Każdy miłośnik kawy wie, że sekret doskonałego espresso czy americano kryje się nie tylko w jakości ziaren, ale także w sposobie ich mielenia. To właśnie dzięki temu można wydobyć wyjątkowy aromat i smak napoju. Czy wiesz, jak prawidłowo zmielić ziarna? Czy stosunek wody do ziaren ma znaczenie? W tym wpisie odkrywamy sekrety przyrządzania idealnej małej czarnej. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co zrobić, by każda filiżanka kawy, którą zaparzysz, była równie dobra, jak te serwowane przez baristów w Cukierniach Sowa.
Spis treści
Chociaż zadanie to wydaje się proste, wymaga odpowiedniej precyzji, zwłaszcza jeśli zależy Ci na wydobyciu idealnego aromatu oraz smaku. Przede wszystkim należy dobrać odpowiedni stopień mielenia do metody parzenia. To niezwykle istotne, gdyż zbyt grubo zmielone ziarna sprawią, że kawa będzie wodnista, natomiast zbyt drobno – pozostawi na języku nieprzyjemny smak goryczy. Ponadto ważne, aby używać wyłącznie świeżych ziaren, gdyż wpłyną one znacząco na intensywność smaku. Równomierne mielenie pozwoli Ci przyrządzić mocny lub delikatny napój (w zależności od Twoich preferencji) równie doskonały, jak ten z najlepszych kawiarni i cukierni.
By kawa była nie tylko smaczna, ale również aromatyczna, najlepiej zmielić ją tuż przed zaparzeniem. Istotne w tym procesie jest dostosowanie stopnia mielenia do metody parzenia. Każdy sposób wymaga innej wielkości drobinek. Wyróżnia się 4 rodzaje zmielonej kawy, tj.:
bardzo drobno mielona – o konsystencji pudru,
drobno mielona – przypomina drobny piasek,
średnio mielona – wyglądająca jak gruby piasek,
grubo mielona – podobna do soli morskiej.
To, jak zmielisz ziarna, ma bezpośredni wpływ na smak oraz aromat napoju. Przyjmuje się, że im dłużej parzy się kawę, tym jej drobinki powinny być zmielone grubiej. Głównym wyznacznikiem odpowiedniej grubości mielenia jest czas kontaktu wody z kawą. Profesjonalni bariści eksperymentują z różnymi stopniami mielenia, dostosowując je do specyfiki każdej metody, aby uzyskać optymalny smak. Jednak najlepiej kierować się własnymi preferencjami i sprawdzić osobiście, który rodzaj zmielonej kawy smakuje Ci najbardziej.
Podczas parzenia kawy najpewniej skupiasz się przede wszystkim na wyborze najlepszych ziaren czy sposobie zaparzenia. Nie można jednak zapominać o równie istotnym składniku, który pomoże wydobyć z napoju idealny aromat oraz smak. Mowa tutaj oczywiście o wodzie. Dobór jej właściwych proporcji względem małej czarnej jest niezwykle istotny. Pozwoli on uniknąć zarówno rozwodnionego, jak i zbyt intensywnego naparu. Przyjmuje się, że idealne proporcje to dwie łyżki zmielonej kawy na 180 ml gorącej wody. Jednak nie musisz sztywno trzymać się tej wskazówki – zawsze warto spróbować różnych opcji, by znaleźć tę odpowiednią dla siebie.
Proces parzenia kawy nie byłby możliwy bez odpowiedniego sprzętu. Powinieneś przede wszystkim zaopatrzyć się w młynek. Na rynku można spotkać różne rodzaje tego akcesorium – od ręcznych przez ostrzowe aż po żarnowe. Najbardziej polecamy ostatni model. Gwarantuje on równomierne mielenie ziaren, dzięki czemu kawa jest aromatyczna i smakowita. Ponadto wyróżnia się szybkością oraz sprawnością.
Przy zakupie młynka żarnowego zwróć uwagę na rozmiar urządzenia, jego moc, pojemność, a także na materiał wykonania i możliwość regulacji stopnia mielenia. Możesz zdecydować się na model ceramiczny lub stalowy. Pierwszy nie ma tak ostrych i precyzyjnych żaren, przez co podczas mielenia możesz zauważyć nierówne kawałki ziaren. Natomiast drugi jest bardzo wytrzymały oraz zapewnia dokładne zmielenie kawy.
Wiesz już, że sekret doskonałej kawy tkwi w sposobie jej przygotowania. By uzyskać espresso niczym z najlepszej kawiarni, przede wszystkim musisz pamiętać o odpowiednim zmieleniu ziaren. Zawsze jednak możesz nas odwiedzić – przygotujemy dla Ciebie Twoją ulubioną małą czarną. A do americano czy latte macchiato polecamy skusić się na kawałek dobrego ciasta. Wpadnij do Cukierni Sowa i pozwól sobie na chwilę przyjemności przy filiżance aromatycznej kawy!