Zamknięte w słoiczku witaminy oraz słodki zapach i owocowy smak przywodzące na myśl niezapomniany klimat wakacji mogą towarzyszyć Ci również jesienią. Wszystko dzięki przepysznym konfiturom i powidłom, które przydadzą się w kuchni m.in. do przekładania tortów i ciast. Pomogą Ci też wesprzeć odporność podczas chłodniejszych pór roku. Jak je przygotować i czy warto kupić gotowe przetwory np. z cukierni? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o zaprawach z owoców!
Samodzielnie przygotowane przetwory cenimy przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Robiąc domowe konfitury czy powidła, możemy zdecydować np. o ilości dodawanego cukru. Najlepszym sposobem na umilenie sobie jesiennych wieczorów jest zatem słoiczek własnej konfitury lub zakup przetworów z cukierni, w której oprócz przepysznych tortów można kupić również tradycyjne wyroby z owoców.
Choć często używa się tych nazw zamiennie, konfitury i powidła różnią się dość istotnie. Kluczowa jest ilość owoców – w powidłach jest ich znacznie więcej. Jak jednak przyrządza się te przetwory? Różnice znajdziesz w tabeli:
konfitury |
powidła |
|
sposób przygotowania |
powolne smażenie na patelni w gęstym, cukrowym syropie |
gotowanie w garnku |
rozmiar owoców |
całe lub w dużych kawałkach |
niewielkie kawałki |
ilość cukru |
w proporcji 1:1 lub 2:1 z pozostałymi składnikami |
cukier nie jest konieczny, powidła można osłodzić np. dodając czekoladę |
propozycje owoców |
morele, porzeczki – te, które nie rozpadną się przy smażeniu |
śliwki, dynia, gruszki, brzoskwinie |
Po słoiczki wypełnione smakowitymi powidłami czy konfiturą zdecydowanie warto sięgnąć, gdy pijemy herbatę w chłodny, jesienny dzień. Gorąca czarna herbata z dodatkiem powideł śliwkowych i miodu będzie smakowała obłędnie i doskonale dopełni atmosferę pory roku za oknem. Owocowe przetwory można jednak wykorzystać także na wiele innych sposobów, więc zdecydowanie warto mieć w spiżarni kilka słoików. Do czego ich użyć? Oto kilka inspiracji:
do gofrów i naleśników,
do ciasta z kruchym spodem i kruszonką,
do muffinek z nadzieniem,
do owsianki na śniadanie.
Pyszne powidła można również jeść same wprost ze słoika lub posmarować nimi świeżą, mięciutką bułkę. Wiele tortów można przełożyć konfiturą, na przykład z czerwonej porzeczki. Świetnym przykładem jest Torcik Joli, który możesz kupić w Cukierni Sowa w Warszawie lub innym mieście blisko Ciebie.
Domowej roboty konfitury i powidła są proste w przygotowaniu, jednak wymagają odrobiny wolnego czasu. Czego potrzebujesz do ich przyrządzenia? Lista jest niezwykle krótka! Spójrz:
Słoiki – mogą być z odzysku, np. od majonezu lub przetworów z poprzednich lat. Muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Cukier – ma właściwości konserwujące, zapobiega też rozwojowi bakterii.
Owoce – ważne, by były dobrej jakości. Sprawią, że przetwory będą niesamowicie smaczne.
Możesz zaoszczędzić czas i kupić gotowe konfitury. Warto czytać etykiety i kupować przetwory z miejsc sprawdzonych i zaufanych.
Nasze Cukiernie to nie tylko torty, ciasta i smakowite kawy – w Warszawie i innych miastach w Polsce znajdziesz u Sowy także przepyszne powidła i konfitury: morelową, truskawkową czy wiśniową. Mamy w ofercie smakowite, klasyczne wyroby, które będą idealne na czas, gdy deszczowe chmury przeganiają słońce. Osłodź sobie chłodne, jesienne dni pysznymi konfiturami i uzupełnij domową spiżarnię przetworami z Cukierni Sowa!