Święta zero waste, czyli jak nie marnować jedzenia w czasie Świąt

Święta zero waste, czyli jak nie marnować jedzenia w czasie Świąt

 

Nurt zero waste polega na zminimalizowaniu ilości wytwarzanych odpadów i obejmuje m.in. ponowne używanie, przetwarzanie i kompostowanie. W kuchni ta idea dotyczy przede wszystkim odpowiedzialnego zarządzania żywnością. Kwestia ta wydaje się szczególnie istotna w czasie Świąt, gdy ciast i potraw jest pod dostatkiem, a niektóre z nich niestety szybko się psują. Cukiernia Sowa podpowiada zatem, jak nie marnować jedzenia, które przecież wymagało sporo pracy. Poznaj nasze wskazówki już teraz!


 

Zero waste – postaw na nową świąteczną tradycję

Filozofia zero waste już od jakiegoś czasu zyskuje popularność. I słusznie – warto byśmy wszyscy dbali o planetę, na której żyjemy. W czasie Bożego Narodzenia ryzyko marnowania jedzenia jest jednak bardzo wysokie, dlatego ważne jest, by próbować temu zaradzić. To zrozumiałe, że organizując Wigilię, chcesz, by goście mieli do dyspozycji wiele dań, a stół był pełen. Często jednak okazuje się, że potraw jest znacznie więcej, niż 12, a słodkości jest tyle, że zdążą się zmarnować, zanim zostaną zjedzone. Wprowadź więc nową tradycję i mądrze zarządzaj żywnością w trakcie Bożego Narodzenia zgodnie ze wskazówkami Cukierni Sowa!

Kluczem do sukcesu wigilijnej kolacji jest dobry plan. W przeciwnym wypadku goście wrócą do swoich domów, a Ty zostaniesz z ogromnymi zapasami pożywienia, które niestety może się zepsuć. Nie wszystko bowiem można zamrozić. Właśnie dlatego zaplanuj, co podasz na wieczerzy, a także w pierwszy i drugi dzień Świąt i dostosuj rozmiary porcji dań do liczby zaproszonych osób. Możesz wyznaczyć też budżet, który pomoże Ci określić priorytety. Może niektóre dania wcale nie znikają tak szybko, jak pozostałe?

Dobrym pomysłem jest również ustalenie z pozostałymi uczestnikami spotkań, jakie potrawy przygotuje każde z Was. Do podziału obowiązków chętnie włączy się Cukiernia Sowa, oferując swoje świąteczne słodkości, a w tym m.in.:

  • pięknie udekorowany tort piernikowy z warstwą powideł śliwkowych, masą o smaku migdałowym i kremem o smaku czekoladowym,

  • sztola – tradycyjne saksońskie ciasto bożonarodzeniowe z marcepanem i bakaliami z dodatkiem rumu,

  • babka Panettone – włoskie ciasto drożdżowe z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek.

Przechowywanie dań, aby pozostały świeże

Świąteczne dania przechowuj w zamykanych szklanych lub plastikowych pojemnikach. W lodówce zachowają świeżość nawet przez kilka dni po wigilijnej kolacji. Jeśli chodzi o pierniki i ciasteczka korzenne, wystarczy zamknąć je w szczelnej puszcze, a nie stracą smaku i aromatu. Co z pozostałymi słodkościami? W lodówce przechowuj m.in. ciasta ucierane, z kremem lub owocami, serniki, makowce, a także ciasto marchewkowe. Temperatura pokojowa będzie z kolei odpowiednia dla ciast drożdżowych, kruchych oraz babek. Ważne jednak, by były szczelnie zamknięte lub zawinięte w folię, co ochroni je przed zawilgoceniem lub wysychaniem. Zamrozić możesz np. ciasta drożdżowe, makowce i serniki.

tort-piernikowy-pakowany

Kreatywne wykorzystanie resztek

Czy wiesz, że niektórym potrawom i produktom można dać „drugie życie”? Zgadza się! W jaki więc sposób sprawić, by świąteczne resztki nie wylądowały w koszu? Oto kilka propozycji:

  • dania mięsne możesz zmielić w maszynce na nadzienie do pyz i pierogów,

  • wędliny wykorzystaj do pizzy – to miła odmiana od świątecznych tradycji,

  • z wigilijnej kapusty zrób farsz do pasztecików z ciasta francuskiego,

  • suche pieczywo pokrój i zrób z niego grzanki do sałatki.

Cukiernia Sowa ma też pomysł na resztki słodkości! Z deserów bez kremu możesz zrobić pyszne bajaderki. Zacznij od rozpuszczenia masła i czekolady w gorącym mleku. Dodaj ulubione powidła i alkohol, a następnie połącz z pokruszonymi herbatnikami i ciastem. Z masy formuj kulki i obtocz je we wiórkach kokosowych.

Święta Bożego Narodzenia z Cukiernią Sowa

Mamy nadzieję, że nasze praktyczne porady pomogą Ci przeżywać tegoroczne i każde kolejne Święta w duchu zero waste. Spróbuj zmotywować do tego także swoich bliskich! Przy gotowaniu i pieczeniu pamiętaj o rozsądnych ilościach. Świetnym pomysłem będzie zakup gotowych słodkości, np. ciast kostek o preferowanej wadze. Zamiast całej blachy jednego przysmaku, uraczysz gości kilkoma rodzajami deserów. Zdecyduj się na te z Cukierni Sowa, by mieć pewność wysokiej jakości i obłędnego smaku!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia