Biszkopt – wszystko, co warto o nim wiedzieć

Biszkopt – wszystko, co warto o nim wiedzieć

 

To między innymi w dobrym biszkopcie tkwi tajemnica każdego udanego ciasta lub tortu okolicznościowego. Choć sam w sobie nie jest wypiekiem dekoracyjnym, stanowi on doskonałą bazę dla artystycznych wyrobów cukierniczych na zamówienie, które zachwycają gości wesel, urodzin i wielu innych przyjęć. Biszkopt jest lekki, miękki i wilgotny... choć nie tylko! Na świecie istnieją różne rodzaje tego uniwersalnego ciasta. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się o nim kilku ciekawostek, zapraszamy do lektury!


 

Biszkopt: najstarszy rodzaj ciasta

Wiesz, że pierwszy oficjalny przepis na biszkopt ma ponad 100 lat? Historia tego niepozornego ciasta sięga jednak znacznie dalej, bo aż XI wieku. Mówi się, że jako pierwsi pisali o nim w swoich dziennikach okrętowi żeglarze angielscy. Wskazywali oni na takie jego zalety jak proste przygotowanie i przyjemny smak. Także ze względu na to, że ciasto biszkoptowe na długo zachowuje świeżość, było ono idealne na długie, morskie podróże. Jak jednak dowiedzieli się o nim inni? Pewnego dnia dotarło podobno na dwór Królowej Elżbiety, zasmakowało jego mieszkańcom i w końcu zdobyło popularność na całym świecie. Receptura biszkoptu była wielokrotnie modyfikowana. Do dziś nie ma właściwie jednego, uniwersalnego przepisu. Może to właśnie dlatego biszkoptowe ciasto może być bazą dla tak wielu dekoracyjnych tortów okolicznościowych i nie tylko?

Składniki, które powinny się znaleźć w biszkopcie

Na jasny, podstawowy biszkopt, który zawsze się udaje, istnieje ściśle określona receptura. Co zaskakujące, składa się ona jedynie z 5 składników! W sprawdzonym, tradycyjnym przepisie znajdziesz:

  • jajka,

  • mąkę pszenną,

  • drobny cukier,

  • mąkę ziemniaczaną,

  • szczyptę soli.

Jajka w temperaturze pokojowej odpowiadają nie tylko za pożądaną strukturę biszkoptu, ale także jego smak i wilgotność. Na konsystencję wpływa też odpowiednia ilość mąki. Dzięki odrobinie soli białka lepiej się ubijają, zaś cukier stabilizuje pianę i utrzymuje jej strukturę. Oto właśnie tajemnica idealnej bazy do tortów artystycznych na zamówienie!

Poznaj różne rodzaje biszkoptów

Rodzajów biszkoptów jest naprawdę sporo! Oprócz tego tradycyjnego i najbardziej znanego, którego składniki opisaliśmy powyżej, w okolicznościowych tortach na zamówienie występować może również m.in.:

  • delikatny Dacoise z mączki orzechowej (najczęściej z migdałów lub orzechów laskowych), który teksturą przypomina słynne makaroniki,

  • Gioconda przygotowywany z mąki pszennej i orzechowej w proporcji 1:1, popularny we Francji,

  • biszkopt genueński, który swoją kremową konsystencję zawdzięcza dobrze ubitym żółtkom z cukrem oraz dodaniu roztopionego masła,

  • Pain de Gênes, czyli ciasto na bazie marcepanu – wyraziste w smaku i mokre,

  • niezwykle delikatny szyfon z olejem roślinnym,

  • Sponge cake, czyli wypiek o gąbczastej i porowatej strukturze.

tort-weselny

Jakie torty z Cukierni Sowa polecamy?

Biszkopt, niezależnie w jakiej odsłonie, zawsze jest bazą do czegoś pysznego – nierzadko w bardzo artystycznej odsłonie. Przygotowując dekoracyjne torty okolicznościowe, wykorzystujemy zarówno blaty ciemne, jak i jasne. Wśród klasycznych słodkości na zamówienie znajdziesz m.in. tort:

  • węgierski z czekoladowymi blatami ciasta przełożonymi wiśniami w żelu i musem czekoladowym z nutą alkoholu,

  • Czarny Las, czyli ciemny biszkopt w zestawieniu z musem kakaowo-rumowym i śmietankowo-rumowym,

  • czekoladowy, w którym mocna czekolada występuje w towarzystwie czarnej porzeczki,

  • wiedeński – jasny biszkopt z musem serowo-śmietanowym oraz rodzynkami.

Oferta Cukierni Sowa obejmuje także artystyczne torty na zamówienie z personalizowanymi dekoracjami z masy cukrowej. To świetne rozwiązanie nie tylko na urodziny dziecka, ale i wyjątkowe przyjęcia okolicznościowe!

W Cukierniach Sowa znajdziesz pyszne torty na każdą okazję!

Powyższe propozycje przypadły Ci do gustu? Możesz zamówić je w najbliższej Cukierni Sowa na dowolną okazję. Nasze wypieki od lat uświetniają imprezy rodzinne i firmowe. Jesteśmy przekonani, że dzięki szerokiej ofercie dekoracyjnych tortów na zamówienie, znajdziesz u nas idealne słodkości o preferowanym smaku. Zapoznaj się z całą ofertą i zorganizuj słodkie przyjęcie okolicznościowe z pomocą profesjonalistów!

 

Tagi
Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia