Krem budyniowy: dowiedz się więcej 

Krem budyniowy: dowiedz się więcej 

 

Idealnie gładki, kremowy, gęsty, puszysty. Smak? Od waniliowego, poprzez owocowy i na cięższym, czekoladowym i karmelowym kończąc. Krem budyniowy, bo o nim właśnie mowa, cechuje delikatna, a zarazem wyrazista konsystencja, która sprawia, że jest on jednym z najchętniej wybieranych dodatków do tortów. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować go krok po kroku.



Kremy do tortów – wybierz najlepszy dla siebie!

Kiedy myślisz o torcie, jednym z pierwszych elementów, które przychodzą na myśl, jest krem. To on nadaje całości charakterystyczny smak i teksturę. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów przełożeń, które można wykorzystać w ciastach. Ich uniwersalność sprawia, że doskonale komponują się zarówno z prostymi, jak i bardziej wyrafinowanymi kompozycjami.

Oto kilka popularnych rodzajów kremów, które można rozważyć:

  • maślany -cięższy i bardziej intensywny, idealny do tortów o bogatym smaku;

  • śmietanowy -lżejszy, delikatniejszy, doskonały do tortów owocowych;

  • ganasz czekoladowy -intensywnie czekoladowy, często wybierany przez miłośników czekolady;

  • budyniowy -delikatny, kremowy, z nutą wanilii, idealny do różnorodnych kompozycji smakowych.

Czego potrzebujesz, aby zrobić krem budyniowy?

Aby przygotować krem budyniowy, warto zacząć od odpowiedniego dobrania składników. Wybór wysokiej jakości produktów ma kluczowe znaczenie dla uzyskania produktu o doskonałej konsystencji i smaku.

Podstawowe składniki to:

  • mleko- podstawowy składnik kremu, który nadaje mu kremową konsystencję;

  • masło -zapewnia odpowiednią gładkość i jednolitą strukturę;

  • żółtka jaj -nadają odpowiednią gęstość i smak;

  • cukier -dla uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości;

  • mąka pszenna lub skrobia ziemniaczana: składniki zagęszczające, które pomagają uzyskać pożądaną konsystencję;

  • ekstrakt waniliowy lub inny aromat, puree owocowe -nadający kremowi charakterystyczny smak.

cukiernia-sowa

Przygotowanie - sprawdź podpowiedzi cukierników

Przygotowanie kremu budyniowego wymaga precyzji i cierpliwości, ale przestrzegając kilku podstawowych zasad, z łatwością osiągniesz pożądany efekt.

Oto kilka kluczowych kroków:

  1. Podgrzewanie mleka: w pierwszym kroku należy podgrzać mleko, jednak nie doprowadzając go do wrzenia. Pamiętaj, aby nie przypalić mleka, co mogłoby negatywnie wpłynąć na smak kremu.

  1. Mieszanie składników: w osobnej misce dokładnie wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąkę lub skrobię. Upewnij się, że masa jest gładka, bez grudek.

  1. Łączenie z mlekiem: stopniowo dodawaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Następnie całość przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

  1. Dodanie masła i aromatu: po zdjęciu garnka z ognia, dodaj masło i aromat, a następnie dokładnie wymieszaj, aż krem będzie gładki i jednolity.

*Uwaga - niektóre przepisy wymagają ubicia masła na puch i dodawania chłodnego budyniu łyżka po łyżce. Taki sposób stosuje się na przykład w przygotowaniu klasycznego miodownika.

  1. Schładzanie: przed użyciem kremu do tortu, warto go lekko schłodzić, co ułatwi pracę z masą. Możesz przełożyć go do miski, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożucha, i wstawić do lodówki. Możesz również przełożyć go od razu do rękawa cukierniczego i szczelnie zawiązać.

W Cukierni Sowa zamówisz tort na specjalną okazję

Jeśli marzysz o wyjątkowym torcie z kremem budyniowym, ale nie masz czasu na jego przygotowanie, Cukiernia Sowa oferuje szeroki wybór kompozycji smakowych, które spełnią Twoje oczekiwania. Dzięki dbałości o każdy detal i starannemu doborowi składników nasze torty zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dbamy o to, żeby estetyka pasowała do charakteru uroczystości i odpowiadała potrzebom zmawiającego. Istotna jest dla nas również jakoś składników, dlatego stawiamy na sprawdzonych dostawców i producentów.

Dlaczego warto wybrać tort z Cukierni Sowa?

Jeśli zależy Ci na wyjątkowym smaku, jakościowych składnikach, idealnych kompozycjach smakowych oraz wyjątkowej estetyce dopasowanej do okazji, to Cukiernia Sowa jest świetnym wyborem. Zamawiając u nas tort, masz pewność, że każda warstwa – od biszkoptu po krem i wszystkie dodatki w postaci chrupek oraz żelek – będzie dopracowana w najmniejszym szczególe. Sprawdź dostępne propozycje na stronie i wybierz pozycję, która będzie idealnie pasowała do Twojej okazji.

 

Tagi
Dzisiaj jest środa 16 października. Imieniny obchodzą: Aurelia, Radzisław, Ambroży, Gerard, Gaweł, Emil, Gerarda, Florentyna, Grzegorz, Dionizy, Jadwiga