Słodkie i cieniutkie florentynki to naszym zdaniem prawdziwy fenomen wśród prostych deserów. Choć nie są to wykwintne ciastka bankietowe, mają grono swoich wielbicieli. Często towarzyszą porannej kawie lub popołudniowej herbacie w cukierni. Te włoskie ciasteczka może i wyglądają dość niepozornie, ale smakują wyśmienicie. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w ich strukturze. Są one bowiem kruche i ciągliwe jednocześnie. Jak to możliwe? Dowiesz się tego z naszego wpisu. Już teraz poznaj historię florentynek i nie tylko! Mamy też dla Ciebie prosty przepis!
Spis treści
Florentynki są proste i smaczne. Stanowią idealny słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska kupiona w cukierni w drodze na uczelnię, do szkoły pracy lub zabierana na wycieczkę. Te niewielkich rozmiarów ciastka najczęściej przygotowywane z migdałami lub orzechami traktujemy w Polsce raczej jako zwykłe, kruche ciasteczko, nie to z rodzaju bankietowych. Inaczej jest jednak na przykład we Włoszech. Tradycyjnie wypieka się tam wspólnie florentynki w okresie Bożego Narodzenia. Własnoręcznie przygotowane słodkości pakuje się do pudełeczek i dołącza do nich życzenia od serca. Takie pakunki wręcza się bliskim z okazji świąt. Może i Ty zrobisz podobnie? Twojej rodzinie i przyjaciołom na pewno spodoba się taki upominek od serca niezależnie od okazji!
Na przestrzeni lat powstało sporo receptur na florentynki, a zmieniane są w nich głównie dodatki. Popularne cukiernie tworzą swoje popisowe przepisy, które zawsze zachowują oryginalny charakter. Jednak skąd wiadomo, jakie powinny być te włoskie ciasteczka? Skąd właściwie się wzięły? Po ich nazwie można wywnioskować, że pochodzą z Florencji. Mówi się, że za panowania króla Ludwika XII pewien mistrz cukiernictwa wybrał się tam w podróż. Z wyprawy do Włoch przywiózł właśnie słodkie ciastka. Od tamtego czasu ich popularność rosła, a ludzie pokochali je za wyjątkową strukturę. Teraz ma je w swojej ofercie każda najlepsza cukiernia. Naszym zdaniem nie ma się czemu dziwić – są przepyszne!
Sekretem florentynek jest właściwie to, że są to ciasteczka... bez ciasta. W niektórych przepisach można co prawda znaleźć mąkę, ale jej ilość nie powinna przekraczać 5% całej masy. Czym w takim razie są te włoskie ciastka dostępne w niemal każdej cukierni? To bakalie oblepione słodką mieszanką cukru, miodu i masła. W niektórych recepturach można znaleźć także śmietankę kremówkę. Oprócz orzechów lub migdałów bardzo ważne są też owoce suszone bądź kandyzowane. Jak przygotować florentynki krok po kroku?
Roztop w garnku cukier, miód, masło i śmietankę.
Wystudź mieszaninę i połącz z ulubionymi bakaliami.
Wykładaj masę na blachę po jednej łyżce.
Piecz mniej więcej 15 minut w 160°C.
Opcjonalnie oblej ciastka czekoladą.
Jeśli masz ochotę na słodkości, ale brakuje Ci czasu na pieczenie, pyszne florentynki znajdziesz również u nas! W Cukierni Sowa kupisz je w opakowaniu 150 g. W naszych ciastkach wyczujesz nutę prażonych migdałów i masy karmelowej. Są wyśmienite w swojej prostocie. Florentynki zawdzięczają swój wspaniały smak wykorzystaniu najlepszych jakościowo składników i starannie opracowanej recepturze. Spróbuj koniecznie! Wybierasz się do znajomych lub rodziny w odwiedziny i nie chcesz pojawić się z pustymi rękoma? Sprawdź w naszej ofercie także inne ciastka pakowane – przepyszne bezy czy ciastka sówki, czyli mieszankę ciastek czekoladowych, maślanych, owsianych i orzechowych.
Na co dzień, na przyjazd rodziny, na kawę z przyjaciółką – florentynki zachwycą swoim smakiem niezależnie od okazji. Są niesamowicie uniwersalne. Te wyśmienite słodkości zgodnie z włoską tradycją powinny pojawić się w domach także na różnego rodzaju święta. Jeśli lubisz ciasteczka z bakaliami, na pewno trafią one w Twój gust. Upieczesz je czy wstąpisz do nas po opakowanie gotowych smakołyków? Pamiętaj, że Cukiernia Sowa oferuje również wiele innych pysznych słodkości. Na różnego rodzaju przyjęcia polecamy ciastka bankietowe takie jak babeczki kajmakowe lub budyniowe. Zamów je właśnie u nas i zachwyć gości wyjątkowym poczęstunkiem!