Idealne ptysie – dowiedz się więcej o cieście ptysiowym

Idealne ptysie – dowiedz się więcej o cieście ptysiowym

 

Ptysie, które czekają na miłośników słodkości na półkach niemal każdej cukierni, są chrupiące i puszyste. Te wypełnione delikatnym puchem z bitej śmietany smakołyki skradły serce niejednego smakosza prawdopodobnie za sprawą połączenia lekkiego ciasta parzonego z wyśmienitym nadzieniem. Takie przysmaki możesz z łatwością przygotować również samodzielnie. Czego potrzebujesz do ich przyrządzenia i z jakim kremem możesz je połączyć? Wszystkich praktycznych wskazówek udzielamy w dzisiejszym wpisie – przeczytaj już teraz i dowiedz się, jak zrobić idealne ptysie!


 

Ptysie: ciastko idealne do kawy

Słodki smak serwowanych w cukierniach ptysiów ze śmietanowym kremem to wspomnienie niejednej udanej kawy z przyjaciółką lub przyjacielem. Te przysmaki z ciasta parzonego mogą umilić także rodzinne spotkania w domowym zaciszu. Podawane gościom ciastka powinny być przede wszystkim smaczne i świeże, więc jeśli masz czas, ochotę i wprawę w pieczeniu słodkości, z łatwością przygotujesz je samodzielnie. Z zaledwie kilku składników możesz przyrządzić pyszne łakocie, które rozpieszczą podniebienia zaproszonych przez Ciebie osób. Zaserwowane wraz z aromatyczną kawą będą stanowiły doskonały duet! Dzięki temu, że ciasto parzone nie ma w sobie cukru, przekąska z kremem zasmakuje również tym, którzy nie przepadają za nadmierną słodyczą.

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Jeśli chcesz samodzielnie przyrządzić ptysie takie jak w cukierni, mamy dla Ciebie sprawdzony przepis. Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, a receptura składa się z kilku składników. Potrzebujesz jedynie:

  • 2 szklanek mąki,

  • 2 szklanek wody,

  • 1 kostki margaryny,

  • 5 jaj,

  • szczypty soli.

Od czego zacząć przygotowywanie? Wodę wraz z margaryną i szczyptą soli zagotuj w garnku. W momencie wrzenia wsyp mąkę, zmniejsz ogień i mieszaj masę mikserem lub łyżką. Ciasto gotowe do dalszych kroków receptury będzie odchodziło od garnka. Wtedy naczynie należy zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej zawartości garnka dodawaj pojedynczo jajka i każdorazowo dobrze wymieszaj całość. Masę przełóż do woreczka cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki ciasta możesz nakładać także łyżką – mniejszą lub większą, w zależności od tego, jaki ma być docelowy deser. Piecz je około 30 min w 200°C, do złotego koloru. Pamiętaj o tym, by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika!

Nadzienie: postaw na sprawdzone smaki

Upieczone i wystudzone ptysie można przekroić na pół i przełożyć nadzieniem. Tak przygotowane ciastko jest neutralne smakowo, dlatego świetnie komponuje się zarówno ze słodkim, jak i słonym wypełnieniem. Te wytrawne można serwować zamiast pasztecików do zup lub jako gorącą przekąskę. Do najpopularniejszych należą jednak te podawane na słodko: z kremem bezowym lub bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się też polewy ze słonego karmelu czy czekoladowe. Możesz je także oprószyć cukrem pudrem! Właśnie tak serwowane są w cukierniach!

ekler-cukiernia-sowa

Inne smakołyki z ciasta parzonego

Ptysie to nie jedyne pyszności przygotowywane z ciasta parzonego. W cukierniach znajdziesz jeszcze wiele innych smacznych, podobnych słodkości. Należą do nich m.in.:

  • okrągłe francuskie profiterolki wypełnione lodami lub bitą śmietaną i oblane czekoladą,

  • podobne do profiterolek holenderskie ciastka Moorkop, które na wierzchniej warstwie polewy czekoladowej zdobione są jeszcze kawałkiem owocu np. ananasa lub mandarynki,

  • podłużne eklery wypełniane przeróżnymi nadzieniami, np. bitą śmietaną, kremem bezowym, śmietankowym lub tak jak w naszej Cukierni – o smaku waniliowym lub słonego karmelu,

  • karpatka, czyli charakterystyczne pofalowane blaty przekładane masą budyniową,

  • rozpływające się w ustach ciastka gniazdka z recepturą opartą na maśle, nie margarynie.

Spróbuj przepysznych ptysiów z Cukierni Sowa

Jeśli masz ochotę na słodkości z ciasta parzonego, ale nie masz czasu na domowe kucharzenie, koniecznie odwiedź Cukiernię Sowa. W naszych punktach sprzedaży czekają na Ciebie smakowite ciastka sztukowe, a w tym ptyś z kremem o smaku mango-marakuja oraz ptyś z masą waniliową. Ich forma sprawia, że możesz zabrać je ze sobą do pracy lub na uczelnię – nasi cukiernicy przepyszne nadzienie zamknęli w ptysiowych kulach! Musisz spróbować przy najbliższej okazji!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia