Słabość do białej czekolady ma z pewnością wielu z nas. Jeśli Ty również należysz do grona wielbicieli tortów i pralin o jej smaku, jesteśmy pewni, że spodoba Ci się ten wpis. Jednak czy wiesz, że zdaniem niektórych biała czekolada wcale czekoladą nie jest? Formę ma przecież taką, jak jej ciemniejsze odpowiedniki, a w składzie znajduje się tłuszcz kakaowy... Jak jest więc naprawdę? Cukiernia Sowa wyjaśnia tę kwestię w dzisiejszym artykule! Podpowiadamy też, na jakie desery z naszej oferty warto zwrócić uwagę – oczywiście te z białą czekoladą w roli głównej! Zapraszamy do lektury!
Spis treści
Podstawą czekolady jest minimum 35-procentowa zawartość miazgi kakaowej, czyli zarówno tłuszczu kakaowego, jak i beztłuszczowej suchej masy kakaowej. Biała czekolada wysokiej jakości ma w składzie tłuszcz pozyskiwany z ziaren kakaowych, jednak nie zawiera proszku kakaowego, o czym świadczy jej jasny kolor. Z powodu niewystarczającej zawartości kakao powinna być ona w zasadzie nazywana wyrobem czekoladopodobnym. Mimo to dla wielu osób pozostaje jedną z ulubionych słodkości, a także dodatków np. do tortów czy pralin. Ciekawi Cię, jak przebiega proces jej produkcji? Oto niezbędne kroki:
Stopniowe rozpuszczanie masła kakaowego.
Wsypanie mleka w proszku i cukru.
Dodanie pozostałych składników, np. orzechów lub suszonych owoców.
Białej czekoladzie można nadać wyjątkowy charakter za pomocą przypraw. W Cukierni Sowa stawiamy na naturalny aromat waniliowy.
Biała czekolada może pojawiać się w deserach pod wieloma postaciami, np. jako wiórki – odgrywając rolę dekoracji, bądź rozpuszczona – stanowiąc składnik odpowiadający za smak. Świetnie sprawdza się ona jako dodatek do kremów i musów występujących w pysznych tortach oraz ciastach z cukierni. Mając chęci i choć minimalne umiejętności, takie słodkości można wykonać także w domu. Mus z białej czekolady jest lekki i delikatny. Przygotowuje się go na bazie śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny. Idealnie pasuje do deserów w słoiczku czy monoporcji. Krem ma bardziej zbitą teksturę, a wynika to z tego, że dodajemy do niego jeszcze mascarpone. Będzie idealny do tortu z malinami lub truskawkami.
Biała odmiana czekolady jest delikatna i kremowa. Świetnie pasuje do letnich deserów bez pieczenia z sezonowymi owocami, genialnie przełamując ich kwaskowatość. Jako bazę do takiego przysmaku w słoiczku mogą posłużyć na przykład pokruszone ciasteczka owsiane wymieszane z roztopionym masłem. W towarzystwie białej czekolady lepiej smakują też zimowe słodkości przygotowywane na gorąco. Wśród najpopularniejszych dodatków do ciast, tortów, pralin czy innych pyszności o tym smaku można wskazać:
maliny,
banany,
kokos,
orzechy laskowe,
migdały,
truskawki.
Nasi mistrzowie cukiernictwa przygotowali dla Ciebie mnóstwo słodkości z białą czekoladą w roli głównej. Wśród nich znajdziesz trufle kokosowe lub tiramisu, które wprost rozpływają się w ustach. W Cukierni Sowa mamy też oczywiście tabliczki białej czekolady – tradycyjną oraz z dodatkiem owoców. Koniecznie zwróć uwagę również na praliny Cztery Strony Czekolady oraz migdały w białej czekoladzie z kokosem. Do kawy idealna będzie kostka królewska posypana wiórkami z białej czekolady. Na specjalne okazje Cukiernia Sowa poleca tort:
rubinowy z warstwą chrupiących ciasteczek i nadzieniem malinowym,
królewski, czyli biszkopty o smaku czekoladowym przekładane musem śmietanowym z białą czekoladą,
truflowy z czekoladową warstwą prażynkową oraz ganaszem z białej czekolady.
Dobrej jakości biała czekolada jedzona kostka po kostce wręcz rozpływa się w ustach, ale według wielu osób nie ma w sobie równych jako dodatek do deserów czy pralin. Tych nie brakuje w Cukierni Sowa, więc każdy znajdzie ulubione połączenie! U nas czeka na Ciebie nie tylko wysokiej jakości galanteria czekoladowa i wyśmienite torty, ale także pyszne ciastka idealne na przerwę od pracy. Może skusisz się na pączki lub ptysie? Cukiernie Sowa znajdziesz w Warszawie, Lublinie, Wrocławiu, Poznaniu i wielu innych miastach. Odwiedź nas koniecznie w wolnej chwili!