Dakłas – czym jest tajemniczo brzmiący deser?

Dakłas – czym jest tajemniczo brzmiący deser?

 

Nazwa dakłas, a właściwie dacquoise, bez wątpienia brzmi wykwintnie i pobudza wyobraźnię. Wiedziałeś, że początkowo delektowano się nim wyłącznie na dworach zamożnych mieszczan i arystokratów? Obecnie dakłas cieszy się wśród klientów cukierni dużą popularnością – idealnie wpasowuje się przede wszystkim w gust miłośników mocno wyczuwalnej słodyczy. W tym artykule wskazujemy, skąd pochodzi ten deser i wyjaśniamy, czym właściwie jest. Dowiedz się, za co uwielbiają go Francuzi i nie tylko!

 

W czym tkwi tajemnica smaku tortu dakłas?

 

Historia dakłasa zaczyna się podobno we Francji w XVII w. na dworach zamożnych mieszkańców miast. Mówi się, że specjał ten powstał wskutek eksperymentów z bezą i odkrywania jej potencjału. Trzeba przyznać, że to jeden z udanych wynalazków. Francuski tort bezowy pod koniec XVIII w. zyskał popularność także w Anglii. W jaki sposób? Wielu mistrzów cukiernictwa udało się tam po rewolucji francuskiej. Nie dziwi więc, że pyszna słodkość skradła serca i tamtejszych bywalców cukierni. W czym tkwi zatem tajemnica tego wybornego deseru? Przede wszystkim w składnikach, z których zrobiony jest aksamitny krem i wyjątkowy spód. Warto pamiętać, że dakłas nie jest zwykłym tortem bezowym. W jego przypadku spód powinien przypominać teksturą ciasteczko makaronik, a nie tradycyjną bezę.

 

Sekret tkwi w składnikach

 

Kluczem do osiągnięcia wyśmienitego smaku dakłasa są oczywiście składniki wysokiej jakości. W Cukierni Sowa używamy produktów od sprawdzonych dostawców, by w ręce naszych Klientów trafiały tylko najlepsze słodkości. Oryginalny przepis na ten francuski deser wskazuje na chrupkie spody o migdałowym smaku oraz słodki krem przygotowany z żółtek i masła. Dzisiaj jednak powszechniejsze jest przekładanie bezy masą z mascarpone i bitej śmietany.

 

Jak przygotować idealną bezę na dakłas?

 

Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dakłasa jest przygotowanie spodów. W recepturze inspirowanej tradycyjnym przepisem można znaleźć białka, cukier, cukier puder, mielone migdały i mąkę pszenną. Wiele osób obawia się pieczenia bezy, a niesłusznie! Chcemy przedstawić Ci kilka zasad, którymi warto się kierować, by wyszła ona idealna:

  1. Pamiętaj o tym, by ogrzać wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

  2. Białka musisz oddzielić od żółtek bardzo dokładnie. Piana nie będzie sztywna, jeśli do białek dostanie się choć trochę żółtka.

  3. Stopniowo zwiększaj moc miksera – nie ubijaj białek od razu na największych obrotach.

  4. Cukier dodawaj powoli, stopniowo.

  5. Do białek dodaj przed ubijaniem szczyptę soli.

rolada-bezowa-daklas

 

Różne odsłony tortu dakłas

 

Tradycyjnie dakłas składa się z dwóch okrągłych, bezowych spodów przełożonych bitą śmietaną lub kremem o smaku śmietanowym. Spody muszą koniecznie zawierać posiekane orzechy laskowe lub migdały. Często smak urozmaicają również daktyle. Alternatywną wersją tego torciku jest jedna, wyższa beza wypełniona po brzegi aksamitną masą. Na przestrzeni lat w cukierniach i domach miłośników cukiernictwa pojawiło się jednak jeszcze kilka wersji dakłasa, a w tym:

  • złożony z bez w kształcie prostokąta przełożony kremem czekoladowym,

  • z kremem z wiśniami w rumie,

  • inspirowany Pavlovą – z dodatkiem świeżych owoców (głównie malin i truskawek), by zrównoważyć słodycz kremu,

  • z masą z karmelizowanych bananów i prażonych orzeszków pekan.

Masz ochotę na pyszny Dakłas? Zapraszamy do Cukierni Sowa!

 

Przygotowanie dakłasa jest łatwiejsze i mniej czasochłonne, niż mogłoby się wydawać. Tym wybornym deserem możesz zachwycić gości – każde spotkanie w gronie rodziny lub znajomych wręcz domaga się dobrego ciasta. Jeśli jednak nie masz czasu na próbowanie swoich sił z tym tajemniczo brzmiącym torcikiem, zapraszamy do nas! Cukiernia Sowa ma w swojej ofercie także bankietową miniwersję dakłasa oraz dakłas o smaku mango-marakuja. To bezy z daktylami i orzechami włoskimi, przełożone kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Przygotujemy je dla Ciebie w ramach Słodkiego Bufetu na przyjęcie okolicznościowe. Jeśli w Twoim życiu zbliża się wyjątkowa okazja – skontaktuj się z nami lub odwiedź jedną z naszych Cukierni!

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia