Rodzajów tortów jest mnóstwo: cukiernie oferują te standardowe, ekstradekoracyjne, a nawet 3D o kształcie określonym w zamówieniu. Im okazalsze są zdobienia, tym trudniejsze wydaje się pokrojenie słodkości w taki sposób, by każdy kawałek wciąż dobrze się prezentował i zachwycał gości. Nie jest to jednak tak wymagające zadanie, jakim się wydaje! W tym artykule przygotowaliśmy profesjonalne wskazówki, dzięki którym do mistrzostwa opanujesz sztukę krojenia tortów i torcików. Poznaj je już teraz!
Spis treści
Estetycznie, często tematycznie przystrojony tort to niezbędny element każdych urodzin, wesel, rocznic oraz wielu innych przyjęć okolicznościowych. Pracownicy cukierni tworzą niezwykłe torty na zamówienie, które uświetniają ważne wydarzenia w życiu młodszych i starszych. Wielu osobom dzielenie tych słodkości na kawałki wydaje się jednak dość trudną sztuką. Właśnie dlatego postanowiliśmy zaprezentować praktyczne rady od ekspertów z Cukierni Sowa, dzięki którym równe porcje ukroisz bez problemu!
Nie ma jednej reguły, która mogłaby wskazać, jak kroić tort. Każdy wypiek na zamówienie jest bowiem inny: okazałe słodkości z cukierni różnią się rozmiarem, kształtem czy też dekoracjami. Istnieje jednak kilka ogólnych zasad, które znacznie ułatwiają dzielenie torcików na kawałki. Oto nasze wskazówki:
Najlepszy będzie ostry, szeroki nóż bez ząbków. Powinien on też być dłuższy niż promień ciasta.
Przed krojeniem tortu zdejmij z niego żywe kwiaty i inne duże dekoracje.
Przed użyciem każdorazowo zanurzaj ostrze w szklance z gorącą wodą. Dzięki temu brzegi porcji będą równe i czyste.
Wycieraj nóż od kremu, by nie brudzić kolejnego kawałka.
Krój ciasto, wbijając w nie najpierw czubek ostrza.
Jeżeli wydaje Ci się, że krojenie tortów o nietypowych kształtach może być problematyczne, sprawdź ciąg dalszy naszego artykułu.
Jak pokroić tort piętrowy? Są na to dwa sposoby! Pierwszym jest po prostu rozpoczęcie od dzielenia na porcje warstwy ułożonej najwyżej. Wypiek można również rozłożyć na części i każde piętro pokroić oddzielnie. Taką technikę stosuje się jednak raczej w przypadku słodkości wyższych niż te dwupiętrowe. Trzeba przy tym pamiętać, by wyciągnąć wszystkie podkładki dzielące piętra oraz wykałaczki i słomki, które utrzymują słodką konstrukcję stabilną. Podzielenie ostatniego, największego piętra budzi w Tobie pewne obawy? Wytnij w jego środku okrąg! Jego promień powinien wynosić około połowy promienia całego piętra. Powstały pierścień najpierw podziel na kawałki, a pozostały środek pokrój na tradycyjne, trójkątne porcje.
Nierzadko na przyjęciach pojawiają się torty prostokątne lub kwadratowe. Kanciaste wypieki na zamówienie najwygodniej jest pokroić na kawałki o takim samym kształcie. Eksperci Cukierni Sowa mają dla Ciebie jeszcze jedną radę! Aby torcik pozostał świeży na dłużej, porcje dla gości warto wykrajać z wcześniej wyciętej środkowej części. Zewnętrzne fragmenty słodkości można wtedy ponownie „złożyć” w jedną całość. Dzięki temu brzegi odkrojonych segmentów się nie wysuszą.
Ekstradekoracyjne wypieki zamawia się w cukierniach na urodziny, rocznice, a także wiele innych imprez okolicznościowych. Te wyjątkowe słodkości są najczęściej zdobione przepięknymi ozdobami z masy cukrowej. Takie torty na zamówienie należy kroić zaraz po wyjęciu z lodówki. W przeciwieństwie do torcików pokrytych kremem nie wymagają one ocieplenia do temperatury pokojowej. Jeśli chodzi o dzielenie ekstradekoracyjnych ciast na porcje, należy stosować wyżej wspomniane wskazówki, a przed przystąpieniem do krojenia kawałków pozdejmować słodkie figurki czy toppery.
Teraz gdy wiesz już, jak pokroić każdy rodzaj tortu na estetyczne kawałki, możesz zamówić wymarzoną słodkość dla siebie lub na przyjęcie bliskiej osoby. Cukiernia Sowa ma w swojej ofercie mnóstwo rodzajów torcików na zamówienie, które zachwycą Twoich gości. Do Twojej dyspozycji są wyroby zdobione cukrowymi figurkami roślin, zwierząt, postaci z bajek, a także wypieki w wyjątkowych kształtach – np. ryby, czołgu lub zegarka. Poznaj je wszystkie i złóż zamówienie na swój ulubiony motyw!