Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego to właśnie mak zaraz obok przypraw korzennych gra podczas Bożego Narodzenia tak ważną rolę? W takim razie ten wpis jest dla Ciebie! Sprawdzamy, skąd wzięła się tradycja maku na święta, co można przygotować z dodatkiem tych drobnych ziarenek, a także podpowiadamy, jak przygotować idealny makowiec. Nie zapomnieliśmy również o kilku makowych ciastach z Cukierni Sowa! Przeczytaj zatem ten artykuł, a będziesz prawdziwym znawcą jednej z najważniejszych polskich tradycji kulinarnych na Gwiazdkę!
Spis treści
Zacznijmy od tego, skąd właściwie wzięła się bożonarodzeniowa tradycja potraw i ciast z makiem. Wszystko wiąże się z symboliką i wierzeniami naszych przodków oraz słowiańskimi obrzędami. Po pierwsze, makówka stanowi symbol domu, który jednoczy wszystkich członków rodziny, co na Gwiazdkę jest niezwykle ważne. Poza tym mak symbolizuje również pomyślność, płodność i dobrobyt w Nowym Roku. Co ciekawe, nasi przodkowie wierzyli także, że może on łączyć świat żywych z duchami zmarłych bliskich. W jaki sposób? Miały za to odpowiadać właściwości halucynogenne ziarenek znanych z makowca. Bez obaw – dotyczą one jednak maku lekarskiego, a niewiele mają wspólnego z wykorzystywanym w cukiernictwie makiem niebieskim i białym.
Wbrew pozorom mak może pojawiać się nie tylko w przepisach na makowiec. W różnych zakątkach Polski wykorzystuje się go na wiele sposobów, a tradycje bożonarodzeniowe bardzo się od siebie różnią. Cukiernia Sowa przygotowała jednak krótkie zestawienie potraw, które najczęściej goszczą na polskich stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Do najpopularniejszych świątecznych dań – zarówno tych słodkich, jak i słonych – należą:
Kutia, czyli pszenica, kasza pęczak lub ryż z dodatkiem owoców suszonych bądź kandyzowanych, orzechów i migdałów. Dawniej oblewana śmietaną, dziś pojawia się w towarzystwie mleka i miodu.
Kluski z makiem. Do makaronu w dowolnym kształcie (najczęściej są to jednak łazanki) dodaje się migdały, bakalie, figi i rum.
Makówki. Kawałki bułki drożdżowej przekłada się makiem i zalewa mlekiem. Wśród dodatków do tego dania mogą znaleźć się wiórki kokosowe i cząstki mandarynek.
Pierogi z makiem, miodem i bakaliami. Masa makowa ukryta jest w klasycznym cieście z mąki, wody i jajka z dodatkiem szczypty soli i odrobiny masła.
Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez makowca. W polskiej historii tego wyrobu znane jest wiele jego wersji, w tym ciasto z podobizną Jana III Sobieskiego, którym król miał obdarować swoją żonę oraz 4-metrowy wypiek, który podobno otrzymał Stanisław August Poniatowski. Czy to prawda? Nie wiadomo. Wiadomo jednak, czym wyróżnia się makowiec oparty inspirowany tradycyjnymi recepturami. Oprócz maku powinien on zawierać suszone owoce, orzechy i miód. W niektórych wersjach w cukierniach można znaleźć również jabłka lub konfitury.
W Cukierni Sowa znajdziesz wiele smakowitych wypieków z makiem w roli głównej. Są to receptury, dzięki którym tradycja wigilijna zyska nowoczesnego charakteru. Te świąteczne słodkości sprawią, że każde rodzinne spotkanie bożonarodzeniowe będzie pełne wyjątkowego smaku. Znajdziesz wśród nich:
makowiec płaski – ciasto drożdżowe zwijane z masą makową, wykończone lukrem i bakaliami,
seromak – połączenie sernika i makowca – oblane lukrem ciasto biszkoptowe z masą makową i serową,
piaskową babkę z dodatkiem masy o smaku marcepanowym oraz warstwą masy makowej z bakaliami,
makowiec z kruszonką, czyli masa makowa z bakaliami zwijana w cieście drożdżowym z kruszonką; całość polana lukrem.
Uwielbiasz Święta Bożego Narodzenia? Podążaj za tradycją lub próbuj nowoczesnych receptur i obchodź Gwiazdkę w towarzystwie najpyszniejszych potraw i deserów. W Cukierni Sowa przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo świątecznych produktów, które dodatkowo uprzyjemnią magiczny czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Już teraz wybierz swoje ulubione słodkości i złóż zamówienie w pobliskiej Cukierni. Chętnie przygotujemy dla Ciebie pyszne wypieki, podczas gdy Ty skupisz się na innych obowiązkach!