Spis treści
Francuska kuchnia kojarzy się z eleganckimi potrawami oraz wyrafinowanymi smakami. Jej istotnym elementem są słodkości, które zachwycają różnorodnymi fakturami, oryginalnymi kompozycjami i wspaniałym wyglądem. To właśnie dlatego budzą zachwyt na całym świecie, dostarczając niezwykłych wrażeń osobom w każdym wieku. Chcesz ich skosztować? Nie musisz wcale wybierać się do Francji. Sprawdź, co proponuje Cukiernia Sowa.
Wykwintne potrawy, które czarują efektownym wyglądem i niepowtarzalnym smakiem to esencja francuskich kulinariów. Dania te są bardzo charakterystyczne, dlatego trudno pomylić je z innymi. Niemal każdy słyszał o żabich udkach, foie gras, zupie cebulowej czy też sałatce nicejskiej. Francuska kuchnia nie istnieje również bez rozpływających się w ustach croissantów i chrupiących bagietek, które spożywa się w towarzystwie słodkich konfitur oraz świeżych owoców.
Specjały kuchni francuskiej bazują na prostych, tradycyjnych produktach, które są serwowane w ciekawej formie. Dobrym przykładem jest crème brûlée, czyli deser składający się z żółtek jaj, śmietany i cukru. Francuskie produkty to także podpuszczkowe sery (np. camembert i brie), aromatyczne zioła prowansalskie, kruche bezy i maślane tarty (słodkie lub wytrawne).
Trudno też nie wspomnieć o cieście francuskim (cieniutkie płaty ciasta, które są wielokrotnie rozwałkowywane i chłodzone). Służy ono do przygotowywania słodkich deserów oraz słonych przekąsek (np. pasztecików, a nawet kanapek). Co z czekoladą? Eleganckie praliny z nadzieniem to francuski klasyk.
Kulinarną podróż do Francji należy rozpocząć od śniadania. Co możesz więc zaserwować?
Bagietkę z konfiturą truskawkową,
croissanta z miodem,
chleb prowansalski (z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami),
tosty francuskie (pszenne pieczywo obtoczone w jajku i smażone na patelni) na słodko.
Owocowe konfitury, rogaliki i chrupiące pieczywo pomogą Ci rozsmakować się we francuskiej kuchni. Jakie napoje będą odpowiednie do takiego śniadania? Aromatyczna kawa i świeży sok pomarańczowy zapewnią energię na całą resztę dnia.
Francuzi uwielbiają rozpieszczać się wspaniałymi deserami, które zachwycają zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Samodzielne przygotowanie eklerów lub makaroników byłoby jednak pracochłonne, a efekt nie zawsze spełni oczekiwania. Co zrobić? Cukiernia to najlepsze miejsce do tego, żeby spróbować prawdziwych, francuskich deserów. Znajdziesz tu takie klasyki jak:
ptysie (waniliowe i mango-marakuja),
eklery (słony karmel i z polewą czekoladową),
makaroniki (m.in. szampańsko-truskawkowe, porzeczkowe i pistacjowe).
Nie można też zapominać o tartach: w wersji mini (np. agrestowa z bezą) i pełnowymiarowej (np. truskawkowa). Na specjalne okazje warto wybrać z kolei tort Dakłas. Beza z dodatkiem orzechów i daktyli, przełożona musem orzechowym z serkiem mascarpone podbije serca każdego miłośnika słodkości. Dzięki temu, że jest dostępna także jako monoporcja, możesz jej skosztować w dowolnym momencie.
Jak w kilka chwil przenieść się do Francji? Luksusowe praliny z wyśmienitym nadzieniem sprawią, że poczujesz się jak w przytulnej, francuskiej cukierni. Które smaki przywołają takie skojarzenia? Spróbuj ekskluzywnych smaków takich jak:
grand marnier,
brûlée,
szampański.
Czekoladowe słodkości znakomicie sprawdzą się również jako prezent. Możesz dowolnie skomponować bombonierkę, wybierając swoje ulubione wersje smakowe. Dekoracyjna skrzynka będzie zaś prezentować się gustownie i elegancko. Taki słodki upominek to dobry pomysł na uczczenie najważniejszych okazji, takich jak urodziny, imieniny lub rocznica ślubu.
Francuskie smaki zachwycają swoim wyrafinowanym wyglądem oraz niezwykłym smakiem. Chrupiące tarty i bezy, kremowe desery oraz jedyne w swoim rodzaju pieczywo sprawdzą się jako śniadanie, deser lub upominek. Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, żeby się o tym przekonać. Cukiernia Sowa jest dostępna w wielu lokalizacjach, w takich miastach jak Warszawa, Lublin, Wrocław i Poznań. Odwiedź je i rozsmakuj się we Francji!