Kremowa, rozpływająca się w ustach, mleczna, gorzka, nadziewana lub z bakaliami. Wiesz już, o czym mowa, prawda? Czekolada to nie tylko produkt spożywczy, ale przede wszystkim przedmiot o znaczeniu kulturowym. Chcesz wiedzieć, jak to wszystko się zaczęło? Co sprawiło, że znakomite wyroby czekoladowe o różnych smakach masz dosłownie na wyciągnięcie ręki? Czytaj dalej, a przybliżymy Ci historię tych niezwykłych słodyczy!
Być może nie zdajesz sobie sprawy, jak daleko wstecz sięga historia czekolady. Sceny uwiecznione na malowidłach pozwalają sądzić, że kakao było obecne w życiu ludzi już tysiąc lat przed Chrystusem. Pierwsze krzewy kakaowca zostały jednak odkryte przez lud Olmeków (tereny dzisiejszego Meksyku) około 4 tysiące lat temu. To właśnie oni podjęli pierwsze próby z ziarnami kakaowca, najpierw spożywając je na surowo, a później w formie naparu. Z biegiem lat kolejne nacje uczyły się uprawiać kakao i przetwarzać je na różne sposoby. Chciałbyś dowiedzieć się, do czego pierwotnie wykorzystywano ziarna kakaowca? Do znanej i uwielbianej przez wszystkich czekolady, jaką znasz dzisiaj, jest jeszcze daleka droga…
Początkowo rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej przypisywali ziarnom kakaowca boskie pochodzenie. Z tej właśnie przyczyny, czekoladowy napar (który oczywiście nie smakował tak, jak obecnie) spożywano jedynie podczas ważnych uroczystości religijnych. Z czasem, gdy Majowie opanowali sztukę uprawy kakaowca, ziarna stały się również środkiem płatniczym, a picie niezwykłego napoju było zarezerwowane wyłącznie dla przedstawicieli wyższych klas społecznych. Kakao zyskiwało coraz większą popularność i kolejne ludy chciały poznawać tajniki uprawy tej cennej rośliny.
Już wiesz, skąd pochodzi kakao. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przywędrowało do Europy, czytaj dalej.
Z ziarnami kakaowca jako pierwszy z europejczyków zaznajomił się Krzysztof Kolumb. Jednak to nie on odkrył ich potencjał. Dopiero w 1528 r. Hernán Cortés, hiszpański zdobywca Meksyku, uzyskał właściwy przepis na napar z kruszonych ziaren kakaowca, do którego dodawano aromatyczne dodatki: wanilię, miód, cukier, anyż czy cynamon. Od tego czasu kakao rozprzestrzeniło się po całej Europie, zyskując wielu wielbicieli. Już w 1657 r. otwarto w Londynie pierwszą pijalnię czekolady, a gorący napój coraz bardziej zaczynał przypominać pitną czekoladę, którą znasz obecnie. Amatorzy tego przysmaku eksperymentowali coraz śmielej, a produkcja czekolady oraz pralin stawała się coraz bardziej powszechna. Pierwsza pracownia cukiernicza w Polsce powstała w Krakowie w 1898 r. Dzisiaj, również i w naszej Cukierni Sowa znajdziesz ręcznie robione czekolady, które ucieszą Twoje podniebienie.
Jak sam dobrze wiesz, obecnie półki w sklepach uginają się od tabliczek w przeróżnych smakach. Od klasycznej gorzkiej, przez najpopularniejszą mleczną, aż po ręcznie robione z zaskakującymi nieraz dodatkami. Znajdziesz również czekoladę rozpuszczalną, z której w kilka minut przyrządzisz gorący napój. Ciekawą nowością jest czekolada rubinowa, którą wytwarza się ze specjalnego gatunku kakaowca, charakteryzującego się niespotykanym różowym kolorem. Nie bój się eksperymentować z nieoczywistymi połączeniami smaków – zdziwisz się, jak płatki soli lub chili mogą odmienić smak czekoladowych słodkości.
Czy nie uważasz, że to niesamowite, jak długą drogę ma za sobą czekolada? Jeśli po przeczytaniu tej historii, masz ochotę na kawałeczek, sprawdź, jakie tabliczki znajdziesz w naszej Cukierni Sowa! Najwyższej jakości ziarna kakaowca, pochodzące z różnych zakątków świata pozwolą Ci poznać prawdziwy smak tych słodyczy. Spróbuj wszystkich i wybierz swoją ulubioną wersję. Pamiętaj również, że prawdziwa czekolada to świetny pomysł na prezent bez względu na okazję. Śmiało, podziel się z kimś słodkością!