Zobacz, na czym polega fenomen najsłynniejszych deserów świata.
Jak doskonale wiesz, współcześnie do wyboru są przeróżne smaki tortów i sposoby ich dekoracji. Wybierając odpowiedni rodzaj wypieku na daną uroczystość, weź pod uwagę okazję, porę roku, jak również preferencje Twoich gości. Jak wiadomo, gusta bywają bardzo odmienne: jedni wolą delikatne desery z owocami, inni są raczej zwolennikami ciast przełożonych dużą ilością słodkiego kremu. Te drugie mogą być jednak zbyt ciężkie w upalne dni, gdy potrzebujemy orzeźwienia i z reguły wybieramy potrawy lekkostrawne.
Chociaż pomysłów na torty i wypieki jest mnóstwo, istnieje kilka tradycyjnych receptur, które do dziś cieszą się ogromną popularnością. Czekoladowy tort Sachera, delikatna Pavlova czy wiśniowy tort szwarcwaldzki zadowalają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przeczytaj, jaka historia kryje się za najsłynniejszymi wypiekami na świecie!
Pavlova to bardzo słodki deser wykonany z bezy i bitej śmietany, udekorowany świeżymi owocami. Do dziś trudno stwierdzić, skąd dokładnie pochodzi ten smakołyk, uważa się jednak, że jego ojczyzną jest Australia albo Nowa Zelandia. Wiadomo natomiast, że nazwa pochodzi od nazwiska Anny Pavlovej – rosyjskiej primabaleriny, której ów wypiek podano podczas wizyty w jednym z wymienionych wyżej krajów w latach 20. XX wieku. Pavlova zdecydowanie różni się w smaku od innych tortów. Wszystko za sprawą zastąpienia tradycyjnych biszkoptów podkładami bezowymi. Ten deser polecany jest szczególnie na lato i wiosnę, ponieważ pomimo wyraźnej słodyczy jest też lekki i delikatny.
Ten słynny wypiek powstał w 1832 roku w Austrii na dworze księcia Wenzla von Metternicha. Recepturę stworzył zaledwie 16-letni pomocnik kucharza – Franz Sacher. Od tego czasu ten wiedeński deser zyskał ogromną sławę na całym świecie, która utrzymuje się do dziś. Czekoladowy biszkopt przełożony morelową marmoladą, oblany grubą warstwą czekolady, to prawdziwy rarytas i wyjątkowo udane połączenie smaków. Spośród wszystkich rodzajów tortów to właśnie pomysł młodego Sachera zdobył największe uznanie, a nawet miano „króla deserów”. Co ciekawe, ten wyjątkowy smakołyk przygotowany według oryginalnego przepisu serwowany jest wyłącznie w Wiedniu, w hotelu Sacher.
Innym znanym wypiekiem jest tort, który pochodzi ze Szwarcwaldu – niemieckiego regionu położonego w górach. Obecnie to najpopularniejsze ciasto w Niemczech, a także deser chętnie podawany na weselach w Polsce. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIX wieku, a autorem receptury jest cukiernia Josef Keller. Charakterystyczny smak tortu szwarcwaldzkiego, czyli naszego Czarnego Lasu, jest wynikiem połączenia wiśni i czereśni, wykorzystanych w różnej postaci. Czekoladowy biszkopt jest bowiem nasączony syropem i wódką na bazie tych owoców, a pomiędzy warstwami umieszcza się całe owoce. Obowiązkowym składnikiem jest także bita śmietana i duża ilość aromatycznej polewy
czekoladowej.
Jeśli nie wiesz, na jaki rodzaj wypieku się zdecydować, wypróbuj tradycyjne smaki tortów. W końcu nie bez powodu od lat cieszą się one uznaniem wielu smakoszy. Z pewnością warto spróbować samodzielnego wykonania tego wypieku, nie dla wszystkich jednak jest to łatwe zadanie. Gdy pieczenie ciast nie jest Twoim konikiem, nic straconego! Klasyczne torty zakupisz w każdej dobrej cukierni. Najlepsze torty w Warszawie oraz w innych miastach znajdziesz tam, gdzie pieczenie ciast praktykowane jest od pokoleń. Szukaj lokali Cukierni Sowa z wieloletnią tradycją i renomą na rynku. Zajrzyj również na stronę internetową sklepu, gdzie zamówisz deser prosto do swojego