Pyszna tarta z sezonowymi owocami to niewątpliwie jeden z popularniejszych letnich deserów. Ten francuski przysmak może być jednak podawany zarówno na słodko, jak i na słono i to chyba tej uniwersalności zawdzięcza swoją popularność. Jakie są najbardziej znane odmiany tego ciasta, kiedy powstało i jak je przygotować? Dowiedz się tego z naszego artykułu i przenieś się na chwilę do starożytnej Grecji, bo to już wtedy podobno pieczono coś na wzór tarty! Zaskoczony?
Archeolodzy twierdzą, że już 11,5 tysięcy lat temu w Egipcie i starożytnej Grecji obecny był placek zagniatany, który piekło się wówczas na gorących węglach. Receptura na podobne do tarty ciasto pojawiła się też w XIII-wiecznej andaluzyjskiej książce kucharskiej. Prawdopodobnie jednak oryginalny przepis na ten francuski przysmak został wymyślony w XVI wieku. Atrakcyjny wygląd to powód, dla którego był on bardzo popularny wśród szlacheckich rodów. Był właściwie uznawany za pyszne dzieło sztuki. Jako że tarta pochodzi z Francji, francuskie słowo „une tarte” oznacza po prostu...placek. Nie ma więc w tym nic zaskakującego. Zaskakująca jest jednak jej uniwersalność i to, że można ją łączyć niemal z każdym nadzieniem!
Typy tarty wyliczać można by naprawdę długo, dlatego przedstawimy Ci dwie najpopularniejsze odmiany tego ciasta. Jego znane i lubiane słodkie wydanie to Tarta Tatin. Opowiastka na temat jej powstania może być określona właściwie mianem legendy. Stéphanie Tatin odpowiedzialna za jej stworzenie w latach 80. XIX wieku ułożyła w blaszce najpierw jabłka, a potem przykryła je ciastem i tak je zapiekła – prawdopodobnie omyłkowo. Tak odwrócony placek podała już tradycyjnie (z owocami na górze) i zrobił on prawdziwą furorę. Na cześć tej tarty, a właściwie jej receptury założono nawet wtedy specjalne stowarzyszenie. To chyba wystarczający dowód jej wyjątkowego smaku.
Popularną słoną tartą jest pikantna quiche – jedna ze starszych odmian tarty. Spód z ciasta kruchego lub francuskiego po brzegi wypełniony jest w tym przypadku farszem z wędzonego boczku, szynki i sera Gruyere. Wszystko połączone jest ze sobą sosem z jajek i gęstej, kwaśnej śmietany. Ten klasyczny, rozpoznawalny na całym świecie placek lotaryński tradycyjnie pojawia się we Francji na stole w Boże Narodzenie. Dzięki ogromnej popularności możemy jeść go nie tylko w Lotaryngii.
Pomysłów na to francuskie ciasto jest naprawdę sporo – od tradycyjnych, po nowoczesne połączenia smakowe. Można jeść je na wiele sposobów. Tarty deserowe sprawdzą się nie tylko przy kawie na co dzień, ale i na domowe uroczystości czy rodzinne pikniki. W ofercie Cukierni Sowa znajdziesz deser na kruchym spodzie m.in. z nadzieniem:
pysznym i słodkim – połączenie warstwy malin, musu śmietankowego i leciutkiej bezy,
egzotycznym – masa serowa i galaretka mango-marakuja,
niezwykle owocowym – masa budyniowa wyłożona dużą ilością truskawek i pokryta żelem.
W sezonie zapraszamy też na tartę z borówkami lub malinami!
To pieczone w specjalnej formie ciasto z niezakrytym nadzieniem nie jest puszyste, a jednak i tak je uwielbiamy. Jak je przygotować? W bardzo łatwy sposób! Nowoczesne receptury tarty na słodko obejmują:
mąkę,
masło,
jajko,
cukier puder,
cukier waniliowy.
Wersję na słono przygotujemy z mąki, masła, zimnej wody i odrobiny soli. Dobrze schłodzone ciasto można upiec razem z surowym nadzieniem, niewymagającą obróbki termicznej masę wyłożyć na upieczony spód lub podpiec korpus z obciążnikiem, aby nadmiernie nie wyrósł, wyłożyć na niego surowy farsz i ponownie zapiec. Długość i temperatura pieczenia zależy od przepisu oraz grubości tarty. Zwykle jest to jednak 20-30 min i ok. 190°C.
Tarta to jeden z powodów, dla których tak wielu z nas uwielbia francuską kuchnię. W Lamotte-Beuvron co roku organizuje się święto i targ poświęcone wspomnianej już Tarcie Tatin. Można tam skosztować tradycyjnego jabłkowego placka, który skradł serca smakoszy z całego świata. Na pyszne ciasto nie musisz wybierać się jednak wyłącznie do Francji. Również u nas zjesz ten pyszny deser w wielu wariantach! Kupisz u nas także inne znakomite ciasta na zamówienie – uświetnisz naszymi deserami każdą uroczystość!