Jak rozgrzać się w mroźny, zimowy dzień? Ciepła, aromatyczna herbata sprawi, że poczujesz się przytulnie i komfortowo. To doskonały sposób na poprawę nastroju, szczególnie jeśli będą jej towarzyszyć odpowiednie dodatki. Jak zrobić taką herbatę? Sprawdź 3 propozycje i dowiedz się, co ma z tym wspólnego cukiernia.
Spis treści
Zima to trudny czas dla organizmu, który musi przyzwyczaić się do gwałtownych zmian temperatury. Dochodzą do tego opady śniegu i wiatr, które jeszcze bardziej wychładzają ciało. Kubek ciepłej herbaty i smakowite ciastka to zaś znany od pokoleń sposób na to, aby zminimalizować wpływ mroźnej aury na samopoczucie. Napar pomoże przywrócić właściwą temperaturę organizmowi, nawodni, a także wprowadzi w stan relaksu.
Herbata, w zależności od jej rodzaju, może mieć wiele innych właściwości (np. pobudzać lub wyciszać). W przypadku naparów na chłodne dni istotne jest także to, jakich użyjesz do niej dodatków. Odpowiednie przyprawy i owoce wpłyną pozytywnie nie tylko na smak napoju, ale zwiększą też termogenezę i pobudzą krążenie krwi, dzięki czemu szybciej poczujesz ciepło.
Zanim zabierzesz się za szykowanie aromatycznego naparu, musisz dowiedzieć się, jak zaparzyć herbatę. Istotna jest temperatura oraz czas zaparzania, które zależą od tego, jakiego jej gatunku użyjesz. Wygląda to następująco:
herbata czarna – zalać wrzącą wodą i parzyć 2-3 minuty,
zielona – woda o temperaturze 70-80 stopni, czas zaparzania 3 min,
biała – woda o temperaturze 70-80 stopni, czas zaparzania 5-7min,
czerwona – woda o temperaturze 90 stopni, czas zaparzania 3 min.
Ilość suszu należy dobrać do własnych preferencji: im więcej, tym intensywniejszy będzie smak. Do przygotowania herbaty użyj specjalnego zaparzacza lub wsyp ją bezpośrednio do filiżanki, a następnie przecedź przez sitko.
Kiedy już zaparzysz herbatę, możesz wrzucić do niej różnorodne dodatki, które sprawią, że będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Co warto wykorzystać do rozgrzewającego naparu? Mamy 3 propozycje, dzięki którym napój nabierze głębi smaku oraz natychmiastowo poprawi Twoje samopoczucie. Oto one:
czarna herbata, 2 łyżki soku malinowego, plaster grejpfruta, szczypta rozmarynu,
napar z czerwonej herbaty, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu i kardamonu, kilka suszonych goździków, plaster pomarańczy, kawałek świeżego imbiru,
herbata biała, łyżeczka suszonego jabłka, szczypta cynamonu, gwiazdka anyżu, łyżka miodu.
Podane składniki wystarczy dodać do herbaty i trzymać pod przykryciem przez kilka minut. Napój najlepiej pić jeszcze ciepły, od razu po przygotowaniu. Ilość miodu możesz dowolnie modyfikować, dopasowując stopień słodkości do swoich upodobań.
Kiedy masz już w ręku kubek rozgrzewającej herbaty, przydałoby się uzupełnić jej smak odrobiną słodyczy. Jakie łakocie sprawdzą się w przypadku takich naparów? Idealne będą ciastka z Cukierni Sowa. Jeśli spodziewasz się gości, możesz zaopatrzyć się w produkty na wagę, np. czekoladowe lub owsiane, czy też rożki czekoladowe, kokosowe lub rogaliki z powidłami. Do herbaty pasują też eklery, pączki, ptysie i napoleonki.
Inne, pyszne ciastka, którymi możesz delektować się przy herbacie to drożdżówki (np. z jagodami lub kruszonką), półfrancuskie drożdżowe ciastko z wiśniami oraz półfrancuskie z czekoladą. Jeśli lubisz oryginalne smaki, doskonale sprawdzi się też Pastel De Nata: budyniowa babeczka z ciasta francuskiego w stylu portugalskim. W Cukierni Sowa na pewno znajdziesz propozycję dla siebie!
Należysz do grona miłośników czekolady? Świetnie: rozpływająca się w ustach słodycz znakomicie komponuje się z ciepłym napojem. Galanteria czekoladowa, którą oferuje Cukiernia Sowa to zaś praliny, trufle, draże oraz całe czekolady. Popijając herbatę, możesz dodać sobie energii, rozkoszując się np. truflą marcepanową, wiśniami w czekoladzie deserowej lub praliną miodową.
Pyszna herbata i porcja słodkości sprawią, że niestraszny będzie żaden mróz. Przekonaj się o tym: zaparz swój ulubiony napar oraz sprawdź, gdzie jest najbliższa Cukiernia Sowa. Znajdziesz tu m.in. wyjątkowe ciasta, ciastka, desery, a także czekolady na każdą okazję. Podaruj sobie odrobinę radości i nie daj się zimie!