Jaka jest Twoja pierwsza myśl po przebudzeniu? Kawa? Nic dziwnego! Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki pełnej kofeiny, która pomaga łatwiej zacząć dzień. Jednak nie tylko u nas ten napój ma szczególne znaczenie. Właściwie w każdym kraju świata „mała czarna” towarzyszy ludziom na początku dnia oraz umila popołudniowy relaks – np. kawa po wiedeńsku to znakomita poobiednia opcja. Chcesz wiedzieć, jak serwuje się kawę w różnych krajach? Ruszaj z nami w podróż!
Ile nacji, tyle pomysłów na kawę. W wielu miejscach króluje „mała czarna”, lecz równie popularne jest wzbogacanie jej aromatu różnymi dodatkami, np. przyprawami, mlekiem, cukrem. Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, wcale nie musisz od razu pakować walizek i ruszać w daleką podróż. Większość z tych naparów przygotujesz w zaciszu własnego domu. W ofercie naszej cukierni znajdziesz rozmaite ziarna (możesz zamówić z dostawą do domu!), z których przyrządzisz kawę na trzy nowe sposoby. Znakomicie smakują solo, jak i w towarzystwie wypieków od Sowy. Przygotuj filiżankę i wypróbuj z nami trzy oryginalne przepisy ze świata!
Czy to jeszcze kawa, czy jednak bardziej deser? A może jedno i drugie? Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, koniecznie skuś się na kawę po wiedeńsku. Połączenie mocnego naparu z czekoladą i mlekiem sprawi Twoim kubkom smakowym ogromną przyjemność. Nie zapomnij również o sporej górce bitej śmietany na wierzchu. Brzmi dobrze, prawda?
Poniżej podpowiadamy, jak krok po kroku przygotujesz ją samodzielnie.
50 ml mleka wymieszaj z czekoladą w proszku lub z rozpuszczoną czekoladą z tabliczki. Połącz z ok. 20 ml gorącej, aromatycznej kawy, a następnie udekoruj hojnie świeżo ubitą śmietanką. Posyp startą czekoladą, kakao lub cynamonem.
Podawaj z kawałkiem ciasta – klasycznym sernikiem lub tortem. Najlepsze wypieki znajdziesz w Cukierni Sowa!
Jeśli kojarzy Ci się wyłącznie z fusami w szklance, jesteś w błędzie! Kawa po turecku to nie tylko napój, a cały rytuał parzenia. Ten rodzaj naparu jest niezwykle esencjonalny, często wzbogacony aromatycznymi przyprawami. By go właściwie przygotować, potrzebujesz specjalnego tygielka, ale w domu możesz zastąpić go kawiarką lub garnuszkiem.
Co zrobić, by cieszyć się pełną aromatu esencją w orientalnym stylu?
Napój rodem z ciepłego południowego kraju to również jedna z „deserowych” opcji, niepodobna jednak zupełnie do kawy po wiedeńsku. Wyobraź sobie zatłoczony hiszpański bar, gdzie ludzie w drodze do pracy wstępują na jedną, szybką kawę w charakterystycznej niewielkiej szklaneczce. Czym się tak delektują? Pyszną cafe bombon – opcją dla prawdziwych wielbicieli łakoci! Wystarczy, że na dno wlejesz trochę słodzonego mleka skondensowanego i uzupełnisz esencjonalnym espresso. To napój idealny zarówno do śniadania, jak i w trakcie poobiedniej sjesty. Jeśli tak słodka opcja jest dla Ciebie nie do przejścia, spróbuj cafe cortado, czyli espresso z niewielką ilością spienionego mleka. To również prawdziwie hiszpański sposób na kawę. Przyrządzenie iberyjskich specjałów zajmie Ci niewiele czasu, a dostarczy mnóstwo przyjemności i urozmaici codzienną „małą czarną”.
Sekretem dobrej kawy jest nie tylko sposób jej zaparzania, ale przede wszystkim znakomite ziarna. To one odpowiadają za aromat i nuty, które docierają do Twoich kubków smakowych. Odwiedź naszą cukiernię i spraw sobie paczuszkę najwyższej jakości ziaren. Świeżo palone i świeżo zmielone, jak z naszej palarni kawy w Bydgoszczy, pozwolą Ci cieszyć się w zaciszu własnego domu wyśmienitym naparem o najwyższej świeżości. Wypróbuj powyższe przepisy i odkryj „małą czarną” na nowo. Świat masz w zasięgu ekspresu!