Tarta to prosty, a jednocześnie wykwintny deser z kuchni francuskiej, który zawładnął sercami Polaków. Jego podstawę stanowi ciasto kruche upieczone w specjalnej formie oraz nadzienie: owocowe, czekoladowe lub kremowe. Jak przygotować ten pyszny deser? O czym należy pamiętać podczas pieczenia? Przeczytaj w naszym artykule.
Jak wiele klasycznych wyrobów cukierniczych, tarta pochodzi z Francji. Historia tego smakołyku sięga późnego średniowiecza, kiedy to według jednej z teorii, deser wyewoluował… z dań mięsnych. Wytrawne zapiekanki z ciasta – czy to kruchego, czy drożdżowego – królowały wówczas na stołach władców, stanowiąc podstawę wystawnych uczt. Wkrótce, oprócz mięsnych farszów zaczęto nadziewać tarty również owocami.
Istnieje wiele odmian tart – wyróżniamy regionalne, inne rozróżnia się na podstawie składników. Przykładowo, do wytrawnych rodzajów tego dania należy quiche, zapiekany z jajkami. Do dziś jedną z najsłynniejszych jest też tarta tatin, czyli słynna „odwrócona” tarta z warstwą przypieczonych jabłek na wierzchu.
Chociaż przepisy dopuszczają różne rodzaje ciasta (francuskie, drożdżowe), klasyczna tarta wykonana jest na bazie ciasta kruchego. Jego pieczenie należy zacząć od przygotowania kilku podstawowych składników:
Stara zasada brzmi, że ciasto kruche przygotowuje się w proporcjach 3:2:1, czyli 3 porcje mąki do 2 porcji masła oraz 1 porcji cukru. To prosty sposób na obliczenie wagi niezbędnych składników i dostosowanie ich do wymiarów formy.
Składniki to nie wszystko w przypadku ciasta kruchego. Choć jego upieczenie wydaje się banalnie proste, należy pamiętać o kilku zasadach oraz przydatnych wskazówkach, które pozwolą uzyskać efekt jak z cukierni. Kluczową regułą jest tutaj zachowanie niskiej temperatury składników oraz krótki czas wyrabiania. Zapobiegnie to wykształceniu się siatki glutenowej, która zmieniłaby konsystencję i smak wypieku. Ciasto ma być, jak sama nazwa wskazuje, kruche, a nie ciągnące i bułkowate. Dlatego produkty do pieczenia porządnie schłodź i wyciągnij z lodówki tuż przed przygotowaniem.
Równie ważne jest chłodzenie ciasta już po zagnieceniu, a także po wyłożeniu na formę. Gdy zimną masę włożymy do rozgrzanego piekarnika, nie musimy obawiać się, że zsunie się po bokach formy. Aby uniknąć wybrzuszeń na powierzchni i pęcherzyków, należy nakłuć widelcem wierzch placka albo wysypać na nie suchą fasolę lub czy specjalne ceramiczne kulki.
W przygotowaniu idealnego wypieku pomogą Ci przydatne akcesoria. Niektóre być może masz już u siebie w domu, w inne zaopatrzysz się w najbliższym markecie lub online:
Jeśli często pieczesz, zaopatrz się również w precyzyjną wagę kuchenną, za pomocą której odmierzysz proporcje składników, a także wałek i wygodną miskę do łączenia produktów.
Masz ochotę na słodką przekąskę? A może planujesz menu na przyjęcie? Tarta to prosty i nowoczesny deser, który sprawdzi się na wiele okazji. W sezonie wybierz nadzienie ze świeżymi owocami, w chłodniejsze dni postaw na kremowe wypełnienie. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje wzorowo przyrządzona tarta, zobacz, jakie ciasta na zamówienie oferuje Twoja ulubiona cukiernia z Bydgoszczy. Idealnie kruche wypieki i wyśmienite farsze czekają na Ciebie w punktach stacjonarnych w całym mieście oraz online.