Idealne na mały głód, drugie śniadanie lub do porannej kawy. Czy na myśl o świeżej drożdżówce z pysznym nadzieniem Twoje ślinianki zaczynają pracować nieco szybciej? Nic w tym dziwnego - ciasto drożdżowe kojarzy się z pachnącą kuchnią u babci i beztroskim czasem dzieciństwa. Chcesz dowiedzieć się więcej o tych słodkich wypiekach? Podpowiemy Ci również, jak zrobić je samodzielnie. Przeczytaj, co o drożdżówkach mówią profesjonaliści z Cukierni Sowa!
Słodkie drożdżowe przekąski, dzięki swym niewielkim wymiarom i wygodzie jedzenia są idealną propozycją na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie nadają się na podróż, ale równie dobrze odnajdą się na talerzyku w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy. Czy wiesz, że w zależności od regionu Polski bułka słodka ma kilka różnych nazw? W większości miejsc jest to po prostu znana wszystkim drożdżówka. Nie bądź natomiast zdziwiony, jeśli w Poznaniu usłyszysz, że ktoś kupuje sznekę z glancem. Bez względu na stosowane określenia, lukrowane bułeczki mają liczne grono amatorów w całym kraju. Zobacz, co oferuje nasza cukiernia, którą znajdziesz w Toruniu i kilkudziesięciu innych miastach. Zaskoczymy Cię nie tylko pyszną kawą, ale również drożdżówkami wypiekanymi na miejscu! Pytaj o ofertę „Pyszne z pieca”.
Drożdżowe ciasta są smakowite bez względu na porę roku. Zimą w roli nadzienia świetnie sprawdzają się dżemy, konfitury, twaróg oraz mak. Zawsze obroni się klasyka, czyli drożdżówka z kruszonką i lukrem. Natomiast latem, kiedy dostęp o świeżych owoców jest nieograniczony, możesz cieszyć się sezonowymi wypiekami. Zaczynając od rabarbaru i truskawek, poprzez morele czy maliny, a kończąc na śliwkach i jabłkach wczesną jesienią - wybór jest naprawdę ogromny.
Drożdżówki występują też w różnych kształtach. Najpopularniejszy jest ślimak, od którego zresztą wywodzi się poznańskie określenie (po niemiecku „ślimak” to właśnie „Schnecke”). Są także okrągłe bułki z wgłębieniem na środku, gdzie idealnie mieści się nadzienie. Na półkach w cukierni znajdziesz rozmaite zawijasy i warkocze, gdzie owocowe wypełnienie ukrywa się w środku, a wierzch kusi lśniącą pomadą.
Jeśli lubisz cukiernicze wyzwania, spróbuj upiec własne słodkie bułeczki w domu! To łatwiejsze, niż może Ci się początkowo wydawać. Sekretem dobrze wyrośniętych drożdżówek jest idealne ciasto. W kolejnym akapicie zdradzimy Ci kilka przydatnych wskazówek. Zaopatrz się w podstawowe składniki i możesz brać się do pracy.
Przygotuj najpierw:
Zacznij od przygotowania rozczynu i pozwól drożdżom wyrosnąć. Następnie wlej je do mąki, dodaj resztę składników i nie pozostaje Ci już nic innego, jak uzbroić się w cierpliwość przy wyrabianiu ciasta. Gdy odstawisz je do wyrośnięcia, zastanów się, jaki kształt nadasz swoim wypiekom oraz jakie nadzienie wykorzystasz. Możesz zrobić kilka rodzajów bułek. Kilka z nich posyp kruszonką, a pozostałe obficie polukruj. Jesteś w swojej kuchni, więc to Ty decydujesz!
Zastanawiasz się, co zrobić, by Twoje słodkie bułki były puszyste i dobrze wyrośnięte? Przestrzegaj poniższych zasad, a możesz być pewien, że po upieczeniu drożdżówki znikną w mgnieniu oka.
Jeśli nie czujesz się na tyle pewny siebie, żeby samodzielnie zrobić drożdżówki lub nie lubisz piec, zajrzyj do Cukierni Sowa! U nas znajdziesz najlepsze ciasta drożdżowe - w Bydgoszczy, Toruniu i innych lokalizacjach znajdziesz tę samą, mistrzowską jakość. Codziennie czekają na ciebie świeżo upieczone bułeczki z apetycznym nadzieniem. Dzięki nam Twój poranek będzie pyszny!