Chleb wieloziarnisty – najzdrowszy rodzaj pieczywa?

Chleb wieloziarnisty – najzdrowszy rodzaj pieczywa?

 

Zastanawiasz się czasami, czy jesz na co dzień dobre pieczywo? Chleb wykorzystujemy w końcu do przyrządzania śniadania, kolacji, a kromkę z ulubionym serkiem i warzywem chętnie przekąsimy też w ciągu dnia – wypiek powinien zatem być zdrowy. Sporo pozytywów dotyczy chleba wieloziarnistego. Czy słusznie cieszy się tak dobrą opinią? W tym artykule bierzemy go pod lupę! Dowiedz się, czy warto go jeść, jaką rolę w cieście pełni zakwas i czy możesz spożywać wyroby wieloziarniste, będąc na diecie!

 

Chleb wieloziarnisty a pełnoziarnisty

 

Mimo że chleb wieloziarnisty i pełnoziarnisty wydają się podobne, jest między nimi różnica. Przy produkcji chleba pełnoziarnistego wykorzystuje się całe ziarna – razem z łuską. Wytworzona w ten sposób nieoczyszczona mąka ma więcej błonnika, ale jest też cennym źródłem witamin z grupy B, cynku i magnezu. Ciasto może być przygotowywane na zakwasie lub na drożdżach. Pieczywo z mąki z pełnego przemiału można rozpoznać po większej wilgotności, a przez to też większej wadze oraz kolorze ciemniejszym na przykład od wyrobów pszennych.

Chleb wieloziarnisty powstaje z wielu rodzajów mąki, przy czym nie musi być to mąka pełnoziarnista. Czasami okazuje się nawet, że duży udział w cieście ma mąka pszenna, co odbiera wypiekom wartości odżywczych. Chleb wieloziarnisty sprzedawany w naszych Cukierniach jest jednak wytwarzany tradycyjnie na bazie zakwasu żytniego oraz mąki pszenno-żytniej. Pieczywo tego rodzaju często zdobi wiele rodzajów ziaren, np. maku, sezamu, siemienia lnianego. Znajdują się one również w środku bochenka.

 

Właściwości chleba wieloziarnistego

 

Chleb wieloziarnisty jest delikatniejszą alternatywą pieczywa pełnoziarnistego, która również może być korzystna dla zdrowia. Poprzez wykorzystanie drożdży lub zakwasu, w cieście zachodzi fermentacja, która jest przyczyną jego kwaskowatego posmaku. Aby chleb wieloziarnisty mógł być uznany za zdrowy, powinien mieć jak najprostszą listę składników. Taki bochenek może być wartościowym źródłem:

  • błonnika,

  • witamin z grupy B,

  • składników mineralnych.

Jak każdy chleb, wypiek wieloziarnisty zawiera sporo węglowodanów, które dostarczają nam niezbędnej do życia energii. Zdecydowanie warto go spożywać, jeśli ma dobry skład i wiele ziaren (np. nasiona słonecznika, lnu, sezamu czy dyni). Są one źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6 i mogą stanowić uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety.

 

zdrowe-pieczywo-wieloziarniste

 

Zakwas – sekret dobrego pieczywa

 

Przygotowywany przez kilka dni w ciepłym pomieszczeniu zakwas to najważniejszy składnik ciasta na dobry chleb na zakwasie. Tworzy się go z wody i mąki oraz poddaje fermentacji, dzięki której naturalnie występujące w ziarnach bakterie i drożdże rozwijają się. Zakwas naturalnie spulchnia i zakwasza ciasto, ale wpływa też na dłuższą przydatność wypieku do spożycia. Do przygotowania wyrobów z półek naszych Cukierni używamy zakwasu z mąki żytniej. Dzięki temu mają one charakterystyczny zapach i delikatnie kwaskowaty smak.

 

Pieczywo dla osób na diecie

 

Konieczność wprowadzenia diety nie oznacza przymusu eliminacji pieczywa z codziennego jadłospisu. W celu redukcji wagi ważne jest skomponowanie zrównoważonego menu. Trzeba pamiętać, że dieta to określony sposób odżywania się, nie tylko odchudzający. Może być ona związana również z chorobą lub nietolerancją pokarmową. Należy wtedy dostosować rodzaj chleba do ograniczeń lub potrzeb. Dla kogo nadaje się więc chleb wieloziarnisty? Jakie ma działanie i jakie procesy może wspierać? Spójrz:

  • jest bardziej sycący, a więc można go zjeść mniej,

  • ze względu na dużą zawartość ziaren jest źródłem błonnika, który spożywany w odpowiedniej ilości może wspomagać utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi,

  • chleb wieloziarnisty na zakwasie z mąki żytniej jest również źródłem kwasu foliowego, a więc jest cennym dodatkiem do menu kobiet ciężarnych.

Zapraszamy na chleb wieloziarnisty!

 

Trudno wskazać jeden najzdrowszy rodzaj pieczywa. Nie ulega jednak wątpliwości, że chleb wieloziarnisty warto uwzględnić w swoim codziennym menu. Przy najbliższej okazji wejdź do nas po świeży bochenek i skorzystaj z mocy pysznych ziaren. Pamiętaj, że Cukiernia Sowa jest z Tobą nie tylko na co dzień, ale i na specjalne okazje. Zbliżają się urodziny lub inna ważniejsza impreza? Wypróbuj nasze ciasta na zamówienie!

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia