Eklerki – jak przygotować ten słodki francuski przysmak?

Eklerki – jak przygotować ten słodki francuski przysmak?

 

Desery przełożone kremem to ulubiony słodki przysmak wielu osób. Szczególnym powodzeniem wśród smakoszy cieszą się eklerki. Nic dziwnego, w końcu połączenie chrupiącego, lekkiego ciasta z kremową masą budyniową lub bitą śmietaną, oblane pyszną czekoladą tworzy jeden z najsmaczniejszych smakołyków. Z artykułu dowiesz się, skąd wzięła się nazwa tego deseru i jaka jest jego historia. Zdradzamy też sekret przyrządzenia pysznego ciasta parzonego. Poznaj nasze wskazówki!

Skąd wzięły się eklerki i ich nazwa?

Historia eklerków sięga początku XIX wieku. Autorem słynnego przepisu był francuski cukiernik – Marie-Antoine Carême. Pierwsze wzmianki na temat tego deseru w książkach kucharskich pochodzą natomiast z końca wieku – przepis pojawił się w roku 1884 w angielskiej książce kucharskiej o tytule „Boston Cooking-School Cookbook”.

Skąd zaś wzięła się nazwa eklerków? Otóż pochodzi ona od francuskiego słowa éclair, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „błyskawicę”. Nie wiadomo do końca, dlaczego właśnie to słowo wybrano. Niektórzy łączą to określenie z błyskawicznym zjadaniem, jeszcze inni nawiązują do błyszczącej glazury, którą pokrywa się ciastko. Nie pozostawia jednak wątpliwości fakt, że deser zrobił „błyskawiczną” furorę na świecie.

Jak przygotować ciasto parzone?

Podstawą eklerków jest ciasto parzone, zwane również ptysiowym. Jego konsystencja jest lekka i chrupiąca, a brak dodatku cukru sprawia, że idealnie nadaje się do przekładania ciastek bankietowych. Wypieki z budyniami i bogatymi kremami wymagają bowiem odpowiedniego wyważenia smaków.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta parzonego? To zaledwie cztery produkty:

  • woda (niekiedy też odrobina mleka),

  • tłuszcz,

  • mąka,

  • jajka.

Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, a następnie do gorącego jeszcze płynu trzeba przesiać mąkę. Po dokładnym wymieszaniu uzyskaną masę podgrzewa się na średnim ogniu przez ok. 3-6 minut.

Gotowe ciasto można rozpoznać po tym, że nie przywiera do ścianek garnka. Po schłodzeniu masy do ok. 70 stopni dodaje się jajka i całość miksuje. Na koniec wystarczy przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i za jego pomocą uformować na blaszce pożądany kształt. W przypadku eklerków będą to podłużne paski.

Tak przygotowane ciastka należy piec w temperaturze 190-200°C, przez ok. 25-30 minut. Nie wolno przez ten czas otwierać piekarnika!

ekler cukiernia sowa

Recepta na eklerki idealne

Znasz już sekret przyrządzania ciasta parzonego na eklerki. A o czym jeszcze warto wiedzieć, aby upiec ten doskonały francuski przysmak?

Przede wszystkim należy przygotować krem i polewy, stosując do tego odpowiednie składniki. W dobrych sklepach cukierniczych w największych miastach w Polsce, np. w Warszawie czy we Wrocławiu, cukiernicy wykorzystują wyłącznie dobrej jakości produkty. To podstawa sukcesu!

Masę budyniową robi się z mąki ziemniaczanej, żółtek, mleka i cukru waniliowego. Do wykonania polewy konieczne jest zastosowanie tłustej śmietany, masła i dobrej jakości czekolady. Należy przy tym uważać, aby jej nie przypalić! Najlepiej więc rozpuścić składniki w kąpieli wodnej.

Nadzienia i dekoracje – zainspiruj się!

Tradycyjne eklerki napełnia się nadzieniem z masy budyniowej, ale nie jest to jedyna możliwość. Krem do eklerka można przyrządzić z dodatkiem mascarpone, ziarenek wanilii, posiekanej chałwy, cukru pudru. Niektórzy podają eklerki z dodatkiem masy orzechowej i posiekanych orzechów czy cynamonu. W innych cukierniach można kupić eklerki jagodowe, z bitą śmietaną czy z jabłkami w karmelu. Możliwości są niemal nieograniczone, a wszystko zależy od kreatywności cukierników.

Również polewy i dekoracje bywają bardzo fantazyjne. Nikogo nie dziwią już różnokolorowe glazury i jadalne ozdoby. Na popularności nie tracą jednak tradycyjne rozwiązania, czyli masa budyniowa i dekoracja z cukru pudru lub polewy czekoladowej.

Polecamy eklerki z Cukierni Sowa! Spróbuj!

Szukasz dobrego ciasta na zamówienie, a może masz ochotę na pysznego eklerka? Sprawdź ofertę Cukierni Sowa! Nasi cukiernicy to mistrzowie w przygotowywaniu słodkich deserów i smacznych wypieków, w tym właśnie chrupiących eklerków z kremową masą, polanych rozpływającą się w ustach czekoladą. Zapraszamy do naszych cukierni we Wrocławiu i innych miastach na ciasta i inne słodkości.

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia