Urodziny, ślub, chrzest, narodziny dziecka – nie ma takiej szczęśliwiej okazji, do której nie pasowałby słodki tort. Przez lata ten wyjątkowy wypiek zmieniał swoje oblicza i przeszedł długą drogę od prostego biszkoptu przekładanego kremem do kilkupiętrowego dzieła sztuki cukierniczej. Piętrowe torty dekoracyjne są więc obowiązkowym elementem każdego wesela, a coraz częściej pojawiają się także na stołach urodzinowych i imieninowych. W tym artykule podpowiemy, kiedy najlepiej zamówić taki tort i dlaczego. Sprawdź!
Wielopoziomowe torty pojawiły się dopiero pod koniec XVIII wieku, a dla pierwszego z nich inspiracją była kopuła kościoła St. Bride przy Fleet Street w Londynie. William Morton, piekarz, który go stworzył, chciał zachwycić własną przyszłą żonę na swoim weselu. A ponieważ wszystkie ówczesne ciasta miały mało imponujący wygląd, wpadł on na pomysł, by ułożyć kilka jeden na drugim. I tak przeszło 3 wieki później torty piętrowe cieszą niezmienną popularnością. Wśród zalet tego efektownego deseru warto wymienić:
szeroką gamę ciast, kremów, wykończeń i metod dekoracji do wyboru;
możliwość dopasowania do stylu konkretnej uroczystości;
możliwość dostosowania wielkości wypieku do liczby gości.
Torty piętrowe zachwycają swoim pięknem i formą, ale też zmyślną konstrukcją, która sprawia, że kilka warstw ciasta i kremu osiąga tak niezwykłe rozmiary, a przy tym pozostaje smukła i elegancka.
Historia współczesnego tortu weselnego ma swoje korzenie w średniowieczu... wtedy zwyczajowo goście przywozili na wesele różne słodycze – od słodkich bułek po ciasta. Wszystkie smakołyki kładziono w jednym miejscu, tworząc w ten sposób ogromną wieżę. Para młoda musiała pocałować się nad słodką konstrukcją, co miało przynieść jej pomyślność w małżeństwie.
Dziś torty weselne to przemyślane i niezwykle starannie przygotowane dzieła sztuki, które odpowiadają gustom młodym nie tylko smakowo, ale także wizualnie. Na tak ważną uroczystość najlepszym wyborem niezmiennie od lat są desery piętrowe. To na ich szczycie najpiękniej prezentują się cukrowi nowożeńcy czy kaskady świeżych kwiatów. Dodatkową zaletą na taką okazję jest możliwość zamówienia każdego piętra w innym smaku, dzięki czemu każdy z gości znajdzie coś dla siebie.
Coraz częściej chrzest i pierwsza komunia to okazje dla całej rodziny, by świętować we wspólnym gronie. Nierzadko grono to jest dość liczne i wtedy klasyczny jednopoziomowy tort może okazać się niewystarczający. Dodatkowe piętra nakarmią krewnych przybyłych ze wszystkich zakątków kraju, a sam tort będzie pięknie prezentował się na zdjęciach upamiętniających to wyjątkowe wydarzenie. Warto wspomnieć, że z uwagi na swoją imponująca budowę, desery wielopoziomowe nie potrzebują wielu dekoracji, by wyglądać pięknie i efektownie. Cukrowe kwiaty, wstążki czy kilka perełek na tle absolutnie uniwersalnej i ponadczasowej bieli idealnie oddadzą charakter rodzinnego spotkania z okazji chrztu, czy komunii.
Urodziny, czyli wyjątkowy dzień każdego z nas i jedna z tych okazji, na których tortu nie może zabraknąć. Bez względu na to, czy planujesz kameralny obiad, czy wielką zabawę, piętrowy deser będzie dobrym pomysłem i na pewno zachwyci Twoich gości. Nie ma też znaczenia motyw przewodni wydarzenia – tropiki, glamour, natura czy ulubiona bajka – tort piętrowy sprawdzi się w każdym klimacie, a przy odpowiednich dekoracjach można zrobić z niego prawdziwe widowisko. Szczególnie polecamy takie wypieki na okrągłe urodziny – osiemnastki, trzydziestki czy czterdziestki.
Warto też pamiętać, że słodki poczęstunek przyda się również na imprezy i urodziny firmowe. Torty z logo marki i dodatkami pasującymi kolorystycznie do jej wizerunku, wzmocnią ducha pracy zespołowej i zwiększą lojalność pracowników.
Planujesz wesele? Zbliża się rodzinna uroczystość? A może chcesz zaskoczyć kogoś z okazji urodzin? Tort to doskonała niespodzianka w każdej sytuacji. W naszej Cukierni Sowa zamówisz najlepszej jakości torty dekoracyjne na wydarzenia firmowe i rodzinne. Sprawdź naszą ofertę i wybierz wymarzony deser spośród setek kombinacji i smaków!