśród innych popularnych smaków oferowanych w rodzimych cukierniach są m.in.:
orzechowy – idealny do wyrafinowanych wypieków, doskonale komponuje się z dodatkiem alkoholu,
waniliowy – aromatyczna alternatywa dla kremów śmietanowych,
kawowy – szczególne uwielbiany przez starsze pokolenia oraz amatorów małej czarnej,
owocowy – orzeźwiający, sprawdza się na letnich przyjęciach.
Na imprezie urodzinowej tort to obowiązkowy element. Coraz więcej osób decyduje się jednak na przełamanie rutyny i zamiast „zwykłych” wypieków wybiera torty dekoracyjne. Są one przygotowywane na specjalne zamówienie i często personalizowane. Mogą być wykonane na wzór małych słodkich rzeźb – wówczas zamiast klasycznego okrągłego lub prostokątnego kształtu cukiernik wycina z ciasta piłkę, but, misia czy inny przedmiot. Całość zwykle pokrywa kolorowa masa cukrowa.
Rodzice często wybierają dekorowane torty dla dzieci. Takie wypieki są atrakcją dla najmłodszych, zwłaszcza jeśli zdobią je motywy związane z hobby lub ulubionymi bajkami.
Moda weselna nieustannie się zmienia. Co sezon pojawiają się nowe inspiracje, również dotyczące stylistyki deserów. Obecnie na topie są torty typu naked cake, w których warstwy biszkoptu nie są pokrywane na zewnątrz kremem, lub wykonywana jest charakterystyczna „przecierka”. Taka dekoracja wpisuje się w trendy rustykalne i boho – często uzupełniona jest o prawdziwe kwiaty i owoce.
Rośnie również popularność „malowniczych” dekoracji. Szczególnym powodzeniem cieszą się tzw. drip cake z imitacją spływającej czekolady, a także wszelkiego rodzaju kolorystyka ombre. Co ciekawe do łask wracają również klasyczne torty weselne – piętrowe i ozdobione lukrem w kolorze białym lub écru.
Kremowe wypieki to najlepszy sposób na uczczenie ważnego wydarzenia. Zamów torty artystyczne z Cukierni Sowa na urodziny, chrzest lub wesele. Odwiedź nas w Bydgoszczy lub wejdź na stronę internetową i sprawdź, jakie cuda potrafią stworzyć nasi mistrzowie cukiernictwa. Oferujemy wypieki na każdą okazję. Na życzenie personalizujemy dekoracje oraz dobieramy Twoje ulubione smaki kremów.