Lody to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych sposobów na ochłodzenie się przy wysokich temperaturach. Chętnie sięgamy po nie już na początku lata, gdy Słońce daje się nam we znaki pierwszymi silnymi promieniami. W cukierniach i lodziarniach wariantów smakowych jest tak dużo, że każdy z łatwością może wybrać swoje ulubione: od mocno czekoladowych, po delikatnie owocowe. Coraz częściej są to wyroby określane jako naturalne i to im przyjrzymy się w tym artykule. Interesuje Cię sposób, w jaki są wytwarzane? Poznaj kilka najważniejszych informacji o tego typu deserach!
Spis treści
Lody z naturalnych składników zyskują coraz większą popularność. Są chętnie wybierane w cukierniach, sklepach oraz lodziarniach nie tylko przez zwolenników zdrowego lub ekologicznego stylu życia. Robią prawdziwą furorę w sezonie letnim, wyróżniając się niesamowitym smakiem i konsystencją, dzięki której cudownie rozpływają się w ustach. Kradną tym serca wszystkich miłośników zimnych deserów!
Lody rzemieślnicze często rozpieszczają podniebienia ciekawymi kompozycjami smakowymi, daleko poza tradycyjnie czekoladowe lub waniliowe. Jednak co sprawia, że są określane jako naturalne? Jak wygląda ich produkcja? Czy są warte swojej ceny? Zanim to wyjaśnimy, chcemy jeszcze zwrócić uwagę na kilka stereotypów, towarzyszących tego typu wyrobom:
Fakt, że lody są naturalne, nie oznacza, że są dietetyczne.
Naturalne desery również mogą uczulać.
Lody z naturalnych składników nie muszą być niskokaloryczne.
Na początek skupimy się na tym, co właściwie oznacza, że lody są opisywane jako naturalne. Przede wszystkim muszą to być wyroby bez sztucznych składników. Nie istnieje jasna definicja tego typu produktów, ale w ich składzie zdecydowanie nie powinniśmy zobaczyć niekorzystnych dla zdrowia sztucznych barwników (np. tartrazyny) czy emulgatorów. Tradycyjne, mleczne lody oparte o naturalne składniki będą więc wytworzone z:
mleka,
śmietany kremówki,
cukru lub takiego słodziku jak stewia.
Receptury na desery obejmują również dodatkowo składniki, które odpowiadają za smak. Mogą być to na przykład owoce: od truskawek po egzotyczną marakuję i mango, lub orzechy. Naturalne sorbety powinny być z kolei produkowane jedynie z wykorzystaniem owoców, wody oraz cukru.
Na początek należy zaznaczyć, że lody naturalne nie są konserwowane. Część masy lodowej jest odpowiednio pasteryzowana przed zamrożeniem, w celu zlikwidowania szkodliwych dla naszego zdrowia drobnoustrojów i wydłużenia czasu przechowywania produktu. Proces ten zachodzi w odpowiedniej temperaturze. Nie używa się do tego sztucznych konserwantów. Dzięki odpowiedniej pasteryzacji podczas produkcji lodów, możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Wbrew pozorom lody to nie tylko słodki deser uwielbiany przez starszych i młodszych. Mogą one dostarczyć nam przy okazji pysznej przekąski również kilka wartościowych substancji. W jaki sposób? Wyroby rzemieślnicze wytwarzane są z wykorzystaniem najwyższej jakości składników. Dobre cukiernie i lodziarnie dbają o starannie wyselekcjonowane produkty, aby zapewniać swoim klientom nie tylko pyszniejsze, ale znacznie zdrowsze słodkości niż te dostępne w każdym markecie. Lody będą zatem wartościowszym źródłem węglowodanów niż np. czekoladowe batoniki.
Lody z naturalnych składników z powodzeniem można spróbować zrobić w domu. Uzyskanie wyrobu o idealnej konsystencji jest jednak dość czasochłonne. Pewniej jest zatem postawić na sprawdzony smak i recepturę. Lodowe desery, które proponuje Cukiernia Sowa to m.in. czekoladowa propozycja TARTUFFO z waniliową gałką i wiśniami lub kolorowy Przysmak Malucha z uwielbianymi przez dzieci lentilkami. Przyjdź do nas i poznaj kompozycje w kubeczkach lub pucharkach. Lato jest wystarczająco długie, by spróbować każdego smaku! Może dla podwójnego ochłodzenia wstąpisz też na kawę mrożoną?
Dzień jest nieco chłodniejszy i nie masz ochoty na wyjście na lody do jednego z punktów Cukierni Sowy? Postaw na ulubione ciasto lub czekoladowe pralinki! Cennik i produkty naszej Cukierni dostępne są na stronie internetowej.