Dowiedz się więcej o przepysznym kruchym cieście

Dowiedz się więcej o przepysznym kruchym cieście

 

Czy wiesz, że kruche ciasto można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać do upieczenia czegoś pysznego w dowolnym momencie? W surowej formie może ono leżeć w zamrażarce do 3 miesięcy. Sprawdzi się nie tylko do tarty bądź mniejszych ciasteczek, ale także jako spód sernika. Sztukę przygotowania ciasta niczym z cukierni opanujesz z łatwością, a potrzebujesz do tego jedynie mąki, tłuszczu, jaj i cukru. Najpierw jednak przeczytaj jak sprawić, by Twój wypiek był idealny!


 

Poznaj rodzaje ciast – od francuskiego do kruchego

W świecie słodkich oraz wytrawnych wypieków istnieje wiele rodzajów ciast. Z niektórych tworzy się niewielkie przysmaki lub nieco większe, samodzielne desery, inne świetnie sprawdzają się jako spody tart czy serników, a pozostałe do przekładania większych słodkości, takich jak torty. Zasadniczo ciasta można podzielić na następujące grupy:

  • drożdżowe, którego bazę stanowi zwykle zaczyn z drożdży, cukru, mleka i mąki,

  • biszkoptowe – puszyste i miękkie, swoją teksturę zawdzięczające masie z dobrze ubitych jajek,

  • parzone – przygotowywane przez zaparzanie mąki w tłuszczu i gorącej wodzie, lekkie i chrupiące,

  • półkruche – bardzo podobne do ciasta kruchego, lecz z dodatkiem środka spulchniającego oraz mleka lub śmietany,

  • francuskie – maślane i składające się z charakterystycznych warstw.

Do powyższego grona należy także oczywiście ciasto kruche – główny bohater dzisiejszego wpisu Cukierni Sowa. Więcej dowiesz się o nim poniżej!

babeczki-cukiernia-sowa

O czym pamiętać wyrabiając kruche ciasto?

Tajemnicą udanego wypieku są przede wszystkim odpowiednie składniki. Używając masła o zawartości tłuszczu wynoszącej 82%, otrzymasz delikatne ciasto o wyśmienitym smaku i złotym kolorze. Możesz wykorzystać także wegańską alternatywę tłuszczu – np. olej kokosowy. Jeśli chodzi o mąkę, najlepsza będzie ta pszenna lub krupczatka (obie należy uprzednio przesiać). Niektóre receptury wskazują na dodanie łyżki skrobi ziemniaczanej. Wpływa to na większą kruchość ciasta. By masa była gładka, a wypiek estetyczny, użyj cukru pudru zamiast drobnego cukru kryształowego. O czym jeszcze musisz pamiętać? Oto pozostałe wskazówki, dzięki którym ciasto wyjdzie idealne, jak w cukierni.

  1. Zachowaj odpowiednie proporcje. W przepisach na 100 g cukru przypada zwykle 200 g tłuszczu i 300 g mąki.

  2. Do kruchego ciasta dodaj jedynie żółtko, nie białko (jedno na 250 g mąki).

  3. Dobrze schłodź składniki.

  4. Szybko wyrabiaj masę – gdy masło ogrzeje się, całość zacznie się kleić.

  5. Nie podsypuj ciasta zbyt dużą ilością mąki podczas wyrabiania, by nie wyszło zbyt twarde.

Desery z ciastem kruchym w roli głównej

W cukierniach można znaleźć wiele słodkości, które bazują na delikatnym, kruchym cieście. Są to przede wszystkim tarty – dobrze znane miłośnikom deserów i cenione za prostotę i idealny smak. Popularne są również ich mniejsze odpowiedniki – tartaletki, a także babeczki. Wypełnione są one zwykle bitą śmietaną lub wyśmienitym kremem budyniowym. Z ciasta kruchego bardzo często przygotowuje się też chrupiące ciasteczka. Poza tym może służyć ono jako spód np. do szarlotek, serników, mazurków czy makowców, bądź jako blat do tortu.

Sprawdź słodką ofertę Cukierni Sowa!

Nie masz ochoty na pieczenie słodkości? Zapraszamy do nas! Cukiernia Sowa to miejsce, gdzie miło spędzisz czas, a przy tym rozpieścisz swoje podniebienie. Spośród specjałów na pysznym, kruchym cieście spróbować warto tarty mango-marakuja z masą serową oraz galaretką, bądź tarty z jabłkami. Poza tym polecamy też:

  • mini tartę z wiśniami,

  • babeczkę budyniową z owocami,

  • babeczkę kajmakową z orzechami laskowymi,

  • jabłecznik deserowy z dużymi kawałkami jabłek.

Fanom serników proponujemy z kolei sernik „Fantazja”, w którym wyrazisty akcent stanowią wiśnie w żelu. Zwróć uwagę także na nasz sernik z warstwą jabłek lub prażonych gruszek na kruchym owsianym spodzie!

babeczki-cukiernia-sowa

Słodkości na miejscu i na wynos

Wyśmienite ciasta i ciasteczka z Cukierni Sowa sprawdzą się zawsze, gdy potrzebujesz słodkich wypieków lub masz ochotę na świeże przysmaki. Wybierz je, jeśli chcesz zaprosić przyjaciół na kawę lub zamów, gdy organizujesz przyjęcie domowe. Możesz wstąpić także po coś pysznego w drodze do pracy. Doskonałe kompozycje smakowe na pewno wprawią Cię w dobry nastrój na resztę dnia. Nasze Cukiernie znajdziesz w Warszawie, Wrocławiu, Elblągu, Zabrzu i nie tylko!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia