Już od dawna słodkie wypieki tworzone są nie tylko, by cieszyć kubki smakowe, ale i oczy. Co roku organizuje się liczne imprezy i konkursy, w których najwięksi artyści wśród cukierników mogą poszczycić się swoim kunsztem w pracy z biszkoptem i masą lukrową. Torty artystyczne i rzeźby czekoladowe dają pole do popisu mistrzom w swoim fachu. Odkryj z nami największe wydarzenia branży piekarsko-cukierniczej na świecie.
Spis treści
Sztuka pieczenia często wykracza daleko poza zwykłe rzemiosło. Słodkie wyroby deserowe zaskakują nie tylko smakiem, ale i formą oraz ozdobami. Wystarczy spojrzeć na popularne w ostatnich latach torty dekoracyjne, które dziś każdy może zamówić czy to na imprezę firmową, czy urodziny bliskiej osoby. Duże zainteresowanie słodkimi rzeźbami jest częściowo skutkiem popularności targów i innych eventów poświęconych branży cukierniczej. Zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści mogą pochwalić się na nich swoimi umiejętnościami w pieczeniu i dekorowaniu ciast oraz tortów, a rezultaty podziwia publiczność.
Wydarzeń na skalę światową nie brakuje. To dla cukierników okazja do pokazania swoich wyrobów szerszej publiczności oraz zdobycia cennych nagród. Dla widzów z kolei jest to możliwość skosztowania niecodziennych smaków i doskonałej zabawy w towarzystwie prawdziwych pasjonatów. Sprawdź, które eventy warto odwiedzić i na jakich imprezach triumfowali Polacy!
Międzynarodowe targi czekolady Le Salon du Chocolat to ziszczenie marzeń wszystkich wielbicieli kakaowych wyrobów. Pierwsza edycja tego wydarzenia miała miejsce w 1994 roku i co ciekawe nie zawsze odbywała się we Francji. Jednak to hale nieopodal Paryża zawsze przyciągają największe tłumy czekoladowych entuzjastów.
W ciągu trwającego kilka dni święta czekolady można z bliska przyjrzeć się procesowi ręcznego tworzenia słodkości oraz ich skosztować. To jednak nie wszystko. Wydarzenie uświetniają regionalne atrakcje artystyczne, w tym… pokaz mody czekoladowej z jadalnymi kreacjami.
Kolejne święto w branży piekarniczo-cukierniczej organizowane we Francji. Targi Europain dedykowane są przede wszystkim zawodowcom, którzy doskonale wiedzą, czego szukają na imprezie tej rangi. Na panelach biznesowych i wystawach nowych technologii można nie tylko nawiązać ciekawe kontakty, ale i wymienić się doświadczeniami czy przetestować nowe maszyny. Na Europain nie brakuje również prestiżowych konkursów, takich jak Mistrzostwa Świata w Sztuce Cukierniczej, Mistrzostwa Świata w Piekarnictwie czy Puchar Szkół Francuskich.
Tytuł najlepszego mistrza czekolady to marzenie wielu cukierników z całego świata. To ważne wydarzenie w branży, a poziom konkursu jest niezwykle wysoki. Rywalizacja odbywa się na kilku poziomach i zaczyna na etapie krajowym. W eliminacjach uczestnicy muszą wykonać prace w kilku kategoriach, które odzwierciedlają wybrany w danym roku temat. Dopiero podczas organizowanego finału World Chocolate Masters jury wyłania mistrza. W 2011 roku Mariusz Buritta z Cukierni Sowa wygrał Mistrzostwa Europy Wschodniej World Chocolate Masters, a na Mistrzostwach Świata World Chocolate Masters w Paryżu zajął VII miejsce.
Nie należy zapominać o światowym konkursie w dekorowaniu tortów, zwłaszcza że wiąże się z nim polski akcent! Cake Designers World Championship to wydarzenie, które jest organizowane co dwa lata. W pierwszym etapie uczestnicy przygotowują tort główny, a podczas finału na miejscu tworzą miniaturę swojej pracy.
W 2019 roku pierwsze miejsce zajęła Jowita Woszczyńska, związana z Cukiernią Sowa w Bydgoszczy. Stworzyła wówczas wyjątkowy tort nawiązujący do tradycji i kultury Polski. Cztery piętra, na których przewijały się motywy regionalne (toruńskie pierniki, wzory kurpiowskie) oraz artystyczne (malarstwo Jacka Malczewskiego) wieńczy figurka Fryderyka Chopina grającego na fortepianie. Całość stanowiła wyjątkowo spójną kompozycję, przypominającą prawdziwe dzieło sztuki.
Marzy Ci się tort urodzinowy od mistrza cukiernictwa? Zapraszamy do jednej z naszych cukierni, na przykład w Bydgoszczy, gdzie znajdziesz artystyczne torty na zamówienie w wyjątkowej oprawie. Sprawdź nasze propozycje przygotowane między innymi przez mistrzynię Cake Designers World Championship Jowitę Woszczyńską i zaskocz zaproszonych gości niecodziennym deserem.