Czym jest ekler i dlaczego jest tak pyszny?

Czym jest ekler i dlaczego jest tak pyszny?

 

Ekler to niekwestionowany król wśród ciastek. Łączy w sobie umiar i słodycz, szlachetność i figlarność, oraz cukierniczy kunszt. Dziś eklery można znaleźć w menu każdej szanującej się cukierni, a podłużne wypieki podbiły serca łasuchów na całym świecie. Komu jednak zawdzięczamy ich wynalezienie i w czym właściwie tkwi sekret tych niepozornych ciastek? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj słodką historię eklera.

 

Trochę historii

 

W tłumaczeniu z francuskiego „éclair” oznacza „błyskawicę”, „błysk”. Nie wiadomo, czy nazwa ta związana jest z błyszczącą glazurą, czy szybkością, z jaką eklery znikały z talerzy pierwszych smakoszy. Z pewnością jednak ten prosty deser z parzonego ciasta to przebłysk kulinarnego geniuszu, który przypisuje się słynnemu francuskiemu cukiernikowi i szefowi kuchni, Marie-Antoine Careme.

„Kucharz królów” i „król kucharzy” wśród wielu swoich arcydzieł cukierniczych stworzył także eklery, biorąc za podstawę istniejącą recepturę innego deseru. Careme uformował ciasto w podłużny kształt, usunął z oryginalnego przepisu migdały i dżem morelowy, a same ciastka bankietowe nadział śmietankowym kremem i posypał cukrem pudrem. Tak powstała słodka doskonałość, która nawet po 200 latach nie straciła popularności, choć oryginalny przepis był wielokrotnie modyfikowany.

 

W czym tkwi sekret wyśmienitego eklera?

 

Jednak historię eklerów trzeba by rozpocząć od narodzin ich głównego składnika – ciasta parzonego. To właśnie w nim tkwi cały sekret wyjątkowej lekkości i uniwersalności deseru. Cofnijmy się więc do XVI wieku, kiedy to Katarzyna Medycejska przeniosła się do Marsylii, by poślubić króla Francji Henryka II Walezego. Przyszła królowa zabrała ze sobą najlepszych kucharzy Toskanii, a wśród nich Panterelliego. To właśnie on w 1540 r. zaprezentował przed dworem przepis na nowe ciasto, które nazwano jego imieniem (pâte à Panterelli). Tradycyjnie w jego recepturze były:

  • mąka;

  • woda;

  • cukier;

  • jajka;

  • sól.

Choć Włosi przekonują, że sam pomysł nie był nowy, a ciasto parzone na długo wcześniej istniało w kulturze kulinarnej Włoch, to bez wątpienia jego rozpowszechnienie zawdzięczamy właśnie Panterelliemu.

 

ciasta-i-torty-na-zamowienie

 

Jak przygotować doskonałego eklera?

 

Nie można zrobić doskonałego eklera, bez ciasta parzonego. Przygotowanie go nie jest procesem złożonym i czasochłonnym, ale musisz znać pewne sztuczki i subtelności, by uniknąć możliwych błędów:

  1. Przesiej mąkę, by usunąć grudki.

  2. Od razu wsyp całą mąkę na patelnię.

  3. Dodaj jajka do schłodzonego ciasta.

  4. Jajka powinny być ciepłe i dodawane stopniowo.

  5. Zrezygnuj z miksera.

Ostatnim sekretem jest dobrze nagrzany piekarnik. Po przygotowaniu i uformowaniu ciastek należy od razu włożyć je do środka. Piecz eklery w 220 stopniach przez pierwsze 10 minut, a następnie w 190 stopniach do momentu aż nabiorą złocistego koloru.

Gotowe eklery po przestygnięciu można napełnić kremem na jeden z dwóch sposobów – przecinając ciastko na pół lub wstrzykując nadzienie przez małą dziurkę. W obu przypadkach ważne jest, by warstwa kremu była gruba i wypełniała całego eklerka. Na koniec wystarczy pokryć go glazurą lub posypać cukrem pudrem.

 

Nieoczywiste dodatki

 

Dziś istnieje wiele odmian eklerów – nadzienia o różnych smakach, wielobarwny lukier, czekolada i inne. Każdy cukiernik do klasycznej receptury dodaje coś swojego. Aby przygotować pyszne ciastka, możesz trzymać się sprawdzonych przepisów lub zaszaleć i wykazać się kreatywnością. W ten sposób na nasze talerze trafiają eklery z niezwykłymi nadzieniami takimi jak:

  • zielona herbata;

  • pistacje;

  • słony karmel;

  • mięta.

Oprócz słodkich wariantów w restauracjach często serwuje się eklery w wersji wytrawnej z białym serkiem i łososiem, pastą grzybową czy szarpaną wołowiną.

Jeśli chodzi o dodatki w formie dekoracji, to również nie ma tu żadnych ograniczeń. Dopuszczalna jest elegancka klasyka, szalona abstrakcja czy minimalistyczna nowoczesność. Eklery mogą dziś wyglądać jak małe dzieła sztuki z błyszczącymi glazurami, jadalnymi kwiatami, rzeźbami z czekolady czy masy plastycznej.

 

Zapraszamy na najlepsze eklerki!

 

Jeśli nie masz zdolności lub czasu, by przygotować eklery w domu, zapraszamy do Cukierni Sowa. Przygotowujemy na zamówienie ciasta i ciastka w Bydgoszczy, Warszawie czy Wrocławiu. A wśród naszych ostatnich nowości znajdziesz przepyszne eklery truskawkowe. Wpadnij do nas i złap coś słodkiego!

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia