Orzechowe, rumowe, z migdałami, wiórkami kokosowymi, bakaliami, prawdziwie czekoladowe - trufle. Znasz kogoś, kto przejdzie obok nich obojętnie? Gdy choć raz skosztujesz aksamitnej słodkości ukrytej pod nieregularną warstwą kakao, będziesz chciał częściej wracać do tego smaku. Te wyjątkowe słodycze są nie tylko pyszne, ale i piękne. Pudełko luksusowych, cieszących oko czekoladek z cukierni to elegancki prezent dla bliskiej osoby. Świetnie sprawdzi się również jako firmowy podarunek świąteczny dla kontrahentów. Zastanawiałeś się kiedyś, co wiesz o tych wyjątkowych łakociach? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka zaskakujących ciekawostek. Życzymy miłej, a przede wszystkim słodkiej, lektury.
Jeśli nazwa brązowych cukiereczków, kojarzy Ci się raczej z kuchnią wytrawną - masz całkowitą rację! Nie bez powodu trufla czekoladowa zaczerpnęła swe miano od trudno dostępnych, znanych na całym świecie, grzybów. Nieforemne kuleczki oryginalnie obtoczone w kakao, które imituje ziemię, łudząco przypominają odpowiedniki tych leśnych rarytasów. Oczywiście, obecnie dostępnych jest wiele wariantów smakowych trufli. Zewnętrzna posypka również zmienia się w zależności od upodobań cukierników, ale przede wszystkim klientów. Najczęściej wykorzystuje się wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę cytrusów, krokant, a także cukier puder lub kolorowy maczek. Znakomici chocolatiers potrafią wyczarować prawdziwe miniaturowe dzieła sztuki. I jak tu się im oprzeć?
Historia tej niewielkiej, ale pełnej smaku czekoladki jest w zasadzie… dziełem zupełnego przypadku. Powstała najprawdopodobniej w wyniku pomyłki pewnego praktykanta, który pobierał nauki u słynnego francuskiego mistrza kulinarnego, Auguste Escoffiera. Pomyśl, ile stracilibyśmy, gdyby pewnego dnia uczeń nie wlał nieumyślnie gorącej śmietanki do kadzi z pokruszoną czekoladą. Po czasie okazało się, że z mieszanki tych dwóch składników, powstała masa znana obecnie na całym świecie, czyli ganache. Wystudzona, świetnie nadaje się do formowania niewielkich, plastycznych kuleczek. Aromatyzowane rumem i wzbogacane ciekawymi dodatkami (nawet solą i chilli) trufle są luksusowym wyrobem, idealnym na elegancki prezent.
Podstawowym składnikiem tych wykwintnych słodyczy jest czekolada. Klasa i gatunek ziaren kakaowca użytych do produkcji mają kluczowy wpływ na jej jakość. Miejsce uprawy, sposób palenia i mielenia ziaren, a także kolejne etapy ich obróbki znacząco wpływają na ostateczny smak, a także konsystencję. Do wyrobu trufli czekoladowych używa się różnego rodzaju tabliczek - gorzkich, słodszych lub równoważących te dwa smaki, tzw. deserowych. W połączeniu z ciepłą śmietanką tworzą idealnie gładką masę, z której powstają aksamitne łakocie. I te klasyczne i te o niespotykanych smakach zjednują sobie amatorów na całym świecie.
Zaostrzyliśmy Ci apetyt na te jedyne w swoim rodzaju słodycze? Fantastycznie! Każda nasza cukiernia - w Bydgoszczy i w innych miastach Polski - zaopatrzona jest w małe czekoladowe cudeńka. Zasmakuj w słodkościach od Sowy i spróbuj wszystkich sześciu smaków aksamitnych kuleczek:
Jesteśmy pewni, że zarówno miłośnicy intensywnie wytrawnych smaków, jak i prawdziwie słodkich łakoci znajdą u nas coś dla siebie. Pamiętaj, że trufle i praliny to także sprawdzony pomysł na prezent, niezależnie od okazji. Jesteśmy pewni, że każdy, kto otrzyma pudełko naszych czekoladek, uśmiechnie się szeroko i z przyjemnością skosztuje kuleczek o bogatym wnętrzu.
Nie wahaj się dłużej i spróbuj naszych wyjątkowych słodyczy, które wytwarzamy od lat na podstawie najlepszych receptur. Wstąp do najbliższej Cukierni Sowa (pamiętaj, że w Bydgoszczy i Toruniu realizujemy zamówienia na dowóz)! i skosztuj cukierków o jedwabistej konsystencji. Jesteśmy pewni, że się nie zawiedziesz, a smak naszych trufli zostanie z Tobą na długo i... będziesz chciał więcej i więcej! Zresztą nie musisz sobie ich odmawiać - dbamy o to, byś miał je zawsze na wyciągnięcie ręki. Odwiedź nas i przekonaj się sam!