Co warto wiedzieć o masie cukrowej? Cukiernicy z Cukierni Sowa odpowiadają

Co warto wiedzieć o masie cukrowej? Cukiernicy z Cukierni Sowa odpowiadają

 

Niektórzy w całości zsuwają ją z tortu ze względu na wysoką zawartość cukru. Inni z kolei – w szczególności dzieci – chętnie zjadają stworzone z niej elementy dekoracyjne. Masa cukrowa z pewnością ma swoich miłośników i przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że jest niezastąpiona przy zdobieniu tortów artystycznych na zamówienie. W Cukierni Sowa lukru plastycznego używamy bardzo często i możemy zaryzykować stwierdzeniem, że wiemy o nim wszystko. W tym wpisie chętnie podzielimy się wiedzą. Już teraz dowiedz się, z czego przygotować masę cukrową, co można z niej zrobić i nie tylko!


 

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa bywa nazywana również lukrem plastycznym lub fondantem. Jest to słodka mieszanina na bazie cukru pudru, wody, glukozy oraz żelatyny. Ma biały kolor i elastyczną konsystencję, ze względu na którą można nazwać ją słodką modeliną. W cukierniach masa cukrowa podobnie jak jej marcepanowa alternatywa stosowana jest do obłożenia tortów artystycznych na zamówienie, wykończenia babeczek oraz ciastek. Po rozwałkowaniu jest gładka, a to gwarantuje idealny efekt. Z tego plastycznego ciasta można jednak formować również różnorodne elementy dekoracyjne.

Własnoręcznie zrobiona masa cukrowa

Nie wiesz czym udekorować tort urodzinowy lub ciasteczka na specjalną okazję? Wypróbuj fondant! Lukier plastyczny można bardzo łatwo przygotować samodzielnie. Aby stworzyć taką masę, potrzebujesz:

  • około 800 g cukru pudru,

  • 4 łyżeczki żelatyny,

  • 100 g glukozy w płynie lub proszku,

  • gorącej wody (30 ml przy użyciu glukozy w płynie, a 70 ml do glukozy w proszku).

Od czego zacząć? Od wsypania żelatyny do gorącej wody. Mieszaj ją, aż dobrze się rozpuści. Następnie dodaj glukozę i ponownie wymieszaj. Pamiętaj, że masie cukrowej możesz nadać preferowany smak, aromat i kolor. Aby to zrobić, zastosuj teraz ulubiony ekstrakt oraz barwnik (najlepiej sprawdzi się ten w paście lub żelu, ponieważ nie zaburzy konsystencji). Tak przygotowaną mieszaninę wlej na uprzednio wysypaną na blat większość cukru pudru. W trakcie zagniatania stopniowo dodawaj ten składnik. Zwracaj uwagę na konsystencję fondantu – może się okazać, że nie wykorzystasz całego cukru pudru lub będziesz potrzebować go więcej. Gotowa masa dekoracyjna będzie gładka i elastyczna. Powinna też odklejać się od dłoni.

torty-na-zamowienie

Ozdoby z masy cukrowej

Lukier plastyczny przygotowany według powyższego przepisu wystarczy na obłożenie tortu artystycznego o średnicy 30 cm. Może także posłużyć do stworzenia przestrzennych elementów dekoracyjnych. W Cukierni Sowa ozdoby z masy cukrowej przybierają różne kształty, np. misia, kwiatów i liści, mikrofonu, dziecięcych bucików bądź zwierząt. Ty również możesz spróbować swoich sił w tej sztuce! Własnoręcznie zrobione dekoracje przykleisz do ciasta na masę maślaną lub tradycyjny lukier z cukru pudru i wrzątku. Są one dość trwałe – chronione przed promieniami słonecznymi, kurzem i wilgocią mogą być przygotowane nawet na dwa tygodnie przed dekorowaniem tortu artystycznego.

Ekstradekoracyjne torty z Cukierni Sowa

Z masy cukrowej można uformować prawdziwe cuda, które każdy tort zmienią w artystyczne dzieło. Nasi cukiernicy specjalizują się w słodkich projektach ekstradekoracyjnych. Ze względu na możliwość wyboru personalizowanego wykończenia są one chętnie wybierane na przyjęcia okolicznościowe. Cukiernia Sowa poleca m.in. pyszny tort na zamówienie:

  • Safari z uroczym słoniem i żyrafą, idealny na urodziny kilkulatka,

  • w kształcie pięknie zapakowanego prezentu,

  • zdobiony kwiatami, doskonały na imieniny.

Do Twojej dyspozycji są także zachwycające torty dekoracyjne 3D. To na przykład motyw Ryba lub Hamburger, które zrobią na gościach ogromne wrażenie!

tort-cukiernia-sowa

Zamów personalizowany tort okolicznościowy

Mamy nadzieję, że ten wpis zaspokoił ciekawość wszystkich osób próbujących swoich sił w dekorowaniu różnego rodzaju wypieków oraz cukierników-amatorów dążących do perfekcji. Więcej o niezwykłych dziełach naszych cukierników przeczytasz na naszym blogu. Pamiętaj, że lukier plastyczny jest łatwy w przygotowaniu, jednak jego używanie wymaga wprawy i zdolności manualnych. Na wszystkie prestiżowe przyjęcia polecamy zatem artystyczne torty na zamówienie stworzone przez Cukiernię Sowa. Poznaj naszą ofertę i wybierz np. projekt mistrzyni świata Cake designers World Championship 2019 Jowity Woszczyńskiej!

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia