Croissant – rogalik z zawiłą historią. Poznaj ją!

Croissant – rogalik z zawiłą historią. Poznaj ją!

 

Trudno wyobrazić sobie śniadanie w stylu francuskim bez delikatnego, maślanego croissanta. Większość osób momentalnie łączy go z Francją, a tymczasem to nie stamtąd pochodzi. Rogalik z półfrancuskiego ciasta ma dość pokrętną historię. Chcesz ją poznać, a dodatkowo zgłębić sekret wypiekania chrupiącego na zewnątrz przysmaku o wilgotnym, delikatnym środku? Dobrze trafiłeś! My ten sekret znamy i chętnie się nim z Tobą podzielimy. Już dzisiaj spraw, by w Twojej kuchni roznosił się obłędny zapach świeżo pieczonego ciasta. Lub ciesz się wyjątkowym smakiem croissantów, które przygotuje dla Ciebie Cukiernia Sowa. Przekonaj się, jak smakuje idealne półfrancuskie ciasto, dostępne w Szczecinie i wielu innych naszych punktach sprzedaży!

Croissant na słodkie śniadanie – jak go podać?

Tradycyjny croissant nie był nadziewany, serwowano go jedynie z dużą białą kawą. Obecnie na stołach, tych domowych i w cukierniach, królują rogaliki podawane na różne sposoby. Z pewnością szybko znajdziesz swojego ulubieńca! Nie tylko z nadzieniem, ale także przekrojone – w formie kanapki, mają grono swoich wielbicieli. Najpopularniejszy sposób na podawanie rogalików to jednak słodkie śniadanie w formie bufetu pełnego pysznych dodatków. Serwowane na ciepło doskonale komponują się z:

  • dżemem owocowym lub konfiturą,

  • sosem czekoladowym,

  • sosem karmelowym,

  • jogurtem naturalnym.

W połączeniu z dobrą kawą lub świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym croissant ucieszy Twoje podniebienie i wprowadzi w klimat prawdziwej francuskiej kawiarni.

Skąd pochodzi croissant?

Z jego powstaniem związana jest legenda sięgająca XVII wieku. Według niej pewien piekarz miał uchronić swoje miasto przed atakiem Turków. Jako nagrodę za swój wyczyn, poprosił, by tylko jemu było wolno piec rogale w kształcie półksiężyca symbolizujące ten sukces. Powszechnie croissant uważa się jednak za przysmak z Francji i od 1920 roku faktycznie jest on narodowym produktem tego kraju. W rzeczywistości pomysł na ten wypiek narodził się w Austrii, a oficjalny przepis powstał w 1839 roku. Jak croissant dotarł więc do Francji? Przedsiębiorca August Zang spopularyzował technikę wypiekania przy użyciu pary wodnej. Francuzi wykorzystali tę technikę z jednoczesnym użyciem swojego delikatnego, maślanego ciasta, z którym dzisiaj łączymy croissanty.

Czym wyróżnia się idealny croissant z ciasta półfrancuskiego?

Delikatność rogalika o chrupiącej skórce i obłędnym zapachu zawdzięczamy przede wszystkim technice jego wykonania. Warstwy ciasta nawija się na siebie kolejno, dzięki czemu powstaje tzw. listkowana struktura wypieku. Croissanty są wyjątkowo maślane, co też stanowi ich cechę charakterystyczną. Te idealne powstają z ciasta półfrancuskiego, które nieco różni się od francuskiego.

 

Ciasto francuskie

Ciasto półfrancuskie

jest bez dodatku drożdży

wykorzystuje składniki spulchniające

upieczone ma bardziej kruchą strukturę

po upieczeniu jest chrupiące na zewnątrz, ale zachowuje maślane, wilgotne wnętrze

jest najbardziej czasochłonne, wymaga najwięcej pracy

jest prostsze w wykonaniu, nie wymaga tylu powtórzeń wałkowania

 

Kluczowe w wypiekaniu croissantów jest, by na spodzie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Tylko w ten sposób podczas pieczenia uda się uzyskać efekt chrupiącej skórki i wilgotnego środka.

 

croissanty-prosto-z-pieca

Upiecz go sam... lub wpadnij do Cukierni Sowa!

Do przygotowania croissantów nie potrzeba wyszukanych składników. Niezbędne są:

  • mąka pszenna,

  • cukier,

  • drożdże,

  • mleko,

  • masło,

  • sól.

Bardziej pracochłonne i wymagające czasu jest ich wykonanie. Wyrośniętą i dobrze schłodzoną masę naprzemiennie wałkuje się z masłem, co nazywamy procesem laminowania. To właśnie ta czynność jest najbardziej czasochłonna. Rozumiemy, że czasami na głowie masz ważniejsze sprawy niż doglądanie rogali w piekarniku. Dlatego po gotowe croissanty możesz przyjść do Cukierni Sowa, np. w Szczecinie. U nas znajdziesz świeże croissanty z ciasta półfrancuskiego, wypiekane zgodnie z tradycyjną recepturą. W naszej ofercie śniadaniowej podajemy croissanty na słono, których także warto spróbować!

Pyszne z pieca prosto na Twój stół!

Wiedza, w czym tkwi sekret idealnego croissanta, z pewnością Ci się przyda. Jeśli jednak brakuje Ci czasu na przygotowanie rogalików, a marzysz o śniadaniu w stylu francuskim, wybierz się do naszej cukierni w Bydgoszczy lub Inowrocławiu. Czekają tam na Ciebie produkty z oferty „Pyszne z pieca”! Ruszaj, zanim znikną!

 

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia