Alternatywne sposoby parzenia kawy – zrób to sam!

Alternatywne sposoby parzenia kawy – zrób to sam!

 

Jesteś kawoszem z krwi i kości? Delektujesz się każdym łykiem kawowej esencji i lubisz odkrywać wszystko, co z nią związane? A może po prostu uwielbiasz rozpoczynać dzień filiżanką dobrej kawy i bez tego rytuału nie wyobrażasz sobie już żadnego poranka? Niezależnie od tego, jak bardzo wielbisz ten napar, mamy dla Ciebie świetną wiadomość. Pyszna kawa bez ekspresu jest do zrobienia i to nawet w podróży! Co najważniejsze, wcale nie potrzebujesz do tego profesjonalnego młynka ani innego drogiego sprzętu. W tym artykule zaprezentujemy Ci trzy alternatywne metody parzenia kawy. Bez fusów, pozwalające na 100% przyjemności. Poznaj je już teraz!

 

Alternatywne, czyli jakie? Kilka słów o kawie nie z ekspresu

Na początku wyjaśnimy, czym właściwie są alternatywne sposoby parzenia kawy. Uznajemy za nie metody, które nie wykorzystują ekspresu ciśnieniowego. W większości polegają one na przelewaniu wody przez zmielone ziarna, a ten mechanizm znamy z urządzeń przelewowych. Z tego względu te alternatywy nazywane są także metodami przelewowymi lub pour-over. Musimy w tym miejscu wspomnieć jeszcze, że w zasadzie określenie „alternatywy” nie do końca do nich pasuje. Dlaczego? Wiele z tych technik było popularne jeszcze zanim wynaleziono ekspresy. Tego rodzaju sprzęt zdominował jednak światowy rynek, zostawiając swoich poprzedników daleko w tyle. Niesłusznie! W połączeniu z odpowiednio paloną kawą dedykowaną tym sposobom parzenia można uzyskać esencję o zachwycającym smaku i zapachu.

 

Drip – kultowa i prosta metoda

Drip nie jest metodą nowoczesną. Miłośnicy kawy z pewnością słyszeli o niej już dawno temu. Dripper to z kolei gadżet, dzięki któremu można przygotować szklankę ulubionego napoju w sposób szybki i łatwy. Kształtem przypomina lejek. Na rynku dostępne są akcesoria wykonane z ceramiki, szkła, metalu lub tworzywa sztucznego. Po włożeniu do niego papierowego filtra i dość grubo zmielonej kawy można przelewać ziarna gorącą wodą. Gotowa esencja spływa strumieniem do filiżanki. Ta technika pozwala na zachowanie i podkreślenie tego, co naturalnie zawierają kawy dobrej jakości. Najlepsze będą tu te jednorodne, czyli tzw. single. Napar jest czysty i lekki, o konkretnym body.

 

sposoby-parzenia-kawy

 

French press – szybko i łatwo

Marzy Ci się kawa bogata w teksturę? French press to może być idealna metoda parzenia dla Ciebie! Swoją popularność zawdzięcza on nieskomplikowanemu procesowi przygotowania napoju. Klasyczny zaparzacz, który gra tutaj główną rolę to szklane lub metalowe naczynie, które składa się z cylindra, tłoku i dobrze przylegającego do ścianek sitka. Wszystko po to, by przy przeciskaniu drobinki ziaren nie dostały się do naparu. Jak przygotować kawę z French pressu? Oto proces w kilku krokach:

  1. Odpowiednią ilość grubo mielonej kawy wsyp do cylindra.

  2. Niewielką ilością gorącej wody zalej same drobinki i odczekaj chwilę.

  3. Wlej pozostałą wodę i nałóż pokrywkę zaparzacza.

  4. Pozostaw na kilka minut do parzenia.

  5. Spokojnym ruchem przesuń tłok aż do dna.

  6. Wlej kawę do filiżanek!

Aeropress – w domu i w podróży

Mówiliśmy na początku o kawie w podróży i właśnie teraz nadszedł moment na przedstawienie sposobu, który na to pozwala – Aeropress. Łączy w sobie coś z French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu pozwala cieszyć się intensywnym smakiem naparu i krótkim czasem przygotowania. To plastikowe urządzenie, które ze względu na niewielki rozmiar można wziąć ze sobą na wyjazd. Jak działa? Wsypujesz kawę, wlewasz wodę i przeciskasz esencję do kubka przez sitko z filtrem. Wygoda użytkowania i praktyczność ustępują tutaj miejsca pojemności. Za pomocą tej techniki jednorazowo możesz uzyskać do jednego kubka napoju, więc nie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych. To jednak bez wątpienia ciekawa metoda, która pozwala na eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren.

 

Którą metodę wybierzesz?

Teraz znasz już alternatywne metody parzenia kawy. Któraś szczególnie Cię zachęciła i chcesz ją wypróbować? Śmiało – każda z nich jest znacznie przystępniejsza cenowo od ekspresu! Pamiętaj, że w punktach Cukierni Sowa w całej Polsce skosztujesz różnych rodzajów swojego ulubionego napoju. Jednym z nich jest pyszna kawa po wiedeńsku z dużą ilością bitej śmietany. A może wolisz cappuccino lub smakowe latte?

Dzisiaj jest poniedziałek 23 grudnia. Imieniny obchodzą: Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia