Ślimak z cynamonem – idealna słodka przekąska w ciągu dnia

Ślimak z cynamonem – idealna słodka przekąska w ciągu dnia

 

Cynamonowe ślimaki to przekąski, które cieszą się sporą popularnością. Posypane cukrem lub polane pełną słodyczy polewą uświetnią każde spotkanie z najbliższymi, lub chwilę dla siebie w towarzystwie jedynie aromatycznej kawy. Te słodkości znajdziesz nie tylko w każdej cukierni, ale i przygotujesz samodzielnie. W tym wpisie podpowiadamy więc, jak upiec je w domu, by były równie pyszne, jak z kawiarnianej półki! Przy okazji dowiedz się również, jakie wariacje cynamonowych słodkości królują w różnych zakątkach świata!


 

Poznaj Kanelbulle – skandynawskie bułeczki

Początek tych puszystych, drożdżowych słodkości datuje się na lata 20. XX wieku. Swoją popularność Kanelbulle zdobyły jednak w szwedzkich cukierniach dopiero w latach 50. Przekąski przyrządza się z mąki, mleka, drożdży, cukru i masła lub margaryny, jednak to przyprawy są w przepisie najważniejsze. Bułeczki zawdzięczają swój smak takim dodatkom jak kardamon i cynamon. Niezwykle ważne jest także nadzienie o podobnym posmaku, które dodatkowo podkreśla ich aromat. Całość smakuje obłędnie! Nie jest więc zaskakujące, że mieszkańcy Skandynawii lubią Kanelbulle tak bardzo, że w Finlandii i Szwecji świętuje się nawet dzień cynamonowej bułeczki!

Czym jest szwedzka fika?

Fika to w Szwecji przerwa w pracy bądź szkole, którą spędza się ze znajomymi, przyjaciółmi lub rodziną. Temu popularnemu obyczajowi towarzyszą przekąski i napoje. Wśród słodkości najpopularniejsze są właśnie cynamonowe bułeczki, które tradycyjnie jada się do kawy. Chwilę odpoczynku od obowiązków można spędzić w cukierni, firmie, domu lub na świeżym powietrzu. Co ciekawe, fika może odbywać się kilka razy dziennie, np.:

  • po śniadaniu,

  • po obiedzie,

  • przed kolacją,

  • po kolacji.

Szwedzkie firmy traktują tę przerwę jako istotną okazję do nieformalnych spotkań i dyskusji. Fika jest zatem stałym elementem tamtejszej kultury. Chyba zgodzisz się, że takie tradycje przyjemnie pielęgnować!

przerwa-na-kawe

Międzynarodowe wariacje cynamonowych wypieków

Rodzajów cynamonowych wypieków jest sporo i różnią się one oczywiście w zależności od regionu. Z tego powodu Cukiernia Sowa opracowała krótkie zestawienie międzynarodowych przysmaków. Oprócz skandynawskich Kanelbulle i duńskich kanelsnegl można wyróżnić także:

  • fińskie korvapuusti, które różnią się nieco kształtem od dobrze znanych, okrągłych ślimaków – ciasto zwinięte w roladę kroi się w romby, a na ich środku robi się wgłębienie,

  • norweskie skillingsbolle, których nazwa pochodzi od ceny – bułeczkę można było kupić kiedyś za jednego szylinga,

  • pochodzące z Hamburga Franzbrötchen inspirowane croissantami i wykonywane najczęściej z ciasta francuskiego,

  • brytyjskie Chelsea bun z dodatkiem bakalii,

  • amerykańskie cinnamon rolls, polane słodką polewą przygotowaną zazwyczaj z serka i śmietanki.

Wszystkie wydają się tak samo smakowite! Korzystając z oferty Cukierni Sowa „Pyszne z pieca”, możesz skosztować i naszego wariantu cynamonowych ślimaków!

Podpowiadamy, jak zrobić ślimaki cynamonowe w domu

Nie ma wątpliwości, że do mieszkania, w którym roznosi się zapach cynamonu, aż miło zapraszać gości. Cynamonowe ślimaki będą świetnym rozwiązaniem, jeśli chcesz upiec coś do kawy. Aby je przygotować, potrzebujesz produktów na ciasto drożdżowe, czyli mąki, cukru, drożdży, mleka, soli i roztopionego masła. Ważny jest też kardamon do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj miękkim masłem, posyp brązowym cukrem oraz cynamonem. Zwiniętą „roladę” pokrój na ślimaczki o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane smakołyki muszą spędzić w piekarniku około 10 minut w 200°C. Upieczone na złoty kolor słodkości oblewa się lukrem lub sypie cukrem.

Zapraszamy na słodką przerwę do naszych Cukierni!

Choć fika nie jest naszym narodowym obyczajem, w przerwie od obowiązków jak najbardziej można wyskoczyć do najbliższej cukierni po pyszne słodkości. Serdecznie zapraszamy też w weekend wraz z rodziną w ramach odpoczynku po tygodniu pracy i szkoły. Oprócz cynamonowych przysmaków, mamy w ofercie również wiele innych smakowitych deserów, których musisz spróbować. Cukiernia Sowa czeka w Elblągu, Kościerzynie, Zabrzu, Warszawie i wielu innych miastach! Zapraszamy!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia