Spis treści
Wrzesień to idealna pora na słodkie i treściwe wypieki pełne owoców. Oprócz klasyki w postaci jabłek czy śliwek warto sięgnąć również po smakowite warzywa z polskich ogródków. Tak! Nawet popularne jarzyny nadają się do wrześniowych ciast i nie jest to opcja jedynie dla wegan. Dzięki dodatkowi rozgrzewających przypraw korzennych taki podwieczorek idealnie sprawdzi się w chłodne popołudnia. Poznaj jesienne propozycje i inspiracje od Cukierni Sowa. Które słodkości przypadną Ci do gustu?
Jesienna kuchnia ma wiele wspólnego z tym, co dzieje się za oknem. Wrzesień to czas, w którym lato powoli ustępuje jesiennej aurze. Warto więc włączyć do menu słodkości z owocami z ostatnich zbiorów w roku. To najlepsza okazja, aby wykorzystać jeszcze świeże składniki prosto z sadów i ogrodów, zanim do kuchni zawitają mrożonki oraz przetwory.
Wśród ciast zaczynają królować babki, keksy czy kruche tarty. Takie smakołyki doskonale smakują w połączeniu z poranną kawą, jak i podczas podwieczorku ze znajomymi. Sprawdzą się również jako desery na imprezy okolicznościowe. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z ciast i tortów przekładanych kremami. W chłodny wrzesień rozgrzeje Cię w nich dodatek alkoholowej lub kawowej nutki albo przyprawy korzenne.
Niezawodnym sposobem na poprawę nastroju jesienią jest oczywiście czekolada. Kakaowe wyroby rozpieszczają zmysły przez cały rok, ale to właśnie w zimniejsze dni są szczególnie pożądane przez amatorów słodyczy.
Przyprawy korzenne kojarzą się z kuchnią wschodnią, ale tak naprawdę cukiernicy z Polski używali ich od wieków. Mowa tu o takich dodatkach, jak:
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa,
imbir,
anyż.
Nadają one wypiekom charakterystycznego posmaku, a przede wszystkim – rozgrzewają! Dlatego warto delektować się takimi słodkościami w szczególnie zimne dni.
Co ciekawe, często do ciast dodaje się przyprawy, które z pozoru pasują wyłącznie do wytrawnych dań. Jak się okazuje, takie składniki jak pieprz i chili doskonale przełamują słodycz czekoladowego brownie, a kurkuma idealnie podkreśla żółto-pomarańczowy kolor placków z dyni czy marchewki.
Zajrzyj do jednej z naszych cukierni, na przykład w Białymstoku. Z pewnością rozgrzeje Cię kawałek naszej czekoladowej babki lub mocno orzechowe kostki pełne aromatycznych nasączonych alkoholem kremów.
Wrzesień to ostatni moment, aby rozsmakować się w owocach późnego lata. Dobrze jest wybierać zwłaszcza te pochodzące z polskich sadów. O tej porze królują przede wszystkim kwaskowe jabłka, gruszki oraz śliwki. Oprócz pysznego smaku są również kopalnią witamin! Nie muszą z nich rezygnować nawet osoby będące na diecie – wystarczy wybierać wypieki o niskiej zawartości cukru.
Do ciast owocowych świetnie pasują wspomniane wcześniej przyprawy korzenne. Klasyczny jabłecznik nie obędzie się bez szczypty aromatycznego cynamonu, a do gruszek doskonale pasują goździki.
Wczesną jesienią warto postawić na bardziej treściwe tarty oraz ciasta kruche. Nasz firmowy placek orzechowo-śliwkowy to przykład idealnego wypieku do kawy – jest doskonały zarówno na wrześniowy podwieczorek, jak i drugie śniadanie.
Jeśli myślisz, że ciasta powstają jedynie z owoców, udowodnimy Ci, że jest inaczej! Bazą jesiennego placka może być również pulpa z warzyw. Pasują tu szczególnie lekko słodkawe marchewki, dynia, cukinia, a nawet… buraki! Ważne, żeby składniki miały odpowiednią wilgotność oraz konsystencję.
W warzywnych ciastach specjalizują się szczególnie weganie. Również w naszej cukierni znajdziesz smaczną propozycję dla osób będących na tej diecie. Zapraszamy na wege muffinkę marchewkową w przerwie na lunch lub w drodze do domu.
Masz ochotę na jesienne wypieki? Postaw na rozgrzewające ciasta pełne owoców, bakalii oraz przypraw! Nie ograniczaj się do tradycyjnych smaków i spróbuj też wypieków z warzywami w roli głównej. Sezonowe ciasta i torty znajdziesz w ofercie Cukierni Sowa. Szukaj nowości na naszej stronie internetowej. Zapraszamy również do punktów stacjonarnych w całej Polsce, w tym Białymstoku.