Jak upiec idealną tartę? Dzielimy się najlepszymi wskazówkami

Jak upiec idealną tartę? Dzielimy się najlepszymi wskazówkami

 

Tarta to prosty, a jednocześnie wykwintny deser z kuchni francuskiej, który zawładnął sercami Polaków. Jego podstawę stanowi ciasto kruche upieczone w specjalnej formie oraz nadzienie: owocowe, czekoladowe lub kremowe. Jak przygotować ten pyszny deser? O czym należy pamiętać podczas pieczenia? Przeczytaj w naszym artykule.

Skąd się wzięła tarta?

Jak wiele klasycznych wyrobów cukierniczych, tarta pochodzi z Francji. Historia tego smakołyku sięga późnego średniowiecza, kiedy to według jednej z teorii, deser wyewoluował… z dań mięsnych. Wytrawne zapiekanki z ciasta – czy to kruchego, czy drożdżowego – królowały wówczas na stołach władców, stanowiąc podstawę wystawnych uczt. Wkrótce, oprócz mięsnych farszów zaczęto nadziewać tarty również owocami.
Istnieje wiele odmian tart – wyróżniamy regionalne, inne rozróżnia się na podstawie składników. Przykładowo, do wytrawnych rodzajów tego dania należy quiche, zapiekany z jajkami. Do dziś jedną z najsłynniejszych jest też tarta tatin, czyli słynna „odwrócona” tarta z warstwą przypieczonych jabłek na wierzchu.

Niezbędne składniki na tartę

Chociaż przepisy dopuszczają różne rodzaje ciasta (francuskie, drożdżowe), klasyczna tarta wykonana jest na bazie ciasta kruchego. Jego pieczenie należy zacząć od przygotowania kilku podstawowych składników:

  • mąki – sprawdzą się typy 450 do 500. Wielu cukierników używa również krupczatki, która nadaje większą kruchość niż zwykła mąka;
  • cukru – najlepiej użyć cukru pudru, który tworzy aksamitną konsystencję bez grudek;
  • masła – żadne margaryny czy inne tłuszcze nie nadadzą odpowiedniej kruchości oraz charakterystycznego smaku;
  • żółtek – białka mogą powodować twardnienie ciasta;
  • soli – nie zapominajmy o niej, także w przypadku słodkich wypieków.

Stara zasada brzmi, że ciasto kruche przygotowuje się w proporcjach 3:2:1, czyli 3 porcje mąki do 2 porcji masła oraz 1 porcji cukru. To prosty sposób na obliczenie wagi niezbędnych składników i dostosowanie ich do wymiarów formy.

Tajniki pieczenia ciasta idealnego

Składniki to nie wszystko w przypadku ciasta kruchego. Choć jego upieczenie wydaje się banalnie proste, należy pamiętać o kilku zasadach oraz przydatnych wskazówkach, które pozwolą uzyskać efekt jak z cukierni. Kluczową regułą jest tutaj zachowanie niskiej temperatury składników oraz krótki czas wyrabiania. Zapobiegnie to wykształceniu się siatki glutenowej, która zmieniłaby konsystencję i smak wypieku. Ciasto ma być, jak sama nazwa wskazuje, kruche, a nie ciągnące i bułkowate. Dlatego produkty do pieczenia porządnie schłodź i wyciągnij z lodówki tuż przed przygotowaniem.
Równie ważne jest chłodzenie ciasta już po zagnieceniu, a także po wyłożeniu na formę. Gdy zimną masę włożymy do rozgrzanego piekarnika, nie musimy obawiać się, że zsunie się po bokach formy. Aby uniknąć wybrzuszeń na powierzchni i pęcherzyków, należy nakłuć widelcem wierzch placka albo wysypać na nie suchą fasolę lub czy specjalne ceramiczne kulki.

Praktyczne kuchenne gadżety do pieczenia

W przygotowaniu idealnego wypieku pomogą Ci przydatne akcesoria. Niektóre być może masz już u siebie w domu, w inne zaopatrzysz się w najbliższym markecie lub online:

  • forma do tarty – jest okrągła i ma charakterystyczne pofalowane brzegi; może być metalowa, silikonowa lub ceramiczna,
  • marmurowy blat lub deska – doskonale utrzyma niską temperaturę składników,
  • folia spożywcza – zapobiegnie przywieraniu placka do powierzchni wałka,
  • siekacz – ten przydatny gadżet zastąpi nóż podczas siekania twardego masła, dzięki czemu skrócisz czas wyrabiania ciasta dłońmi,
  • patera – wyeksponujesz na niej pięknie przybraną tartę.

Jeśli często pieczesz, zaopatrz się również w precyzyjną wagę kuchenną, za pomocą której odmierzysz proporcje składników, a także wałek i wygodną miskę do łączenia produktów.

Upiecz tartę lub... kup ją w naszej cukierni!

Masz ochotę na słodką przekąskę? A może planujesz menu na przyjęcie? Tarta to prosty i nowoczesny deser, który sprawdzi się na wiele okazji. W sezonie wybierz nadzienie ze świeżymi owocami, w chłodniejsze dni postaw na kremowe wypełnienie. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje wzorowo przyrządzona tarta, zobacz, jakie ciasta na zamówienie oferuje Twoja ulubiona cukiernia z Bydgoszczy. Idealnie kruche wypieki i wyśmienite farsze czekają na Ciebie w punktach stacjonarnych w całym mieście oraz online.

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia