Lubią ją niemal wszyscy niezależnie od wieku. Czekolada jest podstawą wielu ciast i innych słodkości. Sama w sobie również stanowi doskonały deser. Co wpływa na jej chrupkość, czy biała czekolada to jeszcze czekolada, kiedy w kalendarzu przypada światowy dzień tego przysmaku? Przeczytaj artykuł i znajdź odpowiedzi na nurtujące Cię pytania – poznaj ciekawostki o czekoladzie!
Spis treści
Czekolada to niegdyś popularny środek płatniczy używany zwłaszcza przez Majów i Azteków. Najwcześniejsze ślady kakao zaleziono w skorupach ceramiki pochodzących z Ameryki Środkowej. Datuje się je na około 1150 lat przed naszą erą. Naukowcy przypuszczają, że kakao było fermentowane i pite jako napój lekko alkoholowy. W Europie ziarna kakaowca znalazły się za sprawą Krzysztofa Kolumba wracającego ze swej czwartej podróży do Ameryki. Według legendy było to ponad 470 lat temu – dokładnie 7 lipca 1550 roku. Na pamiątkę tego wydarzenia właśnie w tym dniu przypada Światowy Dzień Czekolady. W związku z tym w wielu miastach w Polsce i na świecie organizowane są różnego typu eventy rodzinne, gdzie posmakujesz wielu różnych słodkości. Czekoladowe desery znajdziesz także w niemal każdej cukierni. Poznaj różne ciekawostki na temat czekolady i zobacz, co oferuje Cukiernia Sowa.
Czekolada jest tym bardziej chrupka, im więcej kakao i masła kakaowego zawiera. Dodatkowo sposób temperowania czekolady może również wpływać na jej chrupkość – prawidłowo temperowana będzie miała odpowiednią strukturę i kruchość. Innym czynnikiem wzmacniającym chrupkość czekolady mogą być dodatki składników, takich jak orzechy, kryształki cukru czy kawałki owoców.
Szwajcarzy są znani jako miłośnicy czekolady i jako jej najlepsi producenci. Szwajcarskie firmy czekoladowe, takie jak Lindt, Toblerone czy Nestlé, są rozpoznawalne na całym świecie. Dla Szwajcarów czekolada ma duże znaczenie kulturowe i społeczne. Jest ona kojarzona z tradycją, jakością i luksusem. Szwajcarzy często spożywają ją jako deser czy jako przekąskę, a także używają jej do przygotowywania tradycyjnych potraw, takich jak czekoladowe fondue czy pralinki.
Czekolada to jeden z najbardziej uwielbianych smakołyków na świecie, a jej miłośnicy nieustannie zaskakują nas swoją kreatywnością, czego dowodem są liczne rekordy Guinnessa związane z tym pysznym słodkim przysmakiem. Oto niektóre z nich:
Największa tabliczka powstała w marcu 2018 roku w Wiedniu – Firma Ritter Sport stworzyła tabliczkę czekolady o wadze ponad 5000 kg.
Rekord w konsumpcji czekolady należy oczywiście do Szwajcarów, którzy W 2019 roku zjedli jej 10,4 kg w przeliczeniu na mieszkańca. Na drugim miejscu uplasowali się Niemcy z wynikiem 8,8 kg na osobę.
Największa czekoladowa trufla ważąca 300 kg powstała w listopadzie 2019 roku w Singapurze. Stworzyła ją firma Ferrero Rocher.
Najdłuższa rzeźba z czekolady mierzyła 34 metry i przedstawiała pociąg. Prezentacja rzeźby odbyła się na dworcu kolejowym w Brukseli.
Największe czekoladowe jajko wielkanocne wyprodukowano w marcu 2016 roku w Brisbane – Australia. Firma Darrell Lea przygotowała rzeźbę o wadze 272 kg.
Największa czekoladowa miseczka miała średnicę 3,16 metra. Stworzyła ją niemiecka firma Lindt.
Największy kubek gorącej czekolady powstał zaś w Meksyku i miał pojemność 2400 litrów.
W tradycyjnym rozumieniu – nie. Co prawda produkt ten zawiera składniki, takie jak masło kakaowe, mleko i cukier, ale nie ma w swoim składzie miazgi kakaowej, która jest głównym składnikiem czekolady. Jednak według definicji prawnie ustalonej przez Unię Europejską biała czekolada jest uznawana za czekoladę.
Zaintrygowały Cię nasze ciekawostki, a może masz ochotę na ulubione smakołyki? Najlepsze słodkości z czekoladą w roli głównej znajdziesz w Cukierni Sowa. Polecamy nie tylko czekoladowe ciasta czy torty, ale przepyszną galanterię czekoladową – w sam raz jako dodatek do popołudniowej kawy. To też doskonała propozycja na prezent dla bliskiej osoby. Nie czekaj do 7 lipca, już dziś odwiedź jeden z firmowych sklepów i delektuj się wyśmienitym smakiem naszych produktów!