Końcówka karnawału to nie czas na smutek! Symboliczne zakończenie okresu szampańskiej zabawy, czyli Ostatków, zwiastuje Tłusty Czwartek. To właśnie wtedy półki w cukierniach oraz polskie stoły wręcz uginają od pączków, a także innych słodkości. W tym roku chcesz postawić na własnoręcznie przygotowane wypieki? A może zastanawiasz się, jakie gotowe wyroby wybrać na słodkie ucztowanie? Przeczytaj artykuł Cukierni Sowa – przygotowaliśmy kilka porad i propozycji!
Spis treści
Ostatki, czyli wtorek poprzedzający Środę Popielcową, to ostateczna szansa na huczną zabawę. W ten sposób można też nazywać kilka ostatnich dni karnawału, niegdyś określanych zapustami. Rozpoczyna je Tłusty Czwartek, czyli okazja do tego, by zapomnieć o diecie i wzbogacić jadłospis o nadprogramowe przekąski. Tradycyjnie są to pączki, a zjedzenie choć jednego ma gwarantować szczęście i pomyślność na cały rok. Jest to przesąd, ale radzimy przemyśleć, czy warto ryzykować – szczególnie gdy w grę wchodzą takie pyszności ????. Tłusty Czwartek i Ostatki to święta ruchome, ale trudno je przegapić. Jeśli jednak zapomnisz zaopatrzyć się w porządny zapas smakołyków z cukierni, przygotuj domowe słodkości. By wyszły idealne, zdaj się na wskazówki od doświadczonych Cukierników. Znajdziesz je w kolejnym akapicie.
Czy zrobienie miękkich i puszystych pączków musi być wyzwaniem? Niekoniecznie! Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujesz: żółtek, ciepłego mleka, masła, mąki pszennej (świetny będzie tutaj typ 450 – delikatny i dobrze oczyszczony), drożdży, cukru, szczypty soli. Dodatek alkoholu sprawi, że ciastka nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia i pozostaną lekkie. Idealny pączek jest pulchny, miękki i delikatny. Poniższe wskazówki pomogą Ci osiągnąć właśnie taki efekt.
Ogrzej składniki do temperatury pokojowej.
Użyj świeżych drożdży i przygotuj zaczyn.
Wyrabiaj ciasto przez przynajmniej 10 minut. Zrób to ręcznie lub wykorzystaj robot kuchenny.
Masa powinna być gładka, elastyczna i dość luźna. Unikaj dodatkowego podsypywania jej mąką.
Do wyrastania ciasto odstaw przykryte ściereczką, by nie wyschło z zewnątrz.
Choć dzisiaj trudno to sobie wyobrazić, dawniej pączki nadziewano słoniną, boczkiem i mięsem. W XVI wieku (na szczęście!) dołączyły one w Polsce do zaszczytnego grona słodkości, które tak bardzo uwielbiamy w Cukierni Sowa. Początkowo z okazji Tłustego Czwartku do środka ciastka wkładany był orzech lub migdał. Znalezienie takiej „niespodzianki” wróżyło szczęście i dobrobyt. Dzisiaj odpowiednie nadzienie to zdaniem niektórych sekret idealnego pączka: może ono przełamywać słodycz przekąski lub harmonijnie ją uzupełniać. Najczęściej w środku kryje się:
konfitura,
marmolada,
budyń,
czekolada.
Warto wiedzieć, że pączki można nadziewać na dwa sposoby: przed lub po smażeniu. Pierwsza metoda polega na zawinięciu nadzienia w surowej masie. W tym celu umieść łyżeczkę np. dżemu na środku okręgu o średnicy ok. 7 cm, następnie uformuj w dłoniach kulę. Jak wypełnić usmażone już ciastka? Użyj do tego szprycy z długą końcówką. Pamiętaj, by słodkości były jeszcze ciepłe!
Tegoroczne Ostatki mogą być jeszcze przyjemniejsze dzięki słodkościom z Cukierni Sowa! Co możemy Ci zaproponować? Przekonają Cię pyszne, świeże pączki nadziewane powidłami śliwkowymi i wykończone lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Choć w Tłusty Czwartek niewątpliwie króluje jeden rodzaj przekąsek, Cukiernia Sowa poleca również takie pyszności, jak drożdżówka z serem, ptyś waniliowy i ekler z nadzieniem waniliowym i polewą o smaku czekoladowym.
Mamy nadzieję, że ostatnie dni karnawału umilisz sobie właśnie naszymi słodkościami. Cukiernię Sowa z pewnością mijasz w drodze do pracy lub na uczelnię. Jeśli nie, koniecznie znajdź najbliższy punkt i zdecyduj, gdzie udasz się w Tłusty Czwartek lub Ostatki. Zakupione pączki lub inne ciastka możesz zabrać ze sobą do domu albo zjeść je w towarzystwie kawy czy herbaty w naszych Cukierniach. Jeżeli chcesz zadbać o dostawę pączków do biura – skontaktuj się z najbliższą Cukiernią. Zapraszamy serdecznie!