Dzisiejszy artykuł to prawdziwa gratka dla miłośników czekoladowych deserów. Jest ich z pewnością sporo, bo torty o tym smaku cieszą się dużą popularnością. Chętnie zamawiane są w cukierniach na najróżniejsze przyjęcia okolicznościowe. W tym wpisie poznasz jednak nie tylko klasyczne rozwiązania na każdą okazję, ale i tajemnicę przygotowania idealnego musu czekoladowego. Przeczytaj i zostań znawcą deserów z czekoladą!
Spis treści
Gorzka czekolada o minimum 70% zawartości miazgi kakaowej może być zdrowa! Dlaczego? Ziarna kakao są źródłem m.in. polifenoli, które mogą przyczynić się do poprawy pracy układu krążenia oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na sprawność intelektualną. Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać tę słodycz w rozsądnych ilościach. Cukiernia Sowa ma w swojej ofercie mnóstwo czekoladowych deserów, którymi warto zastąpić niezdrowe przekąski. Zanim jednak je poznasz, dowiedz się, w czym właściwie tkwi tajemnica obłędnego smaku tortów z musem o smaku czekolady!
Jeśli chcesz spróbować swoich sił w przygotowaniu deseru niczym z cukierni, mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na puszysty mus czekoladowy. By utrzymywał się na biszkopcie, musi być on odpowiednio ustabilizowany. Wszystko, czego potrzebujesz to:
200 g dobrej jakości czekolady,
3 żółtka,
20 g cukru,
100 ml mleka,
400 g śmietany 36%,
łyżka żelatyny,
30 ml wody.
Żelatynę zalej wodą do napęcznienia, a następnie rozpuść. Żółtka ubij z cukrem, dodaj do nich gorące mleko i wymieszaj. Bardzo ciepłą mieszaninę wlej do miski z pokruszoną czekoladą i połącz ze sobą (możesz zrobić to w kąpieli wodnej). Do tak rozpuszczonej czekolady dodaj przygotowaną wcześniej żelatynę. W innej misce ubij śmietanę, do momentu aż będzie jeszcze lekko płynna. Wlewaj ją do przestudzonej już czekoladowej mieszanki, delikatnie mieszając. Mus gotowy!
Zastanawiasz się, czym różni się mus od kremu czekoladowego? By rozwiać wszelkie wątpliwości, Cukiernia Sowa przygotowała tabelę z krótkim porównaniem:
mus |
krem |
|
konsystencja |
lekka i porowata, po przygotowaniu dość płynna |
zbita i zwarta |
baza |
śmietana ubijana na ¾ |
najczęściej śmietana lub masło |
przeznaczenie |
torty, monoporcje, desery w kubeczkach |
tynkowanie i przekładanie tortów |
stabilizator |
żelatyna, rzadziej agar |
krem na bazie śmietany – żelatyna; masy na bazie masła nie trzeba dodatkowo stabilizować |
Nie ulega wątpliwości, że dobra baza jest podstawą każdego deseru. W przypadku tortu jest to oczywiście biszkopt. Do musu czekoladowego idealny będzie ten lekki i puszysty, przygotowany z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Miłośnicy czekolady postawią z całą pewnością na wariant kakaowy, który dodatkowo podkreśli smak kremu o porowatej strukturze. Jednak przepyszny mus czekoladowy zmieni nawet tradycyjny, jasny biszkopt w wyśmienity torcik.
Czas na propozycje naszych specjałów! Cukiernia Sowa poleca pyszne torty i ciasta deserowe idealne na przeróżne przyjęcia okolicznościowe. Spójrz, co oprócz czekoladowego musu, kremu i biszkoptu gra w nich główne role:
tort węgierski – wiśnie w żelu z dodatkiem alkoholu,
klasyczny tort czekoladowy – czarna porzeczka,
torcik turecki – krem chałwowy,
kostka Czarna Porzeczka – mus porzeczkowy i owoce czarnej porzeczki w żelu.
Mocno czekoladowych propozycji nie brakuje również w Słodkim Bufecie naszej cukierni. Znajdziesz w nim naked mini cake przekładane nadzieniem ciasteczkowym oraz mini deser z wiśniowym akcentem.
Z nami przygotujesz pyszny poczęstunek dla gości na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy skusisz się na dopasowany do Twoich potrzeb Słodki Bufet, czy też zdecydujesz się na tradycyjną ofertę ciast i tortów, możesz mieć pewność, że na stoły trafią wyroby najwyższej jakości. Czekoladowe słodkości z Cukierni Sowa nie tylko smakują wyśmienicie, ale i pięknie wyglądają! Zatem jeśli organizujesz przyjęcie, złóż zamówienie w najbliższym punkcie – osobiście lub telefonicznie!