Pyszny, pachnący i korzystny dla zdrowia. O czym mowa? O chlebie żytnim, który jest jednym z najzdrowszych gatunków pieczywa. Według historyków to właśnie on na co dzień gościł na stołach w średniowieczu. Na przestrzeni lat zastąpił go w dużej mierze chleb pszenny, ale dzisiaj wypieki z mąki żytniej wracają do łask. Konsumenci coraz częściej po nie sięgają, doceniając ich wartości odżywcze. Chcesz dowiedzieć się więcej o cieście na chleb żytni oraz procesie jego wypiekania? Poznaj powody, dla których warto uwzględnić go w codziennej diecie!
Spis treści
Po wejściu do piekarni czujesz zapach świeżego, dobrze wypieczonego pieczywa, który pobudza Twój apetyt. Zanim jednak pyszny chleb żytni trafi na sklepowe półki, ciasto na niego wyrabiane jest według sprawdzonej receptury. Wszystko zaczyna się od niepozornego, szarozielonego ziarna o podłużnym kształcie. Co dalej? Ziarniaki żyta są oczyszczane, hartowane przy użyciu wody, a następnie mielone na mąkę żytnią:
z pełnego przemiału,
razową,
starogardzką,
sitkową,
pytlową,
jasną.
W zależności od rodzaju mąki piekarze uzyskują ciasto m.in. na chleb żytni jasny, razowy, pełnoziarnisty czy sitkowy. To właśnie ten składnik stanowi podstawę przepisu na wypiek o charakterystycznym zapachu i wyrazistym smaku z delikatnie kwaskowym akcentem.
Tradycyjne ciasto na chleb żytni wytwarza się na bazie zakwasu. To właśnie on powoduje, że pieczywo ma zbitą strukturę, kwaskowaty smak i zachowuje świeżość na dłużej. Zakwas uzyskuje się dzięki procesom fermentacji mąki z wodą. W tym czasie wytwarzają się naturalne drożdże, które sprawiają, że chleb rośnie. Do tej mieszaniny najlepsza jest mąka żytnia razowa lub sitkowa – w nich bakterie rozwijają się najszybciej. To one odpowiadają również za charakterystyczny kwaśny posmak.
Jak zrobić taki zakwas? Przegotowaną wodę należy połączyć z mąką i odstawić w ciepłe miejsce. Przez kilka kolejnych dni trzeba dodawać zarówno mąkę, jak i wodę. W ten sposób po upływie około tygodnia zakwas jest gotowy do przygotowania ciasta na chleb. Jakie składniki znajdują się jeszcze w przepisie? Im krótszy skład, tym lepiej, dlatego najlepsze pieczywo żytnie składa się z:
zakwasu,
mąki żytniej,
wody,
soli,
dodatków, takich jak ziarna i pestki (opcjonalnie),
maślanki lub kefiru (również w zależności od preferencji i receptury).
Jakie cenne wartości odżywcze ma chleb żytni? Przede wszystkim zawiera dużo węglowodanów, w tym skrobi. Są to składniki niezbędne w diecie – dostarczają potrzebnej do życia energii. W tym przypadku utleniają się one powoli, przez co na dłużej zapewniają uczucie sytości. Takie pieczywo jest również bogate w błonnik, który pozytywnie wpływa na trawienie. Zawiera go więcej niż chleb innego rodzaju. Wśród składników odżywczych w chlebie żytnim znajdują się jeszcze białko oraz witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, cynk czy mangan.
Wielokrotnie słyszałeś pewnie, że uwzględnienie chleba żytniego w codziennej diecie jest korzystne dla zdrowia. Dlaczego to pieczywo może wspomóc Twoje dobre samopoczucie? Powodów jest sporo, poniżej znajdziesz niektóre z nich.
Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi oraz wspiera utrzymanie jego prawidłowego poziomu.
Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, bo zawarty w zakwasie kwas mlekowy ułatwia trawienie.
Może wspierać profilaktykę chorób krążenia.
Ze względu na swoje właściwości chleb żytni jest odpowiedni dla osób zmagających się z cukrzycą. Warto też włączyć go do jadłospisu, jeśli stosujesz dietę odchudzającą. Możesz go również jeść na co dzień, tak po prostu. Będzie idealny do kanapek przygotowanych na śniadanie. Po pieczywo wypiekane w tradycyjny sposób wstąp do Cukierni Sowa, którą znajdziesz w Bydgoszczy, Toruniu i wielu innych miastach w Polsce. Czekają tam na Ciebie mięciutkie wypieki z chrupiącą skórką. Czujesz już niesamowity smak i zapach tych świeżych bochenków?