Czekolada to bez wątpienia najbardziej wszechstronny i uniwersalny wyrób cukierniczy. Idealnie łączy się z produktami słonymi, kwaśnymi czy ostrymi. Świetnie sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. Występuje w niezliczonej ilości kształtów i wariantów smakowych. I oczywiście można przygotować z niej różnorodne słodkości – od pralin i czekoladek po torty i ciasta. Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie przeczytaj nasz artykuł i poznaj różne jej oblicza.
Spis treści
Jeśli lubisz nietypowe połączenia, spróbuj przyrządzić czekoladowy sos do mięsa lub zupę, która w naszej kulturze znana jest już od czasów szlacheckich. Polecamy też niezwykle rozgrzewające i aromatyczne kombinacje czekolady i przypraw korzennych, ziół, a także kwiatów – więcej na ten temat znajdziesz w tym artykule.
Dobrej jakości czekoladę bez przeszkód możesz poddawać obróbce mechanicznej czy termicznej i łączyć z innymi składnikami. W ten sposób słodką tabliczkę zmienisz w pyszny deser, jadalną rzeźbę lub rozgrzewający napój. Czekolada może grać główną rolę lub być wdzięcznym dodatkiem, a nawet ozdobą w postaci polewy czy wiórków. Śmiało możesz eksperymentować z nią w swojej kuchni i tworzyć niepowtarzalne słodycze, których nie powstydziłaby się żadna cukiernia – torty, musy, lody, ciastka i czekoladki.
Pudełko ręcznie robionych czekoladek będzie doskonałym prezentem na każdą okazję. Wystarczy rozpuścić czekoladę, dodać do niej ulubione składniki i uformować z pomocą foremek. W przypadku pralin musisz zwrócić uwagę na 3 kwestie:
nadzienie – musi mieć kremową konsystencję;
pokrycie – niezbędna jest odpowiednia grubość polewy;
proporcje składników – połączenie śmietany i czekolady w stosunku 1:2.
Dla swoich czekoladek możesz wybrać dowolne smaki, kształty, a nawet kolory. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia, a jeśli nie masz pomysłu, doskonałym źródłem inspiracji będzie nasza Cukiernia i jej czekoladowa galanteria, w której znajdziesz przepięknie zdobione praliny, czekoladki oraz trufle.
Nie potrzebujesz specjalnej maszyny, by przyrządzić samodzielnie lodowy deser czekoladowy w pucharku lub na patyku. Najprostszy przepis zawiera:
śmietanę kremówkę;
cukier;
zagęszczone mleko;
i oczywiście czekoladę.
Najważniejsze jest, by zmieszane składniki pozostawić w zamrażarce do całkowitego zamrożenia. Zaletą domowych lodów jest możliwość regulowania słodkości – możesz dodać mniej lub więcej cukru albo użyć w przewadze gorzkiej czekolady zamiast mlecznej.
Czekolada poprawia krążenie i działa pobudzająco. Nic więc dziwnego, że jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków! A czy jest coś bardziej zmysłowego i romantycznego niż czekoladowe fondue? Nie potrzebujesz wiele, by przygotować miły wieczór dla dwojga. Wystarczą wasze ulubione owoce lub pianki i oczywiście specjalne naczynie, dzięki któremu czekolada utrzymuje płynną konsystencję.
Sekret dobrej czekolady pitnej tkwi w jakościowych składnikach i cierpliwości – proces rozpuszczania tabliczki w kremówce musisz przeprowadzić powoli, aby całość się nie zwarzyła. Dzięki temu napój będzie gęsty, aksamitny i aromatyczny. Smak wzbogać, dodając ulubione dodatki i przyprawy takie jak cynamon, chili, a nawet sól. Próbuj różnych połączeń, a przekonasz się, że czekolada nie jest nudna.
Czekolady możesz używać, by ozdabiać torty urodzinowe, a także ciasta na różne okazje. I nie musisz się ograniczać do polewy czy tradycyjnych wiórków. Czekolada w odpowiedniej temperaturze staje się bardzo plastyczna, dzięki czemu możesz ją dowolnie formować, tworząc niezwykłe czekoladowe dekoracje i rzeźby. A wykorzystując domowe przybory kuchenne i swoją wyobraźnię, wykonasz ozdoby o ciekawych fakturach i kształtach.
Mleczna, gorzka i biała. Z nadzieniem i z bakaliami. Na gorąco i na zimno. Czekolada niejedno ma imię, a każde jest wyjątkowe i pyszne. Codziennie wykorzystujemy ją w naszej Cukierni Sowa, by tworzyć najlepsze słodycze, torty i ciasta w Bydgoszczy. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, koniecznie nas odwiedź i spróbuj naszych czekoladowych wyrobów. Zapraszamy!